Iran hevder de har utvist selvbeherskelse

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif advarer amerikanerne mot å eskalere spenningen mellom Iran og USA. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif advarer amerikanerne mot å eskalere spenningen mellom Iran og USA. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier landet har utvist selvbeherskelse etter at USA har utpekt Iran som en trussel mot vestlige mål i Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eskaleringen fra USA er uakseptabel, sa Zarif i Tokyo, der han skal holde møter med japanske representanter.

– Vi har utvist maksimal selvbeherskelse, til tross for at USA trakk seg fra atomavtalen i fjor, sier han. Iran har varslet at de kan komme til å trekke seg fra deler av avtalen selv.

USA hevder Iran-støttede grupper utgjør en økende trussel mot vestlige mål i Midtøsten, men sliter med å overbevise andre om dette. Den britiske generalmajoren Chris Ghika, som har en sentral posisjon i den USA-ledede koalisjonen mot IS, avviser at trusselen fra Iran eller Iran-støttede grupper har økt i regionen.

Forrige uke ble det kjent at USA utplasserer et hangarskip og langdistanse-bombefly i Midtøsten. Målet er å sende et klart budskap til Iran om at «ethvert angrep på amerikanske eller alliertes interesser vil bli møtt med nådeløs kraft», ifølge president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton har i flere tiår tatt til orde for at USA bør angripe Iran militært, blant annet i 2015 i et innlegg under tittelen «Bomb Iran» i The New York Times.