Kinesisk database inneholdt liste med 1,8 millioner «verpeklare» kvinner

En databasen med personlig informasjon om mer enn 1,8 millioner kinesiske kvinner lå åpent ute på nett. Foto: Reuters / NTB scanpix.
En databasen med personlig informasjon om mer enn 1,8 millioner kinesiske kvinner lå åpent ute på nett. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Databasen lå åpen på nett med oversikt over personlig informasjon, telefonnummer, adresse og informasjon om hvorvidt de var «verpeklare» eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en nederlandsk IT-ekspert som nylig kom over databasen med personlig informasjon om mer enn 1,8 millioner kinesiske kvinner, skriver avisen The Guardian.

Databasen lå åpen på nett på servere i Kina og inneholdt opplysninger med engelske stikkord som kjønn, alder, utdanning og sivilstand. I tillegg var det en egen kolonne med tittelen «verpeklar», som ifølge The Guardian kan dreie seg om en dårlig oversettelse av hvorvidt kvinnene allerede har barn eller er i en alder der det vil være naturlig å få barn.

Victor Gevers, som kom over databasen, postet flere skjermbilder av innholdet på sosiale medier i helgen. Databasen ble tatt ned mandag ettermiddag.

Les også: Myanmar-kvinner tvinges til å gifte seg med kinesiske menn

Det er ikke kjent om den stammer fra en dating-app, offisielle registre eller fra en organisasjon eller et selskap. Gevers sier til The Guardian at han fortsatt jobber med å identifisere hvor dataene stammet fra.

– Foreløpig har vi ikke noe mer enn dette. Vår førsteprioritet er at sikkerheten kommer på plass omgående, sier han i en kommentar til den britiske avisen.

Har tatt kontakt med kvinnene

Sammen med kolleger i et sikkerhetsselskap skal Gevers ha tatt kontakt med flere av kvinnene som figurerer i listen for å spørre om de kjenner til databasen eller om de har registrert informasjonen de står oppført med.

Les også: Kinas befolkning synker

Gjennomsnittsalderen til kvinnene i databasen er ifølge opplysningene 32 år. Den yngste er en jente på 15. Over 90 prosent av oppføringene i basen ble beskrevet som single, mens 82 prosent er oppført med Beijing som bosted.

Kan stamme fra hacking

Databasen inneholdt også parametre som «political» og «hasvideo» - i tillegg til det som fremstår som linker til profil på Facebook. Facebook er blokkert i Kina og kan bare benyttes gjennom virtuelle, private nettverk, skriver The Guardian.

Opplysningen om databasen har blitt behørig kommentert i sosiale medier.

Flere brukere spør seg nå om informasjonen som lå åpent på nett kan stamme fra den kinesiske datingsiden Jiayuan, som i 2015 skal ha blitt hacket av en sikkerhetsekspert som ville vise at siden var sårbar for datainnbrudd.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden