Meny

Kinas befolkning synker

Beijing er hovedstaden i Kina. Foto: Shutterstock
For første gang på 70 år ble det i fjor færre kinesere.

Verdens mest folkerike nasjon med nær 1,4 milliarder personer har siden 2016 tillatt par å få to barn i håp om å snu en flat trend etter flere år med ettbarnspolitikk. Så langt har den ønskede effekten uteblitt.

De offisielle tallene fra Kinas statistiske sentralbyrå ventes å komme senere i januar, men et grundig arbeid utført av den USA-baserte forskeren Yi Fuxian konkluderer med at Kinas folketall falt med 1,3 millioner i løpet av 2018.

Det er i så fall første gang på 70 år at det er blitt færre kinesere i løpet av et år.

Og utsiktene er dystre:

Antall kvinner i fruktbar alder er ventet å falle med 39 prosent i løpet av de neste ti årene. Andelen eldre vokser kraftig, mens arbeidsstyrken krymper.

Aktuelt: Xi: – Gjenforening med Taiwan «uunngåelig»

Yi, som er forsker ved University of Wisconsin, har gjennom flere år vært kritisk til Kinas ettbarnspolitikk. Nå mener han kinesiske myndigheter må gå bort fra begrensningen på to barn for hvert par og i tillegg lansere sjenerøse velferdsordninger som fødselspermisjoner og skattelette for småbarnsforeldre.

Alternativet er redusert økonomisk vekst i Kina, etter hvert med katastrofale følger for hele verdensøkonomien, mener Yi.

Aktuelt: Apple med resultatvarsel etter sviktende salg i Kina

Populært