Nato-forsker: – Nato mindre forberedt på kollektivt forsvar

Natos forsvarsministre i møte i Natos hovedkvarter i Brussel, 4. oktober 2018.
Natos forsvarsministre i møte i Natos hovedkvarter i Brussel, 4. oktober 2018. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB scanpix

Nato er ikke forberedt på å drive kollektivt forsvar i tillegg til internasjonal innsats, dessuten er Nato-landene uenige om Natos rolle, går det frem av en forskningartikkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 90-tallet har Nato-landene, Norge inkludert, bygget ned sine territoriale forsvar. Den kalde krigen var over. Sovjetunionen var ikke mer. Europa var fri fra tradisjonelle militære trusler.

Men hva skulle Nato drive med? Nato måtte «gå utover sine områder, eller gå ut av drift», sa den amerikanske senatoren Richard Lugar i 1993.

Dette fikk et navn - «projeksjon av stabilitet». Tanken om at Nato-landene ikke er fullstendig trygge før også nærområdene er trygge.

Derfor engasjerte Nato seg både militært og diplomatisk i diverse operasjoner og fredsprosesser i både europeiske land, Afghanistan, Libya, Irak og flere andre steder i Midtøsten og Nord-Afrika.

«Har skapt splid innad i alliansen»

Men så overrasket Russland Nato med å annektere Krim og støtte opprørere i Øst-Ukraina. Det kollektive forsvaret, som Norges forsvar hviler på, ble igjen mer aktuelt.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under et møte i Brussel hvor INF-avtalen var et viktig tema. Foto: John Thys / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under et møte i Brussel hvor INF-avtalen var et viktig tema. Foto: John Thys / AP / NTB scanpix

Problemet er at Nato-landene har bygget ned forsvaret, er lite lystne på å ruste det opp igjen, og er i det hele uenige om hva slags rolle Nato skal ha, går det fram av et kapittel i forskningartikkelen «Projeksjon av stabilitet - eliksir eller slangeolje?» fra militærhøyskolen Nato Defense College, som ligger like sør for Roma.

«Denne filosofiske forskjellen mellom erkjennelsen om at Nato trenger nødvendige styrker til å stå opp mot motstandere, og ønsket om at det ikke skal være nødvendig, har skapt splid innad i alliansen», skriver dr. Jeffrey A. Larsen, tidligere forskningsleder.

Strid innad i Nato

Han er en av medforfatterne i forskningartikkelen, publisert i desember, som drøfter Natos strategi om å engasjere seg utenfor alliansens territorium. Den er delt opp i 7 deler og er skrevet av 7 forfattere som alle har erfaring fra militæret eller militære utdanningsinstitusjoner. Forskerne begynte med innhenting av materialet i slutten av 2017.

Dr. Jeffrey A. Larsen, tidligere forskningsleder i Nato Defense College Foto: Nato Defense College
Dr. Jeffrey A. Larsen, tidligere forskningsleder i Nato Defense College Foto: Nato Defense College

Forskningen belyser at det er stor uenighet innad i Nato om hvilken trussel som skal prioriteres:

  • Eksistensiell trussel fra øst, «gjentaksforbryteren» Russland, bevæpnet med kjernefysiske raketter?
  • Eller det som skal være en mer sannsynlig og nærliggende trussel fra sør, terrorisme, migrasjon helt uten kontroll og ustabile land i Nord-Afrika og Midtøsten, med potensielt katastrofale sosio-økonomiske konsekvenser rundt Middelhavet?

Nato ønsker å gjøre begge deler og mer til.

– Vi har ikke den luksusen at vi kan velge. Vi må gjøre begge ting på én gang, har Nato-sjef Jens Stoltenberg uttalt.

Problemet er at i løpet av tidsrommet mellom 90-tallet og 2014 har nesten alle Natos styrker blitt mye mindre og mindre forberedt på kollektivt forsvar av Europa.

«Det er liten appetitt hos medlemslandene i Nato både for å bruke mer penger på militæret, øke størrelsen på styrkene, og nye operasjoner i fjerntliggende strøk. Den lange krigen i Afghanistan har gått ut over støtten til slikt, samtidig har europeisk militær struktur, og amerikansk rolle i europeisk sikkerhet, vært kontinuerlig nedadgående siden 1991. Politikere og innbyggerne likte «den nye verden», der de ikke trengte å bekymre seg om plutselige konflikter som dukker opp», skriver Larsen.

Setter tvil ved Natos rolle

«Uten ressurser til å hanskes med begge truslene strider det mot bedre vitende å påstå at begge er like viktige. Uten handlekraft vil Nato fortsette å komme med «grandiose visjoner» uten noen måte å realisere dem», skriver Larsen, og stiller andre spørsmål:

  • Har alliansen strukket seg for langt?
  • Foreligger det risiko mot integriteten hvis nye medlemmer ikke deler vestlige verdier?
  • Hva er Natos egentlige hovedinteresser?
  • Trident Juncture er den største NATO-øvelsen i Norge siden den kalde krigens opphør. Her på korvetten KNM Steil utenfor Trøndelagskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Disse spørsmålene har ikke blitt besvart av medlemslandene, mener han.

Selv etter at Russland annekterte Krim i 2014 var det betydelig motstand i Nato mot å ruste opp igjen. «Vi vil ikke tilbake til Den kalde krigen», ble det sagt i Natos interne sirkler i nesten to år, mens andre ville tilbake til Den kalde krigen, eller følte de allerede var der.

I juli 2016 og under Nato-toppmøtet i Warszawa ble kollektivt forsvar igjen løftet fram som en prioritet. Likevel, tanken om «projeksjon av stabilitet» ble absolutt ikke forlatt. Ifølge Jens Stoltenbergs ord, «hvis våre naboer er stabile, er også vi tryggere».

Larsen setter spørsmålstegn ved om «projeksjon av stabilitet» er noe Nato skal drive med.

«Hvis alliansen er nødt til å bekymre seg for egne grenser og sikkerhet for egen befolkning, hvordan kan den forfølge operasjoner og andre aktiviteter utenfor sine områder? Dette spørsmålet blir enda mer aktuelt, ettersom den fredelige perioden antas å være over som følge av russisk aggresjon i 2014.», skriver Larsen.

Har Nato en moralsk forpliktelse?

Han er ikke sikker på om Nato klarer begge deler. For Nato vil gjerne gjøre begge deler. I alle dokumenter går begrepet igjen og igjen. Noen tar til orde for en «quick fix» før alliansen igjen kan rette blikket mot problemene i Nord-Afrika og Midtøsten. Det er utstasjonert både soldater og utstyr i Norge og i de baltiske landene.

«Enkelte i Nato tror kanskje at med sterk respons mot Russland i nordøst, flere flytokter, planer for å sende forsterkninger, og det å styrke Natos responsstyrke, så er problemet med fronten i øst «fikset»». Nå kan Nato rette blikket sørover og projisere stabilitet.», skriver han.

Men så stiller han flere spørsmål; Hva er poenget med å «projisere stabilitet?» Fins det historisk presedens til denne tilnærmingen? Er slike oppdrag passende for politisk-militær allianse, eller burde de heller utføres av andre organisasjoner, som FN, eller OSSE? Er Nato den beste organisasjonen til å utføre fredsbevarende operasjoner i fjerne himmelstrøk?

«Selv om svaret er ja, er det slik at Nato har en eller annen moralsk forpliktelse til å gjøre dem? Spørsmålet trygler om et svar. Nato er en regional sikkerhetsorganisasjon laget for å sikre sikkerheten til medlemmene i Europa og Nord-Amerika. Dersom Europa er hel, fri og fredfullt, er ikke det nok? Har ikke Nato møtt sine forpliktelser», spør Larsen.

Les også: USA gjør seg klare til å trekke seg fra INF-avtalen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Provoserer Nato Russland?

Den «ultimate måten» å stabilisere Natos nærområder på er rett og slett gjøre dem til en del av Nato. Polen, Tsjekkia og Ungarn ble med i 1999. I 2002 ble Estland, Latvia, Litauen, Slovakia, Slovenia, Romania og Bulgaria med. I 2017 ble Montenegro med. Nato krøp stadig nærmere Russland.

Man trodde at utvidelse vil bidra til demokratisering, som igjen vil bidra til å senke freden ned over Øst-Europa, ettersom potensielle land må oppfylle visse krav for å bli innlemmet.

Etter hvert reagerte Russland. Russland var for svake på 1990- og 2000-tallet til å gjøre noe med saken, og da bygget frustrasjonen seg opp.

«Resultatet av frustrasjonen finnes i Russlands handlinger i Georgia, Ukraina, og andre steder siden 2008.», skriver Larsen.

Les også: Stoltenberg: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp

«Hvis vi ikke gjør noe, kommer Nato»

President Vladimir Putin gjorde dette klart i 2014, da han sa at «Vår avgjørelse på Krim var delvis på grunn av drøftelsene om at hvis vi ikke gjør noe, kommer Nato, ledet an av sine prinsipper, til å dra Ukraina inn og fortsette å si at dette har ingenting med Russland å gjøre», sa Putin og at han «må gjøre noe».

En annen av forfatterne, oberst Ian Hope, med operativ bakgrunn fra Afghanistan, viser til at det også er uenighet i Nato om hvordan forholde seg til Russland, som tydelig har vist at de motsetter seg ytterligere ekspansjon av Nato.

Forfattere i studien er heller ikke helt enige om «projeksjon av stabilitet» er en eliksir som kan skape fred og stabilitet, eller feil medisin, ergo «slangeolje». Strategien blir i hvert fall til slangeolje dersom det er mangel på politisk vilje og ressurser til å sette Natos planer ut i praksis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03 Flere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55 Lagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Viruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Nye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse
Siste nytt
21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55SportLagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45Helse og livsstilViruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18PolitikkValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14PengerBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00KulturKong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17PolitikkTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01PolitikkEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51Helse og livsstilDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32PolitikkIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23PolitikkHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenNye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse
Populært