Putin advarer mot nytt våpenkappløp

Se video.

Russlands president Vladimir Putin sier et nytt våpenkappløp vil bryte ut hvis USA trekker seg fra flere atomvåpenavtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump varslet nylig at han vil trekke USA fra nedrustningsavtalen INF, som forbyr atomraketter av mellomdistansetypen. Putin mener en «ekstremt farlig» situasjon vil oppstå hvis USA trekker seg fra INF-avtalen og i tillegg nekter å fornye nedrustningsavtalen Ny START.

– Ingenting vil være igjen, bortsett fra et våpenkappløp, sa Putin onsdag.

Han advarte også om russiske mottiltak hvis USA utplasserer mellomdistanseraketter i Europa. Da vil landene hvor rakettene befinner seg «utsette sitt territorium for trusselen om et mulig gjengjeldelsesangrep».

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal sette Europa i så stor fare, sa presidenten.

Bekymret Bolton

USA sier imidlertid at de er bekymret for at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

John Bolton, Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var tirsdag i Moskva for å diskutere saken direkte med Putin. Etter samtalene med presidenten beskrev Bolton russiske raketter som en trussel mot Europa. Han viste også til Kinas mellomdistanseraketter og hevdet at det i praksis kun er USA som er blitt begrenset av INF-avtalen.

Aktuelt: – Ikke utenkelig med bruk av atomvåpen på norsk jord

Stoltenberg irettesetter Russland

Bolton sier både Japan og Storbritannia støtter landet. Også generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO har tatt amerikanerne i forsvar. Det er russernes oppførsel som er hovedproblemet, mener han.

– Problemet er at Russland over år har utviklet og utplassert et nytt våpensystem som kan bære kjernefysiske sprengladninger, sa Stoltenberg til NTB.

– Det er en uholdbar situasjon å ha en nedrustningsavtale som bare respekteres av den ene parten. Da er det ikke en avtale som fungerer, sier han.

Aktuelt: Satellittbilder viser storstilt russisk militæroppbygging ved Østersjøen

USA varsler atomopprustning

Trump sa mandag at USA vil ruste opp sitt atomvåpenarsenal fordi Russland ikke har overholdt INF, et utspill som har skapt globale reaksjoner. Italias statsminister Giuseppe Conte advarte mot en alarmerende eskalering mens Kina ba Washington «tenke seg om to ganger».

– Vi ønsker ikke en ny kald krig. Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp, sa Stoltenberg. Se video:

Putin sier han ønsker å diskutere saken med Trump under det varslede møtet mellom dem i Paris 11. november, på sidelinjen av en markering av slutten av første verdenskrig.

Aktuelt: – Om noen fra utsiden angriper oss kan de få et helvete tilbake

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden