Konflikten i Kertsjstredet:

– Russland frykter Nato i sine nærområder

Konflikten i Kertsjstredet er en russisk markering av stormaktsdominans, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen. – I tidligere sovjetiske områder kommer de ikke til å gi seg.

– Russland har i mange år fryktet at USA og Nato skal komme inn og forsøke å dominere i deres nærområder, og annekteringen av Krim og intervensjonen i Øst-Ukraina i 2014 må ses i lys av revolusjonen i Kiev som brakte et vestvendt styre til makten, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Julie Wilhelmsen, til ABC Nyheter. Hun arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Den russiske kystvakten tok søndag kontroll over to små ukrainske marinefartøy og en taubåt utenfor Krim-halvøya, på vei inn i Azovhavet og Kertsjstredet, som er delt russisk og ukrainsk farvann.

– Konflikten vi nå ser i Kertsjstredet kunne egentlig skjedd når som helst, fordi situasjonen i området er veldig spent og uavklart, sier Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen. Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Christopher Olssøn/Nupi.
Julie Wilhelmsen. Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Foto: Christopher Olssøn/Nupi.

I mai flyttet Russland fem skip, inkludert artilleri- og missilbåter, fra Det kaspiske hav til Azovhavet, etter at Ukraina tok arrest i en russisk fiskeskøyte i området 25. mars. Russlands sikkerhetstjeneste FSB og kystvakt har holdt tilbake over 140 ukrainske og internasjonale handelsfartøy fra mai til august. Skipene har blitt holdt i timer eller dager.

– Når Russland søndag så noen små ukrainske krigsskip komme mot Kertsjstredet ser de det som USA/Natos forlengede arm. Russland tok krigsskipene i arrest for å markere sin dominans og stormaktstatus i området, sier seniorforskeren.

Beskutt og bordet

De tre ukrainske marinefartøyene ble beskutt og bordet av russiske styrker. Den ukrainske marinen har uttalt at to fartøy ble truffet. Seks av ukrainerne skal være skadd, en av dem kritisk. Ukrainske myndigheter har offentliggjort bilder av at et av skipene deres blir rent inn i av et russisk skip. Video:

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB uttaler til russiske nyhetsbyrå at de ukrainske fartøyene satte kursen gjennom stredet, til tross for at Russland hadde stengt det. FSB beskylder ukrainske myndigheter for å ha forsøkt å provosere fram en konflikt ved å krysse den russiske grensen ulovlig.

Mannskapet på 24 er tatt til fange, til protester fra Ukraina og vestlige land. Episoden er den alvorligste i forholdet mellom landene siden den russiske annekteringen av Krim-halvøya i 2014. Halvøya hadde siden 1991 vært del av ukrainsk territorium.

– Vestlige stormakter og det internasjonale samfunnet har ikke anerkjent Russlands annektering, og sier de fortsatt støtter Ukrainas suverenitet, sier Wilhelmsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politibetjenter foran den russiske ambassaden i Kiev 25. november. Røyk fra nødbluss demonstrantene tok i bruk. NTB Scanpix/AFP.
Politibetjenter foran den russiske ambassaden i Kiev 25. november. Røyk fra nødbluss demonstrantene tok i bruk. NTB Scanpix/AFP.

Hadde avtale om farvannet

Azovhavet og adgangen via Kertsjstredet skal deles av Ukraina og Russland, ifølge en avtale fra 2003.

– Avtalen fungerte en periode, men i mars i fjor anholdt ukrainske myndigheter en russisk fiskebåt som kom fra Krim. Etter dette har Russland begynt å inspisere alle skip som går til ukrainske havner gjennom stredet. Det er en klassisk opptrapping, sier Wilhelmsen.

Over 80 prosent av Ukrainas eksport går gjennom Azovhavet. Det er også et viktig område for fiske.

– Russiske myndigheter har uttalt at ukrainske militære fartøy som er varslet i forkant har fått passere stredet. Russland sier at skipene som ble angrepet søndag ikke var varslet. Om dette stemmer vet jeg ikke, sier Wilhelmsen.

Ukrainas president Petro Porosjenko innførte mandag unntakstilstand i landet i 30 dager som en reaksjon på konfrontasjonen. Han viste blant annet til «etterretning om en høyst alvorlig trussel om en bakkeoperasjon mot Ukraina», uten å utdype. Video:

Krig i Øst-Ukraina

Øst i landet kjemper ukrainske styrker mot russisk-støttede separatister, i en konflikt som har vart fire år og krevd mer enn 10.000 liv.

– Det pågår et innenrikspolitisk spill i Ukraina der det er uenighet om hvorvidt man skal ta tilbake Øst-Ukraina med makt. Den ukrainske presidenten står svakt, og ukrainske nasjonalister krever hardere motstand mot Russland, sier Wilhelmsen.

Det har vært en lang diskusjon i USA om man skal bevæpne Ukraina med «dødelige våpen», slik at de kan ha en sjanse til å vinne mot separatistene.

– Foreløpig er det ikke de mest ivrige haukene som står sterkest, hverken på russisk eller amerikansk side, sier Wilhelmsen ved Nupi.

– Så lenge hverken Vesten eller Russland er interessert i en militær konfrontasjon vil det være en interesse for å redusere spenningene i området, sier Wilhelmsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ukrainske soldater holder vakt ved kysten av Azovhavet 26. november. NTB Scanpix/AFP.
Ukrainske soldater holder vakt ved kysten av Azovhavet 26. november. NTB Scanpix/AFP.

Ønsker Nato-medlemskap

Det er stor sannsynlighet for at Russland ville vinne en direkte militær konflikt med Ukraina.

– Russerne tror ikke egentlig Vesten vil komme Ukraina til unnsetning. Men jeg tror ikke Kreml tenker i de baner nå, både fordi den russiske befolkningen ikke ønsker mer krig, og fordi det vil være kostbart for Russland, som har økonomiske problemer på hjemmebane, sier Wilhelmsen.

Det virker åpenbart at Ukrainas eneste mulighet til å motstå russisk innflytelse er å få Vesten på banen, mener Wilhelmsen.

– Etter krigen i 2014 har Ukraina forståelig nok ikke vært villige til å gi etter for noen russiske krav, som å love og ikke bli del av Nato. Meningsmålinger i Ukraina har siden 2014 skiftet til flertall for Nato-medlemskap, sier Wilhelmsen.

– Russland er sannsynligvis interessert i å trappe ned konflikten med Nato og Vesten, men i sitt nærområde, nærmere bestemt i post-sovjet området, kommer de ikke til å gi seg, sier seniorforskeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ukrainske militære fartøy i beslag ved havna Kertsj på Krim-halvøya mandag 26. november. Kiev og Moskva står overfor sin alvorligste konflikt på flere år. NTB Scanpix/AFP. Foto: Str / AFP
Ukrainske militære fartøy i beslag ved havna Kertsj på Krim-halvøya mandag 26. november. Kiev og Moskva står overfor sin alvorligste konflikt på flere år. NTB Scanpix/AFP. Foto: Str / AFP

Stoltenberg: – Svært alvorlig

Rett sør for Azovhavet i Svartehavet har også Nato økt sin militær tilstedeværelse siden hendelsene i Ukraina i 2014. Flere Nato-land grenser til Svartehavet.

– Vil Nato foreta seg noe som bekrefter at de er villige til å beskytte sine medlemmer? Ja, absolutt. Men vil Nato bidra med militær støtte til ikke-medlemslandet Ukraina? Det tror jeg ikke, utover moralsk støtte, sier Wilhelmsen.

Sikkerhetsrådet møttes mandag til krisemøte på oppfordring fra både Ukraina og Russland. Her rettet USA krass kritikk mot den russiske aksjonen.

Under en pressekonferanse i Brussel mandag sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg: – Det vi så i går var svært alvorlig, fordi Russland åpent brukte militærmakt

Les også:

Øvrige kilder: NTB, BBC , The Guardian , Economist.

Et russisk skip under Kertsj-brua blokkerer adgangen til stredet søndag. NTB Scanpix/Ap.
Et russisk skip under Kertsj-brua blokkerer adgangen til stredet søndag. NTB Scanpix/Ap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:27 Boris Johnson vant første avstemning i Parlamentet om brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok
Siste nytt
20:27VerdenBoris Johnson vant første avstemning i Parlamentet om brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok
Populært