Trump orientert om CIAs konklusjon om Khashoggi-drap

CIA har konkludert med at Mohammed bin Salman bestilte drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix
CIA har konkludert med at Mohammed bin Salman bestilte drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har vært i dialog med CIA-sjefen om etterretningsbyråets konklusjoner rundt drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Washington Post og nyhetsbyrået AP sier kilder i CIA at etterretningsbyrået har konkludet med at drapet ble bestilt av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Sanders bekreftet lørdag at presidenten snakket med CIA-sjef Gina Haspel og utenriksminister Mike Pompeo under en flytur til California. Hun oppga ingen ytterligere detaljer, men slo fast at presidenten har tillit til CIA.

Før han gikk om bord i Air Force One sa Trump at han ikke kjente til CIAs angivelige konklusjon.

– Vi har ikke blitt orientert ennå, men slik det er nå, har vi fått beskjed om at han ikke spilte noen rolle i drapet. Vi får rett og slett se hva CIA har å si, sa Trump.

Samtidig understrekte han at USA i utgangspunktet har et godt forhold til Saudi-Arabia.

– De er en virkelig spektakulær alliert når det gjelder jobber og økonomisk utvikling. Jeg har mange ting jeg må ta hensyn til, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dekkhistorier i Khashoggi-saken er ikke tillatt

– Telefonsamtale

CIA har så langt ikke villet uttale seg offisielt om informasjonen som har kommet fram i amerikanske medier.

Washington Posts kilder sier at CIAs konklusjon blant annet er basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman, Saudi-Arabias ambassadør til USA, skal ha hatt med Khashoggi.

Washington-ambassadøren Khalid bin Salman skal ha fortalt Khashoggi på telefon at han burde dra til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å hente dokumentene sine, som handlet om å få annullert sitt tidligere ekteskap. Ambassadøren skal ha gitt forsikringer om at det ville være trygt for Khashoggi å hente dokumentene, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Falske opplysninger

Det er ikke kjent om Khalid bin Salman visste at Khashoggi kom til å bli drept, men han skal ha ringt «i retning broren sin», skriver Washington Post. Avisen skriver også at samtalene skal ha blitt fanget opp av den amerikanske etterretningstjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA: Khashoggi-siktelser er en god start

Talsperson for den saudiarabiske ambassaden i USA, Fatimah Baeshen, sier ambassadøren og Khashoggi aldri har diskutert «noe som var relatert til en reise til Tyrkia». Baeshen mener opplysningene Washington Post får fra CIA «er falske».

Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet. 2. oktober gikk Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.

Utpekt også tidligere

Mohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder uttalte til The New York Times i forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen».

Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, et opptak Tyrkia har delt med flere land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Saudi-Arabia vil dømme fem til døden for Khashoggi-drap

Siktet elleve

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.

Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning».

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og USAs president Donald Trump snakket fredag sammen på telefon, og de ble ifølge Tyrkia enige om at dekkhistorier om hva som skjedde med Khashoggi, ikke er akseptabelt.

Les også: Erdogan: Flere land har fått opptak av Khasoggis død