Verdenskrig ved et uhell?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

Verdenskrig kan startes ved en feiltagelse. Det kunne lett skjedd for få dager siden, da et russisk fly ved en feil ble skutt ned av syrisk artilleri. Da hadde politiske ledere i begge land fornuft nok til ikke å la det utvikle seg til storkrig. Men begge de berørte landene skyldte på Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Ja, det er fullt mulig. Særlig i urolige områder med myndigheter som ikke har full kontroll, som for eksempel i Syria. Tirsdag skjedde det igjen en hendelse som lett kunne ha utviklet seg til en katastrofal krig.

Et russisk rekognoseringsfly av type IIjusjin IL-20 med 15 mennesker om bord ble beskutt fra Russlands militærallierte Syria over byen Idlib. Byen ligger nær Syrias grenser mot Israel og Tyrkia, nordvest i Syria nær havnebyen Latakia. Dette er et av områdene i Syria hvor en opprørsstyrke tilknyttet terroristorganisasjonen al-Qaida og den såkalte islamske staten ISIS fortsatt kontrollerer et betydelig landområde.

Ifølge syriske myndigheter ble de syriske stillingene beskutt fra israelsk side, og en eller flere av de syriske granatene fra det opprinnelig russiske våpensystemet traff det russiske flyet. Alle 15 ombord omkom.

Russerne beskylder Israel for å ha vært den reelle årsaken til nedskytingen, fordi israelsk artilleri støttet av fire israelske F-16 jagerfly samtidig skjøt mot Syria og gjorde at syrerne mente de måtte forsvare seg. Syrerne hevder at de dermed skjøt mot Israel uten å registrere at det russiske flyet kom inn i kryssilden.

Under slike forhold kreves det kalde hoder og klare hjerner for å unngå de mange konfliktelementene som ligger i områdets historie og politiske tradisjon.

Situasjonen er svært komplisert. Russiske myndigheter anklager israelerne, syrerne anklager Israel og israelerne anklager syrerne for å være ansvarlig for nedskytingen, fordi det etter russernes mening er den israelske beskytningen som har forårsaket at det russiske flyet ble skutt ned – selv om det ble truffet av en syrisk granat.

Israelerne mener de er i sin fulle rett til å forsvare seg mot beskytning fra stillinger i Syria. Likevel sendte den israelske regjering tirsdag kveld et kondolansetelegram til de russiske myndigheter hvor de beklager tapene av russiske liv.

Den arabiske våren

Krigen i Syria kalles gjerne borgerkrig, men den har også linjer til stormaktsbalansen i Midtøsten, hvor russerne støtter den syriske regjeringen under president Bashar al-Assad, mens amerikanerne støtter den israelske regjeringen under ledelse av statsminister Benjamin Netanyahu. Og som sterkt interessert tilskuer ligger det store nabolandet i nord, NATO-medlemmet Tyrkia, med sin president Recep Tayyip Erdoğan. Også vestlige land, som USA, Frankrike og Storbritannia er militært engasjert i Syria.

Borgerkrigen i Syria startet under «den arabiske våren» i 2011 med relativt fredelige opptøyer mot landets president. Konflikten har senere forsterket seg og ødelagt livene til millioner av syrere, rasert byer og engasjert stormaktene på begge sider i deres kamp om hegemoniet i Midtøsten. Fra 2015 har Russland støttet Syrias regjering, mens USA står sterkt på Israels side også der hvor konflikten overskrider grensene.

Mange på flukt

Hittil har vel 4,1 millioner mennesker flyktet fra Syria på grunn av krigen, mens 6,3 millioner er fordrevet fra sine hjem og har søkt tilflukt andre steder i landet. FN har anslått at 400.000 syrere er blitt drept under krigen.

I den tidlige fasen av borgerkrigen i Syria, var fokus for oppstanden protest mot al-Assads regjering. Da oppstanden utviklet seg til militær konflikt, ble byen Idlib med sine 165.000 innbyggere sentrum for en opprørskamp. Opprørssoldatene erobret byen og distriktet midlertidig, inntil regjeringsstyrkene etter en måneds harde kamper gjenerobret byen i 2012. FNs fredsmekler Kofi Annan fikk i stand en våpenhvile etter det som fikk navnet Idlib-offensiven mellom opprørene og regjeringen.

Kofi Annans fredsplan for Syria ble lansert i mars 2012 av FN og landene i Den arabiske liga etter at borgerkrigen i Syria hadde vart i et år. Etter at initiativtakerne i noen dager våren 2012 trodde at den syriske regjering ønsket å følge opp fredsplanen, ble håpet brutt i begynnelsen av mai. Flere nye planer ble lansert, og fredsforhandlinger om Syria ble avholdt i Geneve og i Moskva. Men krigen fortsatte med store tap, særlig blant sivilbefolkningen, uten tegn til løsning.

«La oss gå inn», sa Trump

I april 2017, etter at president Basha al-Assad gjennomførte et gassangrep mot sitt eget folk, skal USAs nyinnsatte president Trump ha ringt til sin forsvarsminister Jim Mattis, som tidligere var general i USAs marinekorps. Trump skal ha meddelt Mattis at han ønsket at USA skulle henrette president al-Assad. «La oss gå inn», sa Trump, fulgt av en rekke tydelige og sterkt åpenhjertige uttrykk. Etter samtalen la Mattis på røret og sa til sine medarbeidere: «Vi skal ikke gjøre noe slikt. Vi må gjøre noe langt mer avgrenset». Dermed la han planer om et luftangrep mot flere av Syrias militære stillinger, noe Trump senere ga ordre om og fikk gjennomført.
I forbindelse med den mulige konflikten med Nord-Korea i januar i år, da Trump og den nord-koreanske lederen Kim Jung-un i FN utvekslet trusler og skjellsord, skal forsvarsminister Mattis ifølge en ny bok om forholdene i Det hvite hus ha sagt at «Trump opptrådte som, og hadde en forståelse som, en femte- eller sjetteklassing». Forfatteren av boka med disse og andre bemerkelsesverdige sitater, Bob Woodward, er en sterkt troverdig forfatter gjennom portretter og biografier av tidligere presidenter. Boka om Donald Trump har han kalt: «Fear: Trump in the White House.»

Ja, det kan bli krig – kanskje endog verdenskrig – ved et uhell. Midt-Østen har i mange generasjoner vært en internasjonal kruttønne i konflikten mellom de to folkegruppene palestinerne og jødene – som gjør krav på det samme landområdet ved Middelhavets østbredd. Ikke minst preger denne konflikten den gamle kulturnasjonen Syria. Her er det mer enn noe annet sted nødvendig å ha ledere med klare hoder og kjølig vurderingsevne.

Ifølge Washington Posts medarbeider i Beirut, Liz Sly, ser Syria nå ut til å gå inn i en avgjørende, om enn blodig, fase. Russland synes å være den eneste stormakten som har noenlunde gode relasjoner med både Syria og dets nærmeste naboer. Russerne intervenerte i borgerkrigen i Syria i 2015 for å redde al-Assads regime og vil utvilsomt bite seg fast for å sikre seg tyngde i den strategisk viktige maktbalansen i Midt-Østen.

Samtidig har Tyrkias president skaffet seg en posisjon i landet gjennom en avtale med russerne. President Erdoğan kaller Idlib-provinsen for en «rød linje» som ikke må overskrides, og at krigførende parter ikke skal få befeste seg inne på området tett inntil grensen mot Tyrkia.

Det kan synes vanskelig å forhindre et blodig oppgjør for å ta Idlib tilbake fra opprørerne, men foreløpig er det noenlunde rolig. Av de få positive nyheter fra regionen, er at Tyrkia og Russland, som støtter hver sin hovedside i konflikten, nå er blitt enige om å etablere en buffersone i Idlib for å skille regimets styrker fra opprørsstyrkene, og for å forhindre at konflikten flytter seg nærmere – og kanskje over – grensen mot Tyrkia.

Nedskytingen av det russiske flyet minner om at der er militærfly fra minst fem nasjoner som til stadighet krysser Syrias landegrenser. Som Economist bemerket tirsdag: Mye kan skje – og en opptrapping av konflikten i den delen av verden, er aldri langt unna. Og det er ikke beroligende at en av de stormaktene som er mest engasjert i Midt-Østen, har en «triggerhappy» Donald Trump i Det hvite hus.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner
Siste nytt
07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner
Populært