Meny

Verdenskrig ved et uhell?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Sergey Pivovarov / Reuters
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Verdenskrig kan startes ved en feiltagelse. Det kunne lett skjedd for få dager siden, da et russisk fly ved en feil ble skutt ned av syrisk artilleri. Da hadde politiske ledere i begge land fornuft nok til ikke å la det utvikle seg til storkrig. Men begge de berørte landene skyldte på Israel.

Ja, det er fullt mulig. Særlig i urolige områder med myndigheter som ikke har full kontroll, som for eksempel i Syria. Tirsdag skjedde det igjen en hendelse som lett kunne ha utviklet seg til en katastrofal krig.

Et russisk rekognoseringsfly av type IIjusjin IL-20 med 15 mennesker om bord ble beskutt fra Russlands militærallierte Syria over byen Idlib. Byen ligger nær Syrias grenser mot Israel og Tyrkia, nordvest i Syria nær havnebyen Latakia. Dette er et av områdene i Syria hvor en opprørsstyrke tilknyttet terroristorganisasjonen al-Qaida og den såkalte islamske staten ISIS fortsatt kontrollerer et betydelig landområde.

Ifølge syriske myndigheter ble de syriske stillingene beskutt fra israelsk side, og en eller flere av de syriske granatene fra det opprinnelig russiske våpensystemet traff det russiske flyet. Alle 15 ombord omkom.

Russerne beskylder Israel for å ha vært den reelle årsaken til nedskytingen, fordi israelsk artilleri støttet av fire israelske F-16 jagerfly samtidig skjøt mot Syria og gjorde at syrerne mente de måtte forsvare seg. Syrerne hevder at de dermed skjøt mot Israel uten å registrere at det russiske flyet kom inn i kryssilden.

Under slike forhold kreves det kalde hoder og klare hjerner for å unngå de mange konfliktelementene som ligger i områdets historie og politiske tradisjon.

Situasjonen er svært komplisert. Russiske myndigheter anklager israelerne, syrerne anklager Israel og israelerne anklager syrerne for å være ansvarlig for nedskytingen, fordi det etter russernes mening er den israelske beskytningen som har forårsaket at det russiske flyet ble skutt ned – selv om det ble truffet av en syrisk granat.

Israelerne mener de er i sin fulle rett til å forsvare seg mot beskytning fra stillinger i Syria. Likevel sendte den israelske regjering tirsdag kveld et kondolansetelegram til de russiske myndigheter hvor de beklager tapene av russiske liv.

Den arabiske våren

Krigen i Syria kalles gjerne borgerkrig, men den har også linjer til stormaktsbalansen i Midtøsten, hvor russerne støtter den syriske regjeringen under president Bashar al-Assad, mens amerikanerne støtter den israelske regjeringen under ledelse av statsminister Benjamin Netanyahu. Og som sterkt interessert tilskuer ligger det store nabolandet i nord, NATO-medlemmet Tyrkia, med sin president Recep Tayyip Erdoğan. Også vestlige land, som USA, Frankrike og Storbritannia er militært engasjert i Syria.

Borgerkrigen i Syria startet under «den arabiske våren» i 2011 med relativt fredelige opptøyer mot landets president. Konflikten har senere forsterket seg og ødelagt livene til millioner av syrere, rasert byer og engasjert stormaktene på begge sider i deres kamp om hegemoniet i Midtøsten. Fra 2015 har Russland støttet Syrias regjering, mens USA står sterkt på Israels side også der hvor konflikten overskrider grensene.

Mange på flukt

Hittil har vel 4,1 millioner mennesker flyktet fra Syria på grunn av krigen, mens 6,3 millioner er fordrevet fra sine hjem og har søkt tilflukt andre steder i landet. FN har anslått at 400.000 syrere er blitt drept under krigen.

I den tidlige fasen av borgerkrigen i Syria, var fokus for oppstanden protest mot al-Assads regjering. Da oppstanden utviklet seg til militær konflikt, ble byen Idlib med sine 165.000 innbyggere sentrum for en opprørskamp. Opprørssoldatene erobret byen og distriktet midlertidig, inntil regjeringsstyrkene etter en måneds harde kamper gjenerobret byen i 2012. FNs fredsmekler Kofi Annan fikk i stand en våpenhvile etter det som fikk navnet Idlib-offensiven mellom opprørene og regjeringen.

Kofi Annans fredsplan for Syria ble lansert i mars 2012 av FN og landene i Den arabiske liga etter at borgerkrigen i Syria hadde vart i et år. Etter at initiativtakerne i noen dager våren 2012 trodde at den syriske regjering ønsket å følge opp fredsplanen, ble håpet brutt i begynnelsen av mai. Flere nye planer ble lansert, og fredsforhandlinger om Syria ble avholdt i Geneve og i Moskva. Men krigen fortsatte med store tap, særlig blant sivilbefolkningen, uten tegn til løsning.

«La oss gå inn», sa Trump

I april 2017, etter at president Basha al-Assad gjennomførte et gassangrep mot sitt eget folk, skal USAs nyinnsatte president Trump ha ringt til sin forsvarsminister Jim Mattis, som tidligere var general i USAs marinekorps. Trump skal ha meddelt Mattis at han ønsket at USA skulle henrette president al-Assad. «La oss gå inn», sa Trump, fulgt av en rekke tydelige og sterkt åpenhjertige uttrykk. Etter samtalen la Mattis på røret og sa til sine medarbeidere: «Vi skal ikke gjøre noe slikt. Vi må gjøre noe langt mer avgrenset». Dermed la han planer om et luftangrep mot flere av Syrias militære stillinger, noe Trump senere ga ordre om og fikk gjennomført.
I forbindelse med den mulige konflikten med Nord-Korea i januar i år, da Trump og den nord-koreanske lederen Kim Jung-un i FN utvekslet trusler og skjellsord, skal forsvarsminister Mattis ifølge en ny bok om forholdene i Det hvite hus ha sagt at «Trump opptrådte som, og hadde en forståelse som, en femte- eller sjetteklassing». Forfatteren av boka med disse og andre bemerkelsesverdige sitater, Bob Woodward, er en sterkt troverdig forfatter gjennom portretter og biografier av tidligere presidenter. Boka om Donald Trump har han kalt: «Fear: Trump in the White House.»

Ja, det kan bli krig – kanskje endog verdenskrig – ved et uhell. Midt-Østen har i mange generasjoner vært en internasjonal kruttønne i konflikten mellom de to folkegruppene palestinerne og jødene – som gjør krav på det samme landområdet ved Middelhavets østbredd. Ikke minst preger denne konflikten den gamle kulturnasjonen Syria. Her er det mer enn noe annet sted nødvendig å ha ledere med klare hoder og kjølig vurderingsevne.

Ifølge Washington Posts medarbeider i Beirut, Liz Sly, ser Syria nå ut til å gå inn i en avgjørende, om enn blodig, fase. Russland synes å være den eneste stormakten som har noenlunde gode relasjoner med både Syria og dets nærmeste naboer. Russerne intervenerte i borgerkrigen i Syria i 2015 for å redde al-Assads regime og vil utvilsomt bite seg fast for å sikre seg tyngde i den strategisk viktige maktbalansen i Midt-Østen.

Samtidig har Tyrkias president skaffet seg en posisjon i landet gjennom en avtale med russerne. President Erdoğan kaller Idlib-provinsen for en «rød linje» som ikke må overskrides, og at krigførende parter ikke skal få befeste seg inne på området tett inntil grensen mot Tyrkia.

Det kan synes vanskelig å forhindre et blodig oppgjør for å ta Idlib tilbake fra opprørerne, men foreløpig er det noenlunde rolig. Av de få positive nyheter fra regionen, er at Tyrkia og Russland, som støtter hver sin hovedside i konflikten, nå er blitt enige om å etablere en buffersone i Idlib for å skille regimets styrker fra opprørsstyrkene, og for å forhindre at konflikten flytter seg nærmere – og kanskje over – grensen mot Tyrkia.

Nedskytingen av det russiske flyet minner om at der er militærfly fra minst fem nasjoner som til stadighet krysser Syrias landegrenser. Som Economist bemerket tirsdag: Mye kan skje – og en opptrapping av konflikten i den delen av verden, er aldri langt unna. Og det er ikke beroligende at en av de stormaktene som er mest engasjert i Midt-Østen, har en «triggerhappy» Donald Trump i Det hvite hus.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen
Siste nytt
13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen
Populært