Gullgravere gjorde storfunn:

Ulvevalp fra istiden: – Utrolig godt bevart

Det er den best bevarte ulven fra istiden forskerne kjenner til. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.
Det er den best bevarte ulven fra istiden forskerne kjenner til. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.

Uvanlig godt bevarte levninger av en ulvevalp og en karibu fra istiden ble funnet av gullgravere i Yukon i Canada. – Den eneste mumifiserte ulven fra istiden vi kjenner til, sier lokal forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klondike-regionen i Canada er berømt for gull. Etter hvert som permafrosten i området tiner kommer også andre skatter for dagen.

De mumifiserte dyrene, en ulvevalp og en karibukalv, ble funnet av gullgravere nær Dawson City i juni og juli 2016. Karibu er en villrein som lever i Nord-Amerika og på Grønland.

– Etter hva vi kjenner til er dette den eneste mumifiserte ulven fra istiden som har blitt funnet noen gang, sier paleontologen Grant Zazula ifølge The Guardian. Zazula arbeider med lokale myndigheter i Yukon, og understreket torsdag hvor viktig støtten fra lokale gullgravere har vært for forskerne.

Torsdag i forrige uke ble de godt bevarte levningene vist frem under en seremoni i Dawson i Yukon-territoriet.

Ulvevalpen anslås å ha vært omkring åtte uker gammel da den døde.

– Den er nydelig, med pelsen, søte små poter og hale, og overleppen er krøllet så man kan se tendene. Det er spektakulært, sa den opprømte paleontologen til nyhetsbyrået Canadian Press i forrige uke.

Svært sjeldent

Ulvehvalpen antas å ha vært åtte uker gammel da den døde. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.
Ulvehvalpen antas å ha vært åtte uker gammel da den døde. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.

Det er svært sjelden at skinn, pels og muskelvev bevares fra så gamle dyr. Alle tre finnes på disse eksemplarene, som er datert over 50.000 år tilbake i tid ved hjelp av radiokarbonmetoden.

Ulvevalpen er bevart i sin helhet, med eksepsjonelle detaljer på hodet, halen, potene, skinn og pels. Karibu-kalven er delvis bevart. Hode, overkropp og to forbein er intakte.

I dag er området omkring Dawson City barskog av samme type som vi har i Norge, men den gang ulven og villreinen levde var det antakelig i et tørt og kaldt tundralandskap, sammen med dyr som mammuten. Mammuten er utdødd, sammen med en kamelart(!) som også levde i området. Men slektninger av villreinen og ulvevalpen lever her den dag i dag.

Les også: Slik forandret istiden landet (med video)

Våre første husdyr

Funnene er tilstrekkelig godt bevart til at man kan undersøke dødsårsak, diett, helse, alder og genetikk. Det er omkring 50.000 år siden ulver begynte å leve sammen med mennesker som våre første husdyr, og gradvis begynte utviklingen mot hundene vi kjenner i dag, skriver SNL.

Ulvebein fra istiden er forholdsvis vanlig i Yukon, men et dyr bevart med skinn og pels er helt eksepsjonelt.

Videre studier kan forhåpentlig gi tilgang til urgammel DNA, som blant annet kan gi ny informasjon om ulvebestandene i Yukon på denne tiden, og hvordan slektskapet er med dagens ulver.

De mumifiserte dyrene stilles ut i Dawson City resten av måneden, og vil til slutt bli sendt til Det kanadiske konservatoriet nær byen Ottawa, skriver BBC News.

Også de 50.000 år gamle karibu-levningene var eksepsjonelt godt bevart. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.
Også de 50.000 år gamle karibu-levningene var eksepsjonelt godt bevart. Foto: Lokalregjeringen i Yukon.

Les også:

31 ulver skutt i 2017 - høyeste antall siden 1919

Her drev steinalder-svensker storfiske

Personvernpolicy