ICC: – Soldatene til kongolesisk opprørsleder slaktet folk med macheter

<p>Den tidligere opprørslederen Bosco Ntaganda i rettssalen tirsdag under de avsluttende innleggene i ICC i Haag.</p>
Den tidligere opprørslederen Bosco Ntaganda i rettssalen tirsdag under de avsluttende innleggene i ICC i Haag. Foto: Bas Czerwinski/Pool / Reuters/AP/NTB Scanpix

Soldatene til den kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda drepte sivile med macheter og maltrakterte gravide kvinner, ifølge ICC-domstolen i Haag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager går rettssaken mot den tidligere kongolesiske opprørslederen mot slutten. Ntaganda, ofte omtalt som «The Terminator», er tiltalt for 18 krigsforbrytelser, blant annet forbrytelser mot menneskeheten.

I sin sluttprosedyre i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) beskrev aktor hvordan soldatene til den beryktede krigsherren gjennomførte et terrorvelde i Ituri i den nordøstlige delen av Kongo i 2002 og 2003.

– Mange mennesker ble likvidert med macheter. Noen av dem fikk buken sprettet opp, til og med gravide kvinner. De rev fostrene ut av de gravide kvinnene, sa aktor Fatou Bensouda i retten tirsdag.

Les også: Tidligere krigsherre får ikke stille til valg i Kongo

– Skyldig

– Bevisene peker mot at Bosco Ntaganda faktisk er skyldig, det er ingen tvil, sa Bensouda.

Blant de 18 punktene i tiltalen er drap på opp mot 800 mennesker i landsbyer øst i Kongo, plyndring, bruk av barnesoldater og sexslaveri ved at han skal ha holdt kvinner som sexslaver.

På grunn av en spesiell doktrine i folkeretten kan en krigsherre holdes ansvarlig for forbrytelser som soldater under hans kommando har begått.

Men aktor Bensouda sa også at Ntganda personlig har begått flere forbrytelser.

Den rwanda-fødte 45-åringen har erklært seg ikke skyldig i tiltalen.

Les også: Burundi anklager terrorister fra Kongo for blodig angrep på landsby

Herjet

Ntaganda herjet Kongo på begynnelsen av 2000-tallet som leder for gruppa Patriotiske styrker for Kongos frigjøring.

Da skal han ifølge påtalemakten i Haag ha ledet en sammensvergelse som hadde som mål å skaffe ham kontroll over de store olje-, gull- og diamantforekomstene i Ituri-regionen øst i Kongo.

I 2012 deltok han i et nytt opprør mot regjeringen i Kongo som en av lederne for gruppa M23. Han fikk tilnavnet «The Terminator» på grunn av sin nådeløse brutalitet, og han ble også viden kjent for sin forkjærlighet for cowboyhatter og blyantbarter.

Frivillig

Ntaganda ble etterlyst allerede i 2006 for bruk av barnesoldater. Sju år senere, i mars 2013, dukket han overraskende opp på den amerikanske ambassaden i Rwandas hovedstad Kigali.

Ntaganda er den første som har overgitt seg frivillig til ICC.

Han har sittet fengslet i Haag siden mars 2013.

Personvernpolicy