Norge stanser støtte til Kongo etter vedtak om hogging av regnskog

Norge stopper utbetalingen av opptil 400 millioner kroner i året til Kongo fordi myndighetene i landet har tillatt hogging av regnskog. Her bilde av 200–300 år gamle stokker fra truede afromosiatrær fra regnskogen i Kongo, som gjerne ender opp som parkett og møbler i Europa.
Norge stopper utbetalingen av opptil 400 millioner kroner i året til Kongo fordi myndighetene i landet har tillatt hogging av regnskog. Her bilde av 200–300 år gamle stokker fra truede afromosiatrær fra regnskogen i Kongo, som gjerne ender opp som parkett og møbler i Europa. Foto: Nils-inge Kruhaug / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge stopper utbetalingen av opptil 400 millioner kroner i året til Kongo etter at myndighetene i landet har tillatt hogging av regnskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Kongos miljøminister tidligere i februar ga to kinesiske tømmerfirmaer tillatelse til å hogge regnskogtømmer i et område på 6.500 kvadratkilometer (rundt 15 ganger større enn Nordmarka), blir støtten til Kongo stanset, melder NRK.

Central African Forest Initiative (CAFI) er en organisasjon som gir store summer til bevaring og beskyttelse av regnskogen i seks afrikanske land. Kongo får mesteparten av midlene ettersom Kongobassenget er verdens nest største regnskogområde etter Amazonas.

Norge har støttet Kongo med store summer i forbindelse med CAFI-prosjektet, men nå er det stopp.

– CAFI har besluttet at det ikke er aktuelt med nye utbetalinger til prosjekter i Kongo før hogstkonsesjonene er trukket tilbake, sier statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Atle Hamar.

Statssekretæren sier at Norge nå er i møter med kongolesiske myndigheter, herunder finansministeren og miljøministeren, sammen med Frankrike som CAFIs styreleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, peker på at det er sterke krefter i Kongo som ønsker å igangsette tømmerhogst. Med tanke på at Kongo betraktes som et land der korrupsjon florerer, utelukker han ikke at de nye fellingstillatelsene har sammenheng med korrupsjon.

– Dette vet vi ikke noe om i denne saken, men man kan lure, sier han.