Meny

USA: Kina har øvd på angrep mot amerikanske mål

Det amerikanske forsvarsdepartementet hevder Kina øver på luftangrep mot USA. Kina mener på sin side at USA ignorerer fakta.

USA mener Kina er i ferd med å bli en enda sterkere atommakt. Blant annet blir Kinas militære kapasitet i luftrommet stadig bedre. Det kommer frem i en ny rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Amerikanske myndigheter hevder Kina trener på å gjennomføre luftangrep mot amerikanske mål. USAs allierte skal også være et mål for kineserne, ifølge rapporten:

«De tre siste årene har Folkets frigjøringshær ekspandert sin operasjonsradius for sine bombefly, skaffet seg erfaring i sensitive maritime områder, og sannsynligvis trent på angrep mot amerikanske mål og deres allierte».

Les også: Trumps atomplaner vekker uro

– Skal bruke 2040 milliarder på forsvar

Ifølge rapporten er Guam, det amerikanske territoriet i Stillehavet, blant målene Kina trener på å treffe. USA har en marinebase på øya.

– USA og «dets allierte» er et helt sentralt punkt her. Hvis man ser på det strategiske forholdet mellom USA og Kina, så er det helt klart at Kinas militære evner øker hele tida, sier Asia-forsker Stein Tønnesson, ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Dagbladet.

Kina bruker i dag omlag 1600 milliarder kroner på forsvar, ifølge rapporten. Det tilsvarer rundt en tredjedel av hva USA bruker på sitt forsvar.

Med utgangspunkt i veksten de siste årene, estimerer amerikanske myndigheter at Kina kommer til å bruke omlag 2040 milliarder kroner på forsvar om ti år.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Kina skal bruke én billion på forsvar

Kina: – Rapporten ignorerer fakta

Kina har respondert på rapporten fra det amerikanske forsvarsdepartementet

– Vi krever at USA gir seg med deres «kald krig-mentalitet», heter det i en uttalelse fra det kinesiske forsvarsdepartementet, ifølge CNN.

Det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson var med under en såkalt «freedom of navigation»-operasjon i februar 2018, i nærheten av Kinas menneskeskapte øyer i Sør-Kinahavet. Foto: Scanpix/AP

Kina oppfordrer USA til å se på landets forsvar med «objektivitet og rasjonalitet».

Landets utenriksdepartement kom også med en uttalelse:

– Den amerikanske rapporten ignorerer fakta og kommenterer Kinas nasjonale forsvarskonstruksjon feilaktig og kommer med uansvarlige kommentarer om Kinas legitime oppførsel for å sikre suverenitet og sikkerhet.

Les også: Tenketank: Kina har dressert Europa - ikke minst Norge

Laveste punkt på flere tiår

I rapporten fra det amerikanske forsvarsdepartementet heter det også at Kinas forhold til Nord-Korea har nådd sitt laveste punkt på flere tiår.

Blant annet arbeider det kinesiske militæret med å styrke sin evne til å utføre felles operasjoner i nærheten av Koreahalvøya, særlig med vekt på grenseforsvaret.

Les også: USA advarer mot stadig flere atomvåpen i Nord-Korea, Russland og Kina

(VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang)

Populært