Meny

Lesvos tre år etter migrasjonskrisen

Selv om strømmen av flyktninger og migranter til Levsos har avtatt dramatisk, er hovedleiren Moria overfylt. Det er fortsatt 9.500 flyktninger på den greske ferieøya, og de holdes innesperret bak høye piggtrådgjerder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
For tre år siden var Lesvos i sentrum for en flyktning- og migrasjonskrise Europa ikke hadde sett maken til siden krigen. I dag er situasjonen under kontroll.

Da bølgen av flyktninger og migranter var på sitt høyeste, kom det 5.000 mennesker daglig til den greske ferieøya, langt de fleste fra Syria. Punkterte gummibåter og tusenvis av oransje redningsvester lå strødd utover strendene.

Hundrevis av mennesker klarte ikke ferden over Egeerhavet. Over 800 omkom i 2015, blant dem svært mange barn. Situasjonen utviklet seg raskt til en katastrofe. Myndighetene på Lesvos følte seg hjelpeløse og «beleiret» av flyktninger.

Umulig

Det var en nesten umulig oppgave å få orden på flommen av mennesker som trengte de mest grunnleggende ting for å overleve. Lokalbefolkningen tok første tørn og bisto med ulltepper, klær og mat inntil de store, velorganiserte hjelpeorganisasjonene kom på plass.

Tre år senere er alt endret. Avgjørende var avtalen som omsider kom på plass mellom EU og Tyrkia i mars 2016. Tyrkiske myndigheter lovet å stanse strømmen av mennesker som tok den korte turen over fra tyrkisk fastland til Lesvos, mot å få milliardstøtte fra Brussel.

Avtalen knirker i sammenføyningene til tider, men strømmen av migranter har definitivt avtatt. EUs grensestyrke Frontex patruljerer farvannene mellom Hellas og Tyrkia, og det gjør også skip fra NATO.

Aktuelt: – Forskjellsbehandlingen viser Irans hykleri

Ikke alt er normalt

Selv om massemigrasjonen har avtatt, er ikke himmelen alltid blå. Det kommer fortsatt mellom 35 og 80 mennesker daglig, nok til at mottakssentrene er bristeferdige. Det er rundt 9.500 flyktninger og migranter på øya. Hovedleiren Moria huser dobbelt så mange som den er bygd for.

Bare syke og svake blir hentet fra øya. Frustrasjonen blant de andre er stor, og det er ofte gnisninger og slåssing i leiren.

Lokale myndigheter gjør sitt ytterste for å skjerme turistområdene fra dem som daglig ankommer strendene. Gummibåter får kun lov til å gå i land på skjermede steder, og personene om bord blir kjørte direkte til leirene. Strendene blir umiddelbart ryddet for gummibåter, vester og andre etterlatenskaper.

Mens turistene stikker parasollen i sanden, har mange ingen anelse om at stedet der de legger ut badehåndkleet, markerte starten på en ny og vanskelig tilværelse for tusener av desperate migranter.

Aktuelt: Økning i antall drepte og kidnappede hjelpearbeidere i Sør-Sudan

Populært