Meny

– Forskjellsbehandlingen viser Irans hykleri

Se video: Den iranske tenåringen Maedeh Hozhabri ble arrestert etter å ha lagt ut dansevideoer på Instagram. Hun skal ha måttet svare for dette på iransk TV.
Dansende iranske jenter blir pågrepet for å poste sine videoer på nett, mens de ultrarike slipper unna med det meste. – Forskjellsbehandlingen viser presteregimets hykleri, sier stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp).

9. juli 2018 ble flere iranske kvinner tvunget til å stille på statlig fjernsyn med en ydmykende «tilståelse»: De hadde publisert Instagram-videoer av seg selv der de danset.

Samtidig slapp eliteungdom unna med bikini-bilder på den samme nettjenesten.

Mazyar Keshvari på FrPs landsmøtet i april. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Å pågripe og piske unge mennesker for å lage noen glade dansevideoer gir ingen tvil om at Iran er et av de jævligste regimene i moderne historie, sier den norsk-iranske stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) til ABC Nyheter.

Det ble rapportert om mishandling av danserne i varetekt.

– Denne typen protester er dessverre helt nødvendig. Paranoide diktatur som Nord-Korea og Iran er helt avhengige av total kontroll. Og det de frykter mest er slike folkelige protester, sier politikeren, som har markert seg som en tydelig Iran-kritiker.

Samme dag som danserne ble tvunget til å fremføre sin ydmykende «tilståelse» ble Shaparak Shajarizadeh (43) dømt til 20 års fengsel. I februar hadde hun stilt seg opp på en trafikk-øy i Teheran og flagget med sjalet sitt på en pinne. Få minutter senere ble hun slengt i bakken av politi og pågrepet.

Hun ble tiltalt for å ha «egget til korrupsjon og prostitusjon». Mange lot seg inspirere av aksjonen.

Shajarizadeh ble likevel løslatt mot kausjon etter ni dager, hvorav sju i isolat, skrev Wall Street Journal forrige uke.

Se video: Her kaster de iranske kvinnene hijaben i protest etter en video av en kvinne som ble slått offentlig av politiet gikk viralt.

Er kaksenes skrytebilder ekte?

Faksimile fra Instagramkontoen «Rich Kids of Teheran», arkivert av Wochit 2016. NB: Kontoen er bekreftet som kilde, tid og sted for motivet er ikke bekreftet.

Samtidig skryter vakre brukere i 20-årene på Instagram-kontoer som «Rich Kids of Teheran» av merkeklær og overdådige hjem, i en hovedstad der andre knapt har til mat.

– Forskjellen i behandlingen av uskyldige dansevideoer og bortskjemte drittunger som skryter av rikdommen sin, viser presteregimets hykleri, sier Frp-eren.

I forbindelse med demonstrasjonene i januar publiserte britiske Independent en artikkel om hvordan Instagram-profilene til «Rich Kids of Teheran » provoserte mange av demonstrantene. Kontoen påstås å fremstille livene til de ultrarike, men The Guardian har trukket noen av RichKid-kontoene (som finnes for flere land) i tvil. Avisen skrev i et lengre oppslag i våres at den internasjonale hashtagen #richkidsofinstagram i dag først og fremst fungerer som et markedsføringsverktøy.

Teheran-kontoen har blitt lukket og gjort privat siden Independents januar-omtale. Wikipedia har gjort en oppsummering av den internasjonale presseomtalen av Teheran-kontoen.

Det finnes tilsvarende kontoer som fortsatt er åpne, men det er vanskelig å få bekreftet om bildene faktisk er tatt i Iran.

Likevel vet man at det finnes en overklasse og maktelite i Iran som i stor grad er unntatt de religiøse forordningene.

– De kan kjøpe seg fri eller slipper unna fordi pappa har makt eller lignende. Vi hører også om dette fenomenet eksempelvis i Kina, der enkelte grupper er «hevet over loven», sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til ABC Nyheter.

Les også: KrF om Sandbergs Iran-feiring: – En svært dårlig politisk vurdering

SE VIDEO: En minidokumentar om The Rich Kids of Iran:

Elendig økonomi

Mange millioner unge iranere mangler fast jobb, og den elendige økonomiske situasjonen var en sentral del av den kortlevde protestbevegelsen tidligere i år. Protestene vendte seg etter hvert mot eliten og krav om regimeendring.

I artikkelen «Ulikhet drev frem uroen i Iran» skrev Los Angeles Times i desember:

«Når en sjelden Maserati brøler gjennom de travle gatene i Teheran, forbi overfylte busser og billigere biler, hender det at fotgjengere slynger eder og forbannelser etter den.»

– Forskjellsbehandlingen viser også at de religiøse lovene egentlig handler vel så mye om makt, sier Egenæs i Amnesty.

Iran har slitt økonomisk selv etter at atomavtalen i 2015 som lettet på noe av sanksjonstrykket. Korrupsjon er utbredt, og regimet har brukt store summer på å finansiere militsgrupper i regionen. Nå er det duket for nye, tøffe sanksjoner fra USA etter at president Donald Trump trakk landet fra avtalen.

Les også: Saudi-Arabia truer med å skaffe atomvåpen hvis Iran gjør det

Dobbeltliv

Dagens Iran er et samfunn med mange unge, høyt utdannede og vestlig orienterte innbyggere.

Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Mange i middelklassen lever et todelt liv, et offentlig og et privat. I offentligheten er det strenge krav til sømmelighet og klesdrakt, som håndheves av religiøst politi, sier Egenæs.

Noen ganger synes det «andre livet» i offentligheten, for eksempel ved hijab-protestene i våres og dansevideoene.

– De oppfattes som politiske protester og blir slått hardt ned på, sier generalsekretæren.

Iran pågrep i sommer flere dusin mennesker, blant disse Instagram-modeller og eiere av skjønnhetssalonger, for å ha postet «umoralske» foto på nett.

I januar 2018 var Iran åsted for det største folkelige opprøret på ti år. Det ble raskt kvalt, og 3700 ble arrestert.

Les også: «Ulikt noe i Iran siden revolusjonen i 1979»

Kastet skautet

I kjølvannet av demonstrasjonene markerte flere iranske kvinner mot påbudet om å dekke til håret. Mange kastet hijab og sjal i full offentlighet.

I slutten av februar gikk landets politisjef Hussein Rahimi ut med en advarsel om at politiet ville slå hardere ned på kvinner som ikke dekker håret på gaten. Iranske jenter over ni år er pålagt å dekke håret med hijab, sjal eller chador.

– Iran har omfattende og vage religiøse lover mot «usømmelighet», som myndighetene utnytter når det passer dem politisk, sier Egenæs.

I juli utløste også pågripelsen av Instagram-brukeren Maedeh Hojabri protestaksjoner. Den unge damen hadde lagt ut videoer av seg selv der hun danset, og ble pågrepet i april. Hun skal ha vært blant jentene som gråtende «tilsto sine synder» på iransk TV i sommer:

Les også fra ABC Nyheters samarbeidspartner Framtida.no: Iran arresterer tenåringer for å publisere bilder der de danser

Ifølge Framtida.no ble Hojabri løslatt etter tv-sendingen, men er nektet utreise fra Iran.

SE VIDEO: I 2014 ble seks iranere arrestert for å ha postet denne videoen på YouTube, der de danser til Pharrell Willliams hit «Happy». De slapp den opprinnelige straffen på 91 piskeslag, og fikk istedet betinget fengsel, skrev USA Today. Videoen har blitt spilt av 2,1 millioner ganger.

– En konstant ydmykelse

– Hvis man ser hvordan landet var og folk gikk kledd før 1979 var det slett ikke preget av streng islamsk livsførsel. Å ikke kunne forlate eget hjem uten å dekke seg til er en konstant ydmykelse for iranerne. En ydmykelse de ikke lenger vil finne seg i, sier stortingspolitikeren Keshvari.

– Mange slike hendelser når heller ikke offentlighetens lys, folk blir stanset på gaten fordi «sjalet ikke dekker nok», unge menn blir plaget på grunn av hårsveisen sin og så videre, sier Egenæs i Amnesty.

I februar skrev nettstedet Loudwire om det iranske metal-bandet Confess, der musikerne ble truet med dødsstraff for blasfemi og ble drevet på flukt.

– Regimets totale kontroll ser man blant annet i kulturlivet. I Iran er det ikke mulig å skrive bøker eller lage TV uten at det er innom departementet som godkjenner og sensurerer kulturuttrykk. Ingenting som «går mot revolusjonen» tillates, sier Keshvari.

Angrep mot en politistasjon i Qahdarijan 2. januar 2018 under opptøyene i Iran. Skjermbilde fra en video nyhetsbyrået AP fikk tilgang til fra FreedomMessenger, et «uavhengig iransk nyhetsbyrå». Via Scanpix. Foto: AP

– Kan ikke tillate reform

Frp-politikeren Keshvari tror ikke regimet vil tillate selv moderate reformer:

– Det sekundet presteregimet prøver å modernisere seg vil det opphøre. Folket ønsker ikke dette totalitære regimet, sier han.

Keshvari ble født i Teheran i 1981, og familien kom til Norge som politiske flyktninger i 1986.

– Som andre reelle flyktninger fra Iran har jeg og min familie ingen mulighet til å dra hjem, rett og slett fordi vi er ærlige om hvordan det er der.

Keshvaris partikollega, fiskeriminister Per Sandberg, har vært i medias søkelys den siste uken etter sitt ferieopphold i Iran.

– Jeg har vært tydelig både denne uken om ferieoppholdet, og om Sandbergs besøk i den iranske ambassaden i februar, om at en slik tilnærming er stikk i strid med FrPs politikk, sier Keshvari.
Han understreker at Sandberg har uttalt seg tydelig kritisk om menneskerettighetssituasjonen i Iran.

Les også: Sandbergs Iran-fremsnakking vekker reaksjoner

Øvrige kilder: Human Rights Watch , Elle , Amnesty , The Guardian , Time, NTB.

Populært