Økning i antall drepte og kidnappede hjelpearbeidere i Sør-Sudan

Bildet er fra da hjelpearbeidere fra Flyktninghjelpen delte ut mat i Sør-Sudan i 2017.
Bildet er fra da hjelpearbeidere fra Flyktninghjelpen delte ut mat i Sør-Sudan i 2017. Foto: Albert Gonzalez Farran, NRC
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anses som det farligste stedet i verden å gi nødhjelp nå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ett hundre hjelpearbeidere har blitt drept på jobb siden krigen brøt ut her, sier Rehana Zawar som er Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan til ABC Nyheter.

Ifølge en rapport fra organisasjonen Aid Worker Security Database var Sør-Sudan det farligste stedet å levere nødhjelp til i 2017, tett fulgt av Syria og Afghanistan. Dette er det tredje året på rad at staten utropes som det farligste stedet i verden å levere nødhjelp.

Sør-Sudan ble selvstendig i 2011. I 2013 brøt det ut borgerkrig da president Salva Kiir gav daværende visepresident Machar sparken, som følge av en langvarig maktkamp.

– Situasjonen har gradvis blitt verre siden det brøt ut borgerkrig. Over fire millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine. De pågående kampene har resultert i mindre tilgang på lokalsamfunn og flere angrep på hjelpearbeidere. Det presser familier, som allerede mangler mat, til randen av å sulte ihjel, sier Zawar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig økning i antall kidnappinger

Av 158 større voldshendelser som involverte hjelpearbeidere, i 22 land, skjedde 46 av dem i Sør-Sudan i 2017, ifølge rapporten. Skyteepisoder var den største årsaken til at hjelpearbeidere mistet livet. I tillegg peker rapporten på en signifikant økning i antall kidnappinger i Sør-Sudan, fra to kidnappinger i 2015 til 36 hittil i 2018.

– Dette understreker de komplekse problemene vi møter når vi leverer hjelp i dette krigsherjede landet, uttaler Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordrende sikkerhetssituasjon

Røde Kors har vært til stede i Sør-Sudan siden staten ble uavhengig i 2011. Haakon Jacob Rothing, som er programsjef i Norges Røde Kors, sier situasjonen i Sør-Sudan alltid har vært krevende, men at det har vært en kraftig forverring etter at den pågående konflikten eskalerte i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sikkerhetssituasjonen er så utfordrende at hjelpearbeidere ikke kan nå alle de som trenger hjelp uten å sette eget liv i fare, sier han til ABC Nyheter.

Rothing viser til at Sør Sudan fremdeles er et av de få stedene i verden der hungersnød forekommer.

– Helsetilstanden blant befolkningen er svært alvorlig. Vi har nylig registrert den lengste og mest omfattende kolera-epidemien noensinne, og siden folk med tuberkulose, AIDS, og andre sykdommer ikke får hjelp, er det mange som dør, sier han.

Også Plan International bidrar i det humanitære arbeidet i Sør-Sudan.

— Vi kjenner oss igjen i beskrivelsen av forholdene. I desember var vi nødt til å avvikle fadderordningen i Sør-Sudan, da en stor del av fadderbarna var på flukt og uroen gjorde det livsfarlig for Planansatte og frivillige å hente inn og levere informasjon og brev. Nå jobber vi både nasjonalt og lokalt med utdanning, ernæring, matsikkerhet og beskyttelse av barn, sier Kari Helene Partapuoli som er generalsekretær i Plan International Norge, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håp rundt avtale

Tidligere i august undertegnet president Kiir og Machar en avtale om maktdeling, som blant annet innebar at Machar blir gjeninnsatt som én av flere visepresidenter.

Zawar i Flyktninghjelpen sier de håper avtalen vil føre til våpennedleggelse.

– Det vi ønsker å se er en fredsavtale implementert på alle nivåer, og at hjelpeorganisasjoner får full tilgang til samfunn i nød, slik at vi kan nå folk der behovet er størst, sier hun.

Ifølge FN vil sju millioner mennesker i Sør-Sudan trenge mathjelp utenfra i 2018.

Les også: Soldater tiltalt for å ha voldtatt hjelpearbeidere i Sør-Sudan