Trump vil ha forsvar i verdensrommet

Donald Trump under en militærøvelse tidligere denne uken.
Donald Trump under en militærøvelse tidligere denne uken. Foto: Carlos Barria / Reuters

Nei, dette er ikke den nyeste episoden av Star Wars. Dette er president Trump som mener det er nødvendig for USA å etablere en ny våpengren som skal ha ansvaret for å beskytte USAs interesser i verdensrommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Da John Kennedy lovet fra talerstolen på Rice University i Houston den 12. september 1962 at USA skulle sende en mann til månen innen 1960-årene var omme, inspirerte det til å se utover den verden vi da kjente. Han holdt ord. Den 20. juli 1969 ble Neil Armstrong og Buzz Aldrin i Apollo 11 de to første menneskene til å spasere på månen.

Kennedys løfte om å sende en mann til månen ble avgitt året etter at russerne i 1961 hadde sendt kosmonaut Jurij Gagarin ut i verdensrommet i Vostok 1, og han var blitt det første menneske i kretsløp rundt jorden. Amerikanerne så ikke ut til å være i nærheten av å kunne ta igjen russernes forsprang i erobringen av verdensrommet.

Så langt var romkappløpet en del av den kalde krig, da Sovjetunionen var en del av det kommunistiske imperium og følte seg sterkt nok til å kunne ta opp kampen mot USA og resten av den «frie» verden.

Da USAs president Ronald Reagan den 12. juni 1987 i sin tale foran Brandenburger Tor og Berlin-muren henvendte seg direkte til den sovjetrussiske presidenten Mikhail Gorbatsjov og sa: «Tear down this wall! (Riv denne muren!)», bidro han til at Berlin-muren ble revet den 9. november 1989, og muren ble det symbolske beviset på at verdenskommunismen sto for fall. Derfra gikk det mange år med USA, NATO og den vestlige verden i førersetet for både militær og sivil framgang på jorden, på havet og i luftrommet. Amerikanerne dominerte «trafikken» i verdensrommet, men russerne var med i noen felles prosjekter med amerikanerne.

Illustrasjon: Arild Tjomsland.
Illustrasjon: Arild Tjomsland.

Hvorfor er det ikke den samme susen over Donald Trump når han nå sier han vil gjøre «America great again» også i verdensrommet ved å etablere en Space Force i det ytre rom?

Det er kanskje fordi det er vanskelig å se noen åpenbar trussel mot USA eller dets allierte fra fiender i verdensrommet? Men de finnes, heter det i en rapport til Kongressen. Trusselen er ikke i form av hollywoodske romvesener som invaderer nedre del av Manhattan og okkuperer Wall Street. Den viktigste trusselen kommer fra fiender som kan sette viktige satellitter ut av spill og dermed påvirke krigføring på bakken.

I dag er det ikke lenger snakk om bemannede romskip, kanskje annet enn i bokstavelig talt høytflyvende visjoner om å bygge et framtidig menneskesamfunn på planeten Mars. Nå, nær 50 år etter at de første menneskene satte sine ben på månen, har tankene om å utnytte verdensrommet endret karakter. I dag er det ca. 1.700 satellitter der ute i verdensrommet. De kan langt på vei styre moderne krigføring på jorden, gjennom GPS-systemer, trådløs kommunikasjon og avansert varsling om vær og klimatiske endringer.

Nye former for trusler krever nye forsvarstiltak. Det president Trump ser for seg, er det han kaller en Space Force (militær styrke i verdensrommet), hvilket han mener vil kreve en ny, sjette våpengren i det amerikanske forsvaret i tillegg til hæren, sjøforsvaret, luftforsvaret, marinekorpset og kystvakten.

Denne tenkes å få navnet Space Force og ha til oppgave å føre krig på USAs vegne i verdensrommet.

I en rapport til Kongressen heter det at denne styrken må ha evnen til å «redusere, stanse, forstyrre/ødelegge og manipulere fiendtlig aktivitet». Styrken er tenkt å skulle drive trening og avholde militære øvelser i verdensrommet i samarbeid med USAs allierte for å kunne påvirke aktivitet på jorden.

Ansvaret for den militære aktiviteten i Space Force vil ligge hos en fire stjerners general eller en flaggoffiser.

I 2007 skjøt kineserne ned en av sine egne, eldre værsatellitter som gikk i kretsløp rundt jorden i en avstand av 861 kilometer. Og russerne har testet muligheten for å treffe og ødelegge en av sine egne satellitter eller ballistiske raketter. Andre nasjoner kan følge etter, og neste gang kan satellitten være amerikansk.

Hvis en alliert spionsatellitt skulle bli skutt ned, ville det det bety stans i vital etterretningsinformasjon om mulig fiendtlig aktivitet i for eksempel Russland, Kina eller Iran, eller andre steder hvor god etterretning er avgjørende for å kunne skape et effektivt forsvar av amerikanske eller allierte interesser. Hvis en kommunikasjonssatellitt skulle bli satt ut av drift, ville egne militære styrker på bakken plutselig måtte operere som i blinde. Og til dels foreldede internasjonale avtaler vedrørende verdensrommet kan være ufullstendige og uklare og vil neppe kunne forhindre at også sivile satellitter som «ser militære og fiendtlige ut» vil kunne bli angrepet.

Den viktigste internasjonale avtalen som regulerer virksomheten i verdensrommet, er United Nations Outer Space Treaty (FN-avtalen om det ytre verdensrom). Norge ratifiserte avtalen den 3. februar 1967, og den trådte i kraft i oktober samme år. Avtalen forbyr plassering av masseutryddelsesvåpen i verdensrommet og å sende kjernefysiske våpen i kretsløp rundt jorden. Avtalen forbyr ikke andre typer våpen i verdensrommet. Til media- og forskningsbyrået Bloomberg sier sjefen for det amerikanske luftforsvarets romkommando, general John W. Raymond, at «vårt mål er å ikke få en konflikt i verdensrommet». Men han la til at «verdensrommet er et sted hvor konflikter kan oppstå, og da må vi behandle det som sådan.»

Tanken om et mer bevisst militært nærvær i verdensrommet er langt fra Donald Trumps idé. Allerede i år 2000 ledet tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld en kommisjon som gikk inn for å opprette en nasjonal sikkerhetsplan med militært nærvær i verdensrommet, gjennom en intern reorganisering av USAs forsvarsdepartement og USAs luftforsvar under ledelse av en viseminister i forsvarsdepartementet. Da Rumsfeld i 2001 ble forsvarsminister ble kommisjonens konklusjoner anbefalt. Men intet ble gjort med saken, blant annet på grunn av terrorangrepet den 11. september 2001 og utbruddet av Irak-krigen i 2003.

Flere andre har også løftet tanken om et militært nærvær i verdensrommet, men Trump er den første presidenten som har engasjert seg i saken.

Det amerikanske forsvaret er allerede godt i gang med å utarbeide systemer som vil kunne forsvare egne satellitter mot fiendtlige angrep, enten ved å forhindre nedskyting eller å unngå at satellittens operasjoner skal kunne stanses, forstyrres eller blokkeres. Det amerikanske flyvåpen har konstruert et topphemmelig jagerfly, X-37B, som skal ha gjennomført en rekke tokter rundt jorden i stor høyde – muligens med overvåkning av satellittene som oppgave.

I en tale i begynnelsen av august i år sa visepresident Mike Pence at USA bør kunne «dominere verdensrommet». Men en militarisering av verdensrommet vil åpenbart kreve mye kostbar og komplisert forskning og utvikling, i en tid da det amerikanske statsbudsjettet går med rekordhøye underskudd. Samtidig vil en ny Space Force kunne bidra til å redusere aktiviteten og dermed kostnadene til det amerikanske luftforsvaret som i dag følger opp satellittenes virksomhet og passer på at de ikke kolliderer med hverandre eller med «romsøppel» som andre satellitter har sluppet ut.

Det vil være Kongressen som eventuelt vedtar å opprette en ny våpengren i det amerikanske forsvaret med ansvar for verdensrommet. Trump har sagt at etablering av en Space Force vil koste åtte milliarder dollar (ca. 67 milliarder kroner) over fem år.

For øvrig mangler det heller ikke på skeptikere til prosjektet. En av dem som i fjor gikk imot planene, var Trumps egen forsvarsminister, Jim Mattis, som påpekte at USA allerede har den rette infrastrukturen på plass for å ivareta USAs interesser i verdensrommet, inkludert en Air Force Space Air Command. Han påpekte at regjeringen i stedet burde være opptatt av å redusere faste kostnader og å integrere felles operative funksjoner. Ifølge Washington Post er det full enighet mellom Pentagon og Det hvite hus om å se på verdensrommet som en mulig krigsskueplass. Men ifølge avisen gikk ikke Mattis så langt at han støttet Trumps planer om en ny våpengren for verdensrommet.

Hovedkilder: Outer Space Treaty, Wikipedia, Bloomberg, Washington Post og New York Times.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

SE VIDEO: Mike Pence beskrev verdensrommet som en framtidig slagmark da han presenterte planene for et separat amerikansk romforsvar:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02 Markeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Siste nytt
17:04Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:02SportMarkeng skadd i Klingenthal, Lindvik på sjette16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge
Populært