Meny

Uenighet om brexit splitter britene

Statsminister Theresa May under en spørretime. Foto: Bethany Clarke / Pool / EPA
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvis britene nå innfører EUs lover og regler samtidig som de går ut av EU, hva var da hensikten med det hele? spør Audun Tjomsland.

Britene nærmer seg stupet og frykter å måtte gå ut av EU uten en alternativ avtale om et samarbeid med resten av Europa. En av dem som frykter konsekvensene av dette er Tom Williams, Chief Operating Officer for det europeiske luftfartskonsortiet Airbus Gruppen. Dette er en av verdens to største flyprodusenter med virksomhet i store deler av Europa, inkludert 14.000 ansatte i Storbritannia.

Airbus-sjefen anklager den britiske regjeringen for ikke å ha peiling på hvordan britene skal kunne gå ut av EU uten at det skal få store, negative konsekvenser for britisk økonomi. Statsminister Theresa May la nylig fram det hun håper vil samle regjeringen om en felles plan for britenes økonomiske samarbeid med EU etter britenes exit (Brexit) fra EU, etter planen klokka 23:00 GMT den 29. mars 2019. Planen ble lagt fram på den britiske statsministerens landsted Chequers i juli og har derfor fått betegnelsen Chequers-planen.

Kritikken fra flyfabrikanten Airbus er den hittil skarpeste som er kommet fra britisk industri, selv om også britenes største bilfabrikant Jaguar Land Rover, har sagt at firmaets operasjoner i Storbritannia med flere enn 40.000 medarbeidere står i fare.

Frustrasjonen fra Airbus-sjefens side kan være forståelig. For i utgangspunktet før folkeavstemningen i 2016 var det en EU-tilhenger, statsminister David Cameron, som utlyste folkeavstemning for å sikre et sterkere flertall for regjeringens pro EU-politikk. Så sa det britiske folket i stedet nei til EU. Deretter kom en ny EU-vennlig statsminister, Theresa May, som skulle lage en god avviklingsavtale med EU. Hun foreslår gjennom Chequers-planen å beholde mange av de avtalene som Storbritannia har som EU-medlem. Det kan være lett å være enig i Airbus-sjefens frustrasjon, når britene nå foreslår å beholde de fleste av reglene i den klubben som de i folkeavstemning har valgt å trekke seg ut av. Hva var da hensikten med det hele?

Det er langt fra klart om regjeringen til slutt vil få Underhuset med på Chequers-planen - langt mindre om den vil bli godtatt av EUs forhandlere. Så langt har både daværende utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davies trukket seg fra regjeringen sammen med flere andre ministere, fordi de mener at regjeringen søker å beholde for mange av de opprinnelige elementene i EU-avtalen selv etter at britene har trukket seg ut.

May ønsker seg en myk brexit.

Flere andre politikere foretrekker et klarere brudd med EU (hard brexit) og går imot Chequers-avtalen som skal være britenes forhandlingsutspill når forhandlingene kommer i gang i begynnelsen av september.

Brexit har dermed skapt nye skillelinjer i britisk politikk. De går mellom myk og hard brexit, ofte på tvers av det som skiller de tradisjonelle partiene i Storbritannia.

Mange av representantene uttrykker sterk skepsis overfor regjeringens mulighet til i det hele tatt å få til en ny avtale med EU etter brexit og har døpt situasjonen «No Deal Brexit».

Regjeringen er klemt mellom to sterkt motstridende syn i Underhuset: En hard brexit hvor britisk næringsliv blir underlagt de samme tollgrenser som andre «utenforland» og vil gjøre britisk eksport mindre konkurransedyktig, eller en myk brexit med felles EU-regler på for eksempel kvalitetskontroll og importregler på mat og andre forbruksvarer. De som har sterkt ønsket seg ut av EU frykter at den myke brexit’en som regjeringen nå går inn for, i praksis vil gjøre britene fortsatt avhengig av EUs regelverk. De mener at britene da ikke vil ha noen politisk påvirkning på hvordan reglene skal være, og at britene da ikke vil bli i stand til å gjøre nye, selvstendige handelsavtaler.

Britisk politikk har alltid hatt en tendens til å utvikle fraksjoner hvor individer som tenker i samme politiske baner, slår seg sammen for å promotere personlige synspunkter som ikke nødvendigvis følger partiets program. Brexit synes å forsterke denne særegenheten ved livet i Underhuset. For øyeblikket gjelder den politiske lojaliteten først og fremst å følge en av de to hovedretningene: «Remain» for dem som helst vil bli i EU, og «Leave» for dem som vil ut. Dette er viktigere enn å følge partiboka.

Av de 316 konservative medlemmene i Underhuset skal det nå ikke være flere enn ca. 100 som støtter deres egen regjerings plan (Chequers-planen), selv om kanskje ikke alle ville være med på en så sterk handling som å stemme mot planen og dermed true Theresa Mays posisjon som partileder og statsminister.

Selv om det ser vanskelig ut, kan regjeringen og EU fortsatt bli enige om en plan for overgangsordningen og en varig plan for forholdet mellom britene og EU etter brexit. Statsminister May ønsker å beholde god og relativt tett kontakt med EU på visse områder, som handelsordninger med for eksempel kjøp og salg av landbruksprodukter. Og hun vil tillate gjennom avtaler at lovlige migranter skal kunne komme inn i Storbritannia for å jobbe der.

May mener at hennes plan vil gjøre det mulig for britene å ta tilbake kontrollen over egne lover, finanser og grenseoverganger, slik det britiske folk ønsket under folkeavstemningen om EU i 2016. I tillegg mener hun at Chequers-planen vil gjøre det mulig å opprettholde så åpen grense som mulig mellom Nord-Irland og republikken Irland, selv om Nord-Irland da blir utenfor og republikken Irland innenfor EU.

Både britene og EUs forhandlere ønsker en skilsmisse innenfor rammen av det både EUs regelverk og britiske lover kan tillate.

I øyeblikket ser både «Remainers» og «Leavers» at det kan være umulig å oppnå det de helst vil, og at de derfor ser etter andre løsninger. Mye tyder på at også EUs forhandlere vil forkaste planen som ikke gjennomførbar og at det dermed blir enighet i løpet av høsten. Det er vel også sannsynlig at det kan være viktig for EUs side å vise at det «ikke skal være billig å melde seg ut av EU».

Dermed er det fare for at Storbritannia går ut av EU uten en avtale om «livet utenfor EU». Det ville skape et fullstendig brudd med EU, og britene ville falle tilbake til sitt medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det er en verdensomspennende organisasjon som styrer internasjonal handel. Britisk eksport til EU ville bli underlagt den samme tollkontroll og de importreglene som gjelder i EUs handel med for eksempel USA. Dette vil bli en virkelig hard brexit men vil gjøre Storbritannia til en fullstendig uavhengig og nærmest egenrådig nasjon. Den vil kunne inngå separate avtaler med hvem som helst til beste for britenes interesser. Motstanderne mener imidlertid at «No Deal Brexit» vil bli en katastrofe for britisk næringsliv og at det vil gi høyere matpriser, dårligere utvalg i forretningene og skape kaos ved grenseovergangene.

Formelt sett har britene forlengst startet prosessen med å avbryte sitt medlemsskap i EU innen fristen den 29. mars 2019. Hvis statsminister Theresa May ikke skulle få til både en overgangsavtale og en varig avtale med EU, ville det bli et alvorlig politisk nederlag for henne.

Det ville sannsynligvis kreve at statsministeren skiftes ut og at det blir utlyst nyvalg - for å gi den nye regjeringen et nytt mandat i folket.

Den europeiske rådspresidenten Donald Tusk har sagt at etter hans mening kan prosessen mot Brexit stanses – men det er foreløpig uklart om dette kun er Tusks personlige oppfatning, eller om Artikkel 50 i EU-loven juridisk sett er reversibel innenfor den toårige avviklingsprosessen som EUs regelverk foreskriver.

Slik Underhuset nå er splittet, kan det se ut til at en ny folkeavstemning er den eneste løsningen. Hensikten nå ville ikke være om folket ønsker seg ut av EU eller ikke, men hvilken form for brexit folket ønsker. Hovedargumentet er at så mye er skjedd siden folkeavstemningen i 2016, at det nå er blitt tydeligere hvilke forutsetninger som gjelder. Ikke overraskende har opposisjonspartiet Labour allerede sagt at en ny folkeavstemning bør være uaktuelt, men at tiden nå kan være inne for et nyvalg for å skape grunnlag for en ny regjering.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:33 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp
Siste nytt
23:33VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp
Populært