Uenighet om brexit splitter britene

Statsminister Theresa May under en spørretime.
Statsminister Theresa May under en spørretime. Foto: Bethany Clarke / Pool / EPA

Hvis britene nå innfører EUs lover og regler samtidig som de går ut av EU, hva var da hensikten med det hele? spør Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Britene nærmer seg stupet og frykter å måtte gå ut av EU uten en alternativ avtale om et samarbeid med resten av Europa. En av dem som frykter konsekvensene av dette er Tom Williams, Chief Operating Officer for det europeiske luftfartskonsortiet Airbus Gruppen. Dette er en av verdens to største flyprodusenter med virksomhet i store deler av Europa, inkludert 14.000 ansatte i Storbritannia.

Airbus-sjefen anklager den britiske regjeringen for ikke å ha peiling på hvordan britene skal kunne gå ut av EU uten at det skal få store, negative konsekvenser for britisk økonomi. Statsminister Theresa May la nylig fram det hun håper vil samle regjeringen om en felles plan for britenes økonomiske samarbeid med EU etter britenes exit (Brexit) fra EU, etter planen klokka 23:00 GMT den 29. mars 2019. Planen ble lagt fram på den britiske statsministerens landsted Chequers i juli og har derfor fått betegnelsen Chequers-planen.

Kritikken fra flyfabrikanten Airbus er den hittil skarpeste som er kommet fra britisk industri, selv om også britenes største bilfabrikant Jaguar Land Rover, har sagt at firmaets operasjoner i Storbritannia med flere enn 40.000 medarbeidere står i fare.

Frustrasjonen fra Airbus-sjefens side kan være forståelig. For i utgangspunktet før folkeavstemningen i 2016 var det en EU-tilhenger, statsminister David Cameron, som utlyste folkeavstemning for å sikre et sterkere flertall for regjeringens pro EU-politikk. Så sa det britiske folket i stedet nei til EU. Deretter kom en ny EU-vennlig statsminister, Theresa May, som skulle lage en god avviklingsavtale med EU. Hun foreslår gjennom Chequers-planen å beholde mange av de avtalene som Storbritannia har som EU-medlem. Det kan være lett å være enig i Airbus-sjefens frustrasjon, når britene nå foreslår å beholde de fleste av reglene i den klubben som de i folkeavstemning har valgt å trekke seg ut av. Hva var da hensikten med det hele?

Det er langt fra klart om regjeringen til slutt vil få Underhuset med på Chequers-planen - langt mindre om den vil bli godtatt av EUs forhandlere. Så langt har både daværende utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davies trukket seg fra regjeringen sammen med flere andre ministere, fordi de mener at regjeringen søker å beholde for mange av de opprinnelige elementene i EU-avtalen selv etter at britene har trukket seg ut.

May ønsker seg en myk brexit.

Flere andre politikere foretrekker et klarere brudd med EU (hard brexit) og går imot Chequers-avtalen som skal være britenes forhandlingsutspill når forhandlingene kommer i gang i begynnelsen av september.

Brexit har dermed skapt nye skillelinjer i britisk politikk. De går mellom myk og hard brexit, ofte på tvers av det som skiller de tradisjonelle partiene i Storbritannia.

Mange av representantene uttrykker sterk skepsis overfor regjeringens mulighet til i det hele tatt å få til en ny avtale med EU etter brexit og har døpt situasjonen «No Deal Brexit».

Regjeringen er klemt mellom to sterkt motstridende syn i Underhuset: En hard brexit hvor britisk næringsliv blir underlagt de samme tollgrenser som andre «utenforland» og vil gjøre britisk eksport mindre konkurransedyktig, eller en myk brexit med felles EU-regler på for eksempel kvalitetskontroll og importregler på mat og andre forbruksvarer. De som har sterkt ønsket seg ut av EU frykter at den myke brexit’en som regjeringen nå går inn for, i praksis vil gjøre britene fortsatt avhengig av EUs regelverk. De mener at britene da ikke vil ha noen politisk påvirkning på hvordan reglene skal være, og at britene da ikke vil bli i stand til å gjøre nye, selvstendige handelsavtaler.

Britisk politikk har alltid hatt en tendens til å utvikle fraksjoner hvor individer som tenker i samme politiske baner, slår seg sammen for å promotere personlige synspunkter som ikke nødvendigvis følger partiets program. Brexit synes å forsterke denne særegenheten ved livet i Underhuset. For øyeblikket gjelder den politiske lojaliteten først og fremst å følge en av de to hovedretningene: «Remain» for dem som helst vil bli i EU, og «Leave» for dem som vil ut. Dette er viktigere enn å følge partiboka.

Av de 316 konservative medlemmene i Underhuset skal det nå ikke være flere enn ca. 100 som støtter deres egen regjerings plan (Chequers-planen), selv om kanskje ikke alle ville være med på en så sterk handling som å stemme mot planen og dermed true Theresa Mays posisjon som partileder og statsminister.

Selv om det ser vanskelig ut, kan regjeringen og EU fortsatt bli enige om en plan for overgangsordningen og en varig plan for forholdet mellom britene og EU etter brexit. Statsminister May ønsker å beholde god og relativt tett kontakt med EU på visse områder, som handelsordninger med for eksempel kjøp og salg av landbruksprodukter. Og hun vil tillate gjennom avtaler at lovlige migranter skal kunne komme inn i Storbritannia for å jobbe der.

May mener at hennes plan vil gjøre det mulig for britene å ta tilbake kontrollen over egne lover, finanser og grenseoverganger, slik det britiske folk ønsket under folkeavstemningen om EU i 2016. I tillegg mener hun at Chequers-planen vil gjøre det mulig å opprettholde så åpen grense som mulig mellom Nord-Irland og republikken Irland, selv om Nord-Irland da blir utenfor og republikken Irland innenfor EU.

Både britene og EUs forhandlere ønsker en skilsmisse innenfor rammen av det både EUs regelverk og britiske lover kan tillate.

I øyeblikket ser både «Remainers» og «Leavers» at det kan være umulig å oppnå det de helst vil, og at de derfor ser etter andre løsninger. Mye tyder på at også EUs forhandlere vil forkaste planen som ikke gjennomførbar og at det dermed blir enighet i løpet av høsten. Det er vel også sannsynlig at det kan være viktig for EUs side å vise at det «ikke skal være billig å melde seg ut av EU».

Dermed er det fare for at Storbritannia går ut av EU uten en avtale om «livet utenfor EU». Det ville skape et fullstendig brudd med EU, og britene ville falle tilbake til sitt medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det er en verdensomspennende organisasjon som styrer internasjonal handel. Britisk eksport til EU ville bli underlagt den samme tollkontroll og de importreglene som gjelder i EUs handel med for eksempel USA. Dette vil bli en virkelig hard brexit men vil gjøre Storbritannia til en fullstendig uavhengig og nærmest egenrådig nasjon. Den vil kunne inngå separate avtaler med hvem som helst til beste for britenes interesser. Motstanderne mener imidlertid at «No Deal Brexit» vil bli en katastrofe for britisk næringsliv og at det vil gi høyere matpriser, dårligere utvalg i forretningene og skape kaos ved grenseovergangene.

Formelt sett har britene forlengst startet prosessen med å avbryte sitt medlemsskap i EU innen fristen den 29. mars 2019. Hvis statsminister Theresa May ikke skulle få til både en overgangsavtale og en varig avtale med EU, ville det bli et alvorlig politisk nederlag for henne.

Det ville sannsynligvis kreve at statsministeren skiftes ut og at det blir utlyst nyvalg - for å gi den nye regjeringen et nytt mandat i folket.

Den europeiske rådspresidenten Donald Tusk har sagt at etter hans mening kan prosessen mot Brexit stanses – men det er foreløpig uklart om dette kun er Tusks personlige oppfatning, eller om Artikkel 50 i EU-loven juridisk sett er reversibel innenfor den toårige avviklingsprosessen som EUs regelverk foreskriver.

Slik Underhuset nå er splittet, kan det se ut til at en ny folkeavstemning er den eneste løsningen. Hensikten nå ville ikke være om folket ønsker seg ut av EU eller ikke, men hvilken form for brexit folket ønsker. Hovedargumentet er at så mye er skjedd siden folkeavstemningen i 2016, at det nå er blitt tydeligere hvilke forutsetninger som gjelder. Ikke overraskende har opposisjonspartiet Labour allerede sagt at en ny folkeavstemning bør være uaktuelt, men at tiden nå kan være inne for et nyvalg for å skape grunnlag for en ny regjering.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer
Siste nytt
16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer
Populært