Meny

Uenighet om brexit splitter britene

Statsminister Theresa May under en spørretime. Foto: Bethany Clarke / Pool / EPA
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvis britene nå innfører EUs lover og regler samtidig som de går ut av EU, hva var da hensikten med det hele? spør Audun Tjomsland.

Britene nærmer seg stupet og frykter å måtte gå ut av EU uten en alternativ avtale om et samarbeid med resten av Europa. En av dem som frykter konsekvensene av dette er Tom Williams, Chief Operating Officer for det europeiske luftfartskonsortiet Airbus Gruppen. Dette er en av verdens to største flyprodusenter med virksomhet i store deler av Europa, inkludert 14.000 ansatte i Storbritannia.

Airbus-sjefen anklager den britiske regjeringen for ikke å ha peiling på hvordan britene skal kunne gå ut av EU uten at det skal få store, negative konsekvenser for britisk økonomi. Statsminister Theresa May la nylig fram det hun håper vil samle regjeringen om en felles plan for britenes økonomiske samarbeid med EU etter britenes exit (Brexit) fra EU, etter planen klokka 23:00 GMT den 29. mars 2019. Planen ble lagt fram på den britiske statsministerens landsted Chequers i juli og har derfor fått betegnelsen Chequers-planen.

Kritikken fra flyfabrikanten Airbus er den hittil skarpeste som er kommet fra britisk industri, selv om også britenes største bilfabrikant Jaguar Land Rover, har sagt at firmaets operasjoner i Storbritannia med flere enn 40.000 medarbeidere står i fare.

Frustrasjonen fra Airbus-sjefens side kan være forståelig. For i utgangspunktet før folkeavstemningen i 2016 var det en EU-tilhenger, statsminister David Cameron, som utlyste folkeavstemning for å sikre et sterkere flertall for regjeringens pro EU-politikk. Så sa det britiske folket i stedet nei til EU. Deretter kom en ny EU-vennlig statsminister, Theresa May, som skulle lage en god avviklingsavtale med EU. Hun foreslår gjennom Chequers-planen å beholde mange av de avtalene som Storbritannia har som EU-medlem. Det kan være lett å være enig i Airbus-sjefens frustrasjon, når britene nå foreslår å beholde de fleste av reglene i den klubben som de i folkeavstemning har valgt å trekke seg ut av. Hva var da hensikten med det hele?

Det er langt fra klart om regjeringen til slutt vil få Underhuset med på Chequers-planen - langt mindre om den vil bli godtatt av EUs forhandlere. Så langt har både daværende utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davies trukket seg fra regjeringen sammen med flere andre ministere, fordi de mener at regjeringen søker å beholde for mange av de opprinnelige elementene i EU-avtalen selv etter at britene har trukket seg ut.

May ønsker seg en myk brexit.

Flere andre politikere foretrekker et klarere brudd med EU (hard brexit) og går imot Chequers-avtalen som skal være britenes forhandlingsutspill når forhandlingene kommer i gang i begynnelsen av september.

Brexit har dermed skapt nye skillelinjer i britisk politikk. De går mellom myk og hard brexit, ofte på tvers av det som skiller de tradisjonelle partiene i Storbritannia.

Mange av representantene uttrykker sterk skepsis overfor regjeringens mulighet til i det hele tatt å få til en ny avtale med EU etter brexit og har døpt situasjonen «No Deal Brexit».

Regjeringen er klemt mellom to sterkt motstridende syn i Underhuset: En hard brexit hvor britisk næringsliv blir underlagt de samme tollgrenser som andre «utenforland» og vil gjøre britisk eksport mindre konkurransedyktig, eller en myk brexit med felles EU-regler på for eksempel kvalitetskontroll og importregler på mat og andre forbruksvarer. De som har sterkt ønsket seg ut av EU frykter at den myke brexit’en som regjeringen nå går inn for, i praksis vil gjøre britene fortsatt avhengig av EUs regelverk. De mener at britene da ikke vil ha noen politisk påvirkning på hvordan reglene skal være, og at britene da ikke vil bli i stand til å gjøre nye, selvstendige handelsavtaler.

Britisk politikk har alltid hatt en tendens til å utvikle fraksjoner hvor individer som tenker i samme politiske baner, slår seg sammen for å promotere personlige synspunkter som ikke nødvendigvis følger partiets program. Brexit synes å forsterke denne særegenheten ved livet i Underhuset. For øyeblikket gjelder den politiske lojaliteten først og fremst å følge en av de to hovedretningene: «Remain» for dem som helst vil bli i EU, og «Leave» for dem som vil ut. Dette er viktigere enn å følge partiboka.

Av de 316 konservative medlemmene i Underhuset skal det nå ikke være flere enn ca. 100 som støtter deres egen regjerings plan (Chequers-planen), selv om kanskje ikke alle ville være med på en så sterk handling som å stemme mot planen og dermed true Theresa Mays posisjon som partileder og statsminister.

Selv om det ser vanskelig ut, kan regjeringen og EU fortsatt bli enige om en plan for overgangsordningen og en varig plan for forholdet mellom britene og EU etter brexit. Statsminister May ønsker å beholde god og relativt tett kontakt med EU på visse områder, som handelsordninger med for eksempel kjøp og salg av landbruksprodukter. Og hun vil tillate gjennom avtaler at lovlige migranter skal kunne komme inn i Storbritannia for å jobbe der.

May mener at hennes plan vil gjøre det mulig for britene å ta tilbake kontrollen over egne lover, finanser og grenseoverganger, slik det britiske folk ønsket under folkeavstemningen om EU i 2016. I tillegg mener hun at Chequers-planen vil gjøre det mulig å opprettholde så åpen grense som mulig mellom Nord-Irland og republikken Irland, selv om Nord-Irland da blir utenfor og republikken Irland innenfor EU.

Både britene og EUs forhandlere ønsker en skilsmisse innenfor rammen av det både EUs regelverk og britiske lover kan tillate.

I øyeblikket ser både «Remainers» og «Leavers» at det kan være umulig å oppnå det de helst vil, og at de derfor ser etter andre løsninger. Mye tyder på at også EUs forhandlere vil forkaste planen som ikke gjennomførbar og at det dermed blir enighet i løpet av høsten. Det er vel også sannsynlig at det kan være viktig for EUs side å vise at det «ikke skal være billig å melde seg ut av EU».

Dermed er det fare for at Storbritannia går ut av EU uten en avtale om «livet utenfor EU». Det ville skape et fullstendig brudd med EU, og britene ville falle tilbake til sitt medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det er en verdensomspennende organisasjon som styrer internasjonal handel. Britisk eksport til EU ville bli underlagt den samme tollkontroll og de importreglene som gjelder i EUs handel med for eksempel USA. Dette vil bli en virkelig hard brexit men vil gjøre Storbritannia til en fullstendig uavhengig og nærmest egenrådig nasjon. Den vil kunne inngå separate avtaler med hvem som helst til beste for britenes interesser. Motstanderne mener imidlertid at «No Deal Brexit» vil bli en katastrofe for britisk næringsliv og at det vil gi høyere matpriser, dårligere utvalg i forretningene og skape kaos ved grenseovergangene.

Formelt sett har britene forlengst startet prosessen med å avbryte sitt medlemsskap i EU innen fristen den 29. mars 2019. Hvis statsminister Theresa May ikke skulle få til både en overgangsavtale og en varig avtale med EU, ville det bli et alvorlig politisk nederlag for henne.

Det ville sannsynligvis kreve at statsministeren skiftes ut og at det blir utlyst nyvalg - for å gi den nye regjeringen et nytt mandat i folket.

Den europeiske rådspresidenten Donald Tusk har sagt at etter hans mening kan prosessen mot Brexit stanses – men det er foreløpig uklart om dette kun er Tusks personlige oppfatning, eller om Artikkel 50 i EU-loven juridisk sett er reversibel innenfor den toårige avviklingsprosessen som EUs regelverk foreskriver.

Slik Underhuset nå er splittet, kan det se ut til at en ny folkeavstemning er den eneste løsningen. Hensikten nå ville ikke være om folket ønsker seg ut av EU eller ikke, men hvilken form for brexit folket ønsker. Hovedargumentet er at så mye er skjedd siden folkeavstemningen i 2016, at det nå er blitt tydeligere hvilke forutsetninger som gjelder. Ikke overraskende har opposisjonspartiet Labour allerede sagt at en ny folkeavstemning bør være uaktuelt, men at tiden nå kan være inne for et nyvalg for å skape grunnlag for en ny regjering.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag: «Driftsleder for negerarbeid»14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe
Siste nytt
12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag: «Driftsleder for negerarbeid»14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe
Populært