Amerikanske soldater får app-nekt

Karttjenester blir uaktuelt for amerikanske soldater i operative områder, med øyeblikkelig virkning. Bilde er fra en Nato-øvelse i Bulgaria.
Karttjenester blir uaktuelt for amerikanske soldater i operative områder, med øyeblikkelig virkning. Bilde er fra en Nato-øvelse i Bulgaria. Foto: Csaba Krizsan / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon forbyr app-bruk som kan avsløre hvor soldatene befinner seg, Norge avstår: – Vi stoler på at våre soldater bruker sunn fornuft, sier orlogskaptein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det amerikanske forsvarets personell i operasjonelle områder må droppe alle verktøy, apper og tjenester av alle slag som registrerer hvor brukeren befinner seg, sier talsmann og oberst Robert Manning III.

Hva som er «operativt område» blir opp til ledende offiserer å avgjøre.

Dette skyldes en instruks sendt fra visesforsvarsminister Patrick M. Shanahan, som er utdannet maskintekniker.

«Risiko for militære operasjoner»

«Det raskt voksende markedet av verktøy, applikasjoner og tjenester med geolokasjon, som for eksempel treningsapper, smarttelefoner, nettbrett, smartklokker, utgjør betydelig risiko for forsvarspersonell både i og utenfor tjeneste og våre militære operasjoner verden over», går det fram av notatet.

Militært personell blir dermed enten nødt til å slutte å bruke applikasjonene eller i alle fall deaktivere geolokasjonen, hvis overhodet mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiviteten på flere militære baser og deres eksistens kan ha blitt avslørt etter at for eksempel trenings-appen Strava lagde et kart over hvor brukere befant seg. For de ekstra datakyndige ble det mulig å spore opp både russiske og vestlige soldater i konfliktområder. Polar gjorde noe lignende.

Stoler på norske soldater

I januar sendte Forsvaret en presisering til alle norske styrkesjefer i utlandet om å advare militært personell. Men «Strava-saken» og mulige lignende tilfeller har ikke ført til et forbud for de aktive i det norske Forsvaret, får ABC Nyheter opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stoler på at våre soldater bruker sunn fornuft når de anvender disse appene, sier orlogskaptein Per-Thomas Bøe.

Den norske soldaten som NRK fant identiteten til i januar etter at soldaten registrerte sine løpeturer i Irak, var ikke blant «skjermet» personell, og brøt dermed ikke eksisterende retningslinjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En soldats hverdag består blant annet av å holde seg i god form. Både hjemme og i operasjoner ute. Slike apper som det her vises til, er blitt vanlig å bruke i Forsvaret også. Forsvaret har diskutert bruken av disse ved flere anledninger, men vi har ikke landet på noe forbud.

– Våre soldater er innforstått med at vi lever i en digital tidsalder og er bevisst viktigheten av en god sikkerhetskultur rundt hva disse appene kan dele av informasjon. Spesielt når vi er ute i operasjoner, sier Bøe.

Lignende tiltak i Russland

Det foreligger et forslag i Russland om et lignende tiltak som i USA. Alle soldater som er i spesialtjeneste, inkludert utenlandske som jobber på kontraktsbasis, vil få forbud mot å laste opp informasjon om seg selv og andre, inkludert foto, video, geolokasjon og annen informasjon, meldte Interfax.

Siden 2015 er alle dødsfall i det russiske militæret, inkludert leiesoldater, behandlet som statshemmeligheter.