Meny

Pilot Tinder-hacket i forsøk på F-35-spionasje

Kronprins Charles stiger inn i et av de første britiske F-35-flyene, 27. juli, stasjonert på flybasen i Norfolk. Foto: Chris Radburn / Reuters
Spioner hacket Tinderprofilen til en britisk kvinnelig pilot for å sjarmere andre piloter til å frigi sensitiv informasjon om det hypermoderne jagerflyet.

Daily Mail omtaler hendelsen, som skjedde tidlig i juni, en måned etter at det britiske flyvåpenet RAF mottok sine fire første F-35-fly, som de planlegger å kjøpe 138 stykker av.

Et medlem av flyvåpenet fikk sin dating-profil hacket. Deretter prøvde gjerningspersonen å bli venner med andre i flyvåpenet for å få tilgang til detaljer rundt F-35, ifølge et dokument sendt fra sikkerhetssjefen i RAF til andre offiserer.

«Lite informasjon avslørt»

«Heldigvis var lite informasjon avslørt og eieren av kontoen rapporterte raskt om forholdet, som gjorde det mulig med øyeblikkelig oppfølging og etterforsking», står det i dokumentet, ifølge avisen.

Daily Mail skriver at opprinnelig så avviste RAF at faktiske hemmeligheter var på avveie, men konfrontert med dokumentet svarer RAF at de «ikke kommenterer sikkerhetstiltak».

«Sosial manipulering»

Sikkerhetsoffiseren beskriver hendelsen som et eksempel av såkalt «sosial manipulering», der «en evnerik og overbevisende agent vil lure ut informasjon ved å bruke vennskap, sympati eller skyldfølelse, og samler opp biter av informasjon for å bygge opp et større bilde».

ABC Nyheter har tidligere snakket med cybersikkerhetsanalytiker Patrik Maldre som fortalte mer om hvordan den type spionasje foregår.

«Utnytte svakhetene»

«Mennesker har alltid vært i sentrum for spionasje. Tradisjonell spionasje har vanligvis handlet om å utnytte svakhetene i en persons psyke for å få dem til å gulpe opp hemmeligheter.

På samme måte kan personens internettaktivitet bli utnyttet på mange måter. Angrep mot bedrifter eller nasjoner starter stort sett med at bakmennene ser etter spesifikke personer innenfor som kan bli mål for sosial manipulering.

De kan bruke LinkedIn, Facebook eller nyheter til å lage mer effektive angrep», sa Maldre.

Populært