Norsk soldat i krigssone identifisert på treningsapp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlige soldater på oppdrag i Irak og Afghanistan har røpet identiteten sin gjennom treningsappen Strava. Blant disse er en norsk soldat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske soldaten har registrert minst én av sine løperuter i treningsappen Strava mens han var på oppdrag i Irak, melder NRK.

Kanalen har vært i kontakt med vedkommende, som ikke vil kommentere saken.

De siste dagene har det vært mye oppmerksomhet rundt amerikanske soldater som kan ha røpet lokaliseringen til militære baser ved å bruke treningsappen Strava.

Strava er en app der brukere kan loggføre og dele treningsrutene sine. I november publiserte Strava et kart som viser hvor aktiviteten til brukerne er størst.

NRK har funnet treningsprofilene til 18 personer som har oppholdt seg i militære baser i Irak og Afghanistan ved hjelp av et kart publisert av treningsappen Strava. De aller fleste bruker både fullt navn og bilde av seg selv på appen.

Kartet gir ikke informasjon om enkeltbrukere, men NRK har utnyttet en funksjon i Strava for å avsløre brukerne. Stravas flyby-funksjon, gjør at man kan se hvem som har trent i samme område som deg, på samme tid.

Ved å lage GPS-filer av fiktive løpeturer i områdene der norsk tilstedeværelse har vært kjent de siste to årene og så laste opp filene til Strava, kan man bruke flyby-funksjonen for å finne identiteten til enkeltpersoner.