Hetebølgen skyller over Sør-Europa

Folk avkjøler seg i en fontene i den baskiske byen Vitoria nord i Spania lørdag. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix
Folk avkjøler seg i en fontene i den baskiske byen Vitoria nord i Spania lørdag. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannfolk i Portugal kjemper mot skogbranner mens deler av landet setter nye temperaturrekorder. I Frankrike er fire atomreaktorer stengt på grunn av høy varme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gradestokken i Portugals hovedstad Lisboa steg til rekordhøye 44 grader lørdag, opplyser meteorologer i landet. Den gamle rekorden på 43 grader var fra 1981.

Varmest har det imidlertid vært i Alvega, lenger inn i landet. Her er det målt 46,8 grader.

Samtidig med hetebølgen pågår det en skogbrann i Monchique i den sørlige delen av landet. Her må nærmere 800 brannfolk kjempe mot flammene i stekende hete.

Høye temperaturer og vind gjør det vanskelig å få situasjonen under kontroll.

Døde av heteslag

Hetebølgen har også rammet Spania og Sør-Frankrike, og sør i Spania ble det lørdag målt 44 grader.

Minst tre mennesker har dødd av heteslag i landet i løpet av uken. Også i den spanske provinsen Badajoz pågår en skogbrann, men den skal nå være under kontroll.

I Frankrike var lørdagen den varmeste dagen siden den dødelige hetebølgen i 2003. Den gang omkom flere tusen mennesker, mange av dem eldre som bodde alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sendt ut hete-varsel i 67 av 101 franske fylker, og det ventes temperaturer rundt 40 grader i den sørlige delen av landet.

Varmt kjølevann

Fire franske atomreaktorer var fortsatt stengt lørdag, siden det ikke er mulig å bruke vann fra lokale elver til å kjøle reaktorene. Vannet er rett og slett for varmt.

Også Nord-Europa og Skandinavia har opplevd ekstremt høye temperaturer i sommer. I flere land er jordbruket hardt rammet, og i Nederland har tørke gått særlig hardt ut over mais og poteter.

Det advares om at den dårlig potethøsten kan true landets produksjon av pommes frites – en svært populær rett i Nederland.

I forrige uke ble det varslet at den europeiske varmerekorden kunne bli slått under hetebølgen nå. Det har så langt ikke skjedd, og rekorden på 48 grader fra Aten i 1977 står fortsatt.