Klimaforsker med innrømmelse: –  Vi burde vært tydeligere tidligere

Video: Klimaforskere innrømmer at advarslene har kommet for sent.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaskeptikerne har fått et fortrinn gjennom at klimaforskerne ikke har vært tydelige nok, mener CICERO-forsker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er blitt tydeligere alle sammen. Det er en trend at klimaforskere hører litt på hverandre og det baserer seg på analyser.

Det sier Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, til ABC Nyheter.

Den norske sommeren har hatt unormalt høye temperaturer og mangel på nedbør. Flere har gledet seg over sommervarmen, men samtidig omtales sommeren som den verste tørkesommeren siden 1947. Det har gitt fôrmangel, dødelige skogbranner og den verste krisen i landbruket på flere tiår.

Bakgrunn: Norsk knallsommer med bismak: – Bare den spede starten

– Det er en sommer med bismak. Det er fint her og nå, men dette er bare den spede starten. Hvis vi ikke klarer å redusere drivhusgassene vil vi vente kanskje rundt en fire til seks grader økning i Norge mot slutten av århundret. Det er ikke småtterier, sa klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har slått alarm

Flere klimaforskere har denne sommeren slått alarm, og kommet med klar tale.

– Alvorlige klimaendringer utspiller seg foran øynene våre, sier professoren Rowan Sutton til avisa The Guardian.

Klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt uttalte onsdag at hun synes sommertemperaturen er bekymringsfullt.

– Det er litt skremmende. Nå ser vi eksempler på konsekvenser av den globale oppvarmingen, også i Norge, sa hun til NTB.

Les også: Årets julemåned tangerer varmerekorden

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om sommerens varmerekorder

* I løpet av de siste månedene er det satt nye varmerekorder i en lang rekke land på den nordlige halvkule.

* Blant disse landene er Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Canada, USA, Algerie, Oman, Russland, Georgia, Armenia, Japan og Sør-Korea.

* 42,6 grader var den laveste temperaturen som ble målt i løpet av et døgn i slutten av juni i byen Quriyat i Oman. Dette var den høyeste «minimumstemperaturen» som noen gang er registrert på kloden.

* I Norge ble det satt nye varmerekorder ved over 40 målestasjoner i juli.

* På Østlandet var julimåneden den varmeste som noen gang er registrert.

(Kilder: Washington Post, BBC, Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), Meteorologisk institutt)

– Klimaskeptikerne har klart å modere oss

Samset i Cicero erkjenner at klimaforskerne kunne vært tydeligere tidligere.

Bjørn Samset er klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Foto: Cicero
Bjørn Samset er klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning. Foto: Cicero

– Vi burde vært tydeligere tidligere. Det er tøft å skulle stå frem i et debattklima sånn det har vært. Klimaskeptikerne har nok klart å moderere oss litt, sier klimaforskeren.

Samset mener klimaforskerne er konservative, og at orkanen i USA i fjor ble et veiskille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er først nå man har så tydelige funn og tall. Det begynte tydelig med orkansesongen i USA i fjor. Den var såpass annerledes og kraftigere enn man hadde forventet. Tydelig at man måtte ha klimaendringene med i regnestykket. Denne sommeren er en fortsettelse.

– Jobben vår er å advare når vi ser noe skummelt

– Hvorfor har dere vært tilbakeholdne?

– Vi har forsøkt å være tydelige lenge, men litt av utfordringen har vært at det er så mange ting å advare om. Klimaendringene slår ut så ulikt mange steder i verden. Hvis vi sier det blir mer tørke, får vi tilbake at «men dere sier jo også det vil bli mer regn og snø». Poenget er at det er slik klimaendringene slår ut. Endringene slår ut forskjellig på ulike steder og i ulike årstider. Derfor har vi sagt det blir mer ekstremvær, men vært litt forsiktige med uttalalser, forklarer Samset.

– Klimaforskere er egentlig ganske konservative, vil ikke si noe før vi har det sikre grunnlaget. Vi hadde gjerne ventet i 30 år hvis vi hadde grunn til det, men jobben vår er å advare når vi ser noe skummelt og det har vi gjort nå. Det er først nå naturen virkelig begynner å si fra, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samset sier man fortsatt må skille mellom vær og klimaendringer.

– Vi kan stort sett aldri snakke om en stor hendelse som forklarer klimaendringer, men nå er det så mange enkelthendelser som gjør at det er overveiende sannsynlig at det ikke ville vært slik uten klimaendringene.

Aktuelt: Mange nye varmerekorder verden rundt de siste årene

– Klimaforskere og meteorologer har svart unnvikende

Direktør i Metereologisk institutt, Roar Skålin, mener klimaforskerne har vært tydeligere denne sommeren enn tidligere.

– Det er svært vanskelig å knytte enkelthendelser til klimaendringer, og klimaforskerne vil ikke gjøre det med mindre det er gjennomført en vitenskapelig analyse som har en klar konklusjon. Et nytt initiativ kjent som World Weather Attribution ( WWA) har begynt å gjøre slik analyse med hjelp av simuleringer av hendelsene, og de nye Europeiske klimatjenestene (Copernicus) holder på å bygge opp et system for å gjøre slike beregninger på en operasjonell basis. Målet er at forskerne i større grad skal kunne si noe om sammenhengen mellom enkelthendelser og klimaendring, sier Skålin til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til nå har klimaforskerne heller kommentert værhendelser med å si at det vi observerer er i tråd med hva vi forventer i et endret klima. De kan også si at vi må se på omfang og hyppighet av slike værhendelser over tid før vi kan si om det skyldes klimaendringer, legger han til.

– Kunne dere vært tydeligere før?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskere skal være kritisk til forskning og evne å stille spørsmål både ved egne og kollegers resultater. De skal ikke trekke bastante konklusjoner på et for tidlig stadium. Det er mulig at dette gir klimaskeptikerne et fortrinn i noen debatter, men for sluttresultatet er det likevel riktig at klimaforskerne legger vitenskapelige kriterier til grunn for sine uttalelser. Samfunnet og våre politikere får bedre informasjon og beslutningsgrunnlag når forskningen er etterrettelig, svarer direktøren.

Han er klar på at man i sommer har hatt temperaturer og tørke som «er i ytterkant av de naturlige variasjonene».

SE VIDEO: 12 matvarer vi kanskje må lære oss å leve uten