Steile fronter ved mellomvalget i USA

Det blir trolig flere nye kongressmedlemmer og senatorer etter mellomvalget.
Det blir trolig flere nye kongressmedlemmer og senatorer etter mellomvalget. Foto: Architect of the Capitol

Mellomvalget er alltid viktig – i år blir det kanskje viktigere enn på lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den 6. november i år er det mellomvalg i USA, midtveis mellom to presidentvalg. Mellomvalgene vil gi en pekepinn på hva velgerne mener om den politikken som har vært ført av regjeringen og Kongressen de siste to årene. I år har landet en kontroversiell president som vil bidra til å påvirke avstemningen enda mer enn vanlig.

Politikken er tydeligere, frontene er steilere og konsekvensene for velgerne er større enn det de har opplevd på mange år.

Meget få velgere er likegyldige til Donald Trump. Enten liker de ham – eller så liker de ham absolutt ikke. Presidenten er ikke på valg, men den uforutsigbare, impulsive og fra tid til annen irrasjonelle presidenten i Det hvite hus vil kunne få stor innflytelse på valgresultatet. Derfor er det i år større interesse for

Mellomvalget vil få stor betydning for Donald Trumps politiske makt. Foto: Mandel Ngan / AFP
Mellomvalget vil få stor betydning for Donald Trumps politiske makt. Foto: Mandel Ngan / AFP

mellomvalgene enn tidligere. 33 av de 100 senatorene i Senatet er på valg, mens to senatplasser avgjøres i ekstravalg. Alle de 435 representantene i Representantenes hus er på valg, i tillegg til 36 guvernører.

Hva er det Trump har gjort som får velgerne til å velge republikanske eller demokratiske kandidater ved årets mellomvalg? Et konkret tiltak er å øke tollsatsene spesielt for stål og aluminium. Presidenten ønsker å beskytte amerikansk industri og næringsliv, særlig i landsdeler av USA som har hatt økt arbeidsløshet og nedbygging av den tradisjonelle industrien i mange år. Trump vil beskytte dette næringslivet fra det han sier er urettferdig konkurranse.

Les kommentaren: Krise for Facebook etter salg av persondata

Hans politiske motstandere mener imidlertid at det bare vil føre til at USAs handelspartnere også setter opp tollbarrierer mot eksport fra USA – og de arbeidsløse industriarbeiderne på prærien vil være like langt.

De amerikanske børsene reagerer negativt på tolløkningen, næringsledere har blitt vant til stadig reduserte tollbarrierer gjennom frihandselsområder og spesialavtaler som Trump i økende grad kansellerer.

Senator Doug Jones. Foto: Studio-Renee Bouchard
Senator Doug Jones. Foto: Studio-Renee Bouchard

Det som kanskje er Trumps største suksess gjennom sitt første år som president, er skattelettelsene han har fått innført overfor bedrifter. Standard&Poor 500-indeksen steg med 23 prosentpoeng i løpet av Trumps første år som president, en økning som bare presidentene Franklin Roosevelt og Barack Obama opplevde. Men begge overtok som presidenter straks etter finanskrise og børskrakk. Ifølge New York Times, som ellers ikke er spesielt nådig med Trumps innsats som president, mener at hans økonomiske politikk og samarbeidende republikanerne i Kongressen fortjener ros. Det er ingen tvil om at folk flest vil ha mer igjen etter skatt etter at Trump ble president, skriver avisen.

Brutto nasjonalprodukt økte med 2,3 prosent i 2016-17, hvilket er mindre enn det målet Trumps folk satte opp på mer enn 3 prosent, men betydelig bedre enn det siste året da Obama var president. Da økte BNP bare med 1,6 prosent. Under Trump går arbeidsløsheten noe ned og står nå på 4,1 prosent.

Til USA å være, er det meget bra.

Trump har fått gjennomslag for sin skattereform, men han fikk ikke annullert helseforsikringsordningen «Affordable Care Act» (Obamana-care). Og omstridte saker som å bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre meksikanere å krysse grensen er ikke fullført. Heller ikke er Trumps plan om å nekte barn som er blitt bragt inn I USA som småbarn og vokst opp med USA som sitt hjemland etter at deres forfeldre er reist tilbake, er innført.

Les kommentaren: Putin hærfører i en ny, kald krig

To valgresultater i den senere tid tyder på at den gamle tid kan gå mot slutten også i landsdeler som på godt og vondt representerer gamle tradisjoner i en ny tid. I Alabama vant i fjor høst advokat Doug Jones et suppleringsvalg til Senatet over sheriff Roy Moore, som var omstridt og hadde overgrepssaker mot seg. Juristen Doug Jones hadde blant annet vært anklager mot et Ku Klux Klan-medlem i en av de store borgerrettighetstragediene fra 1960-årene, da fire afroamerikanske småjenter ble drept i en eksplosjon på den lokale kirketrappa i Birmingham, Alabama.

Demokraten Conor Lamb danket ut republikaneren Rick Soccone i et distrikt somo er typisk for Trumps kjernevelgere. Foto: Gene J. Puskar / AP
Demokraten Conor Lamb danket ut republikaneren Rick Soccone i et distrikt somo er typisk for Trumps kjernevelgere. Foto: Gene J. Puskar / AP

Den andre overraskelsen var i Pennsylvania, hvor demokraten Conor Lamb nylig slo republikaneren Rick Soccone i et distrikt som er typisk for Trumps republikanske kjernevelgere. Ved forrige valg vant den republikanske kandidaten med 20 prosentpoeng over den demokratiske kandidaten.

Det er positivt at de som representerer gamle, nedarvede vaner og forstillinger blir avløst av folk med mer moderne synspunkter – uansett partitilknytning.

Doug Jones spilte en sentral rolle i en del av borgerrettighetskampen i Alabama, og Lamb brøt tradisjonelle partigrenser. Hans knepne suksess i år gir ham plassen i Representantenes hus fram til han eventuelt gjenvelges i november.

Nye personer er ofte interessante på den politiske arena. Et interessant innslag med et kjent navn er Cynthia Nixon, som forsøker å utkonkurrere Andrew Cuomo i nominasjonen for å bli demokratenes kandidat til guvernør i delstaten New York.

Cynthia Nixon, kjent fra Sex og Singelliv, utfordrer guvernøren i New York. Foto: Timothy A. Clary / AFP
Cynthia Nixon, kjent fra Sex og Singelliv, utfordrer guvernøren i New York. Foto: Timothy A. Clary / AFP

Nei, hun er ikke i slekt med president Richard Nixon. Hennes far var radiojournalist i Texas. Hun er 51 år gammel, tilhører det demokratiske partiet og er kjent som skuespiller i TV-serien «Sex and the City». På valgkampmøter og plakater bruker hun gjerne bare navnet Cynthia – og holder Nixon utenfor.

Gallup-instituttet melder at per oktober 2017 identifiserte 31 prosent av amerikanerne seg med demokratene, mens 24 prosent identifiserte seg med republikanerne. 42 prosent mente at de var uavhengige. Når det gjelder velgernes forhold til president Trump, er det til en viss grad oppadgående. 42 prosent av velgerne sier at de liker den måten han gjør jobben sin som president i februar 2017. Det var to prosentpoeng bedre enn året før.

Over den utøvende makten i det amerikanske konstitusjonelle systemet henger det i år en mørk sky.

Den skyen er undersøkelsen av mulig russisk innblanding i presidentvalget i 2016, og om president Trump – eller noen av hans nærmeste - hadde noe med den eventuelle innblandingen å gjøre. Etterforskningen ledes av justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller og har pågått siden 17. mai i fjor. Dersom etterforskeren skulle finne tegn på ulovlig innblanding fra presidentens side, er det høyst uvisst hvilken rolle presidenten kan spille ved mellomvalget i november.

Mellomvalget er alltid viktig – i år blir det kanskje viktigere enn på lang tid.

Der vil gi en antydning om velgerne ønsker eller ikke at deres politiske representanter skal ha en tilknytning til det republikanske parti, Donald Trump og hans rolle som president.

Les også:

Trump og Nord-Korea: «Hvor utgangspunktet er galest»

Brexit-saken kan gi nyvalg

Personvernpolicy