Steile fronter ved mellomvalget i USA

Det blir trolig flere nye kongressmedlemmer og senatorer etter mellomvalget.
Det blir trolig flere nye kongressmedlemmer og senatorer etter mellomvalget. Foto: Architect of the Capitol

Mellomvalget er alltid viktig – i år blir det kanskje viktigere enn på lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den 6. november i år er det mellomvalg i USA, midtveis mellom to presidentvalg. Mellomvalgene vil gi en pekepinn på hva velgerne mener om den politikken som har vært ført av regjeringen og Kongressen de siste to årene. I år har landet en kontroversiell president som vil bidra til å påvirke avstemningen enda mer enn vanlig.

Politikken er tydeligere, frontene er steilere og konsekvensene for velgerne er større enn det de har opplevd på mange år.

Meget få velgere er likegyldige til Donald Trump. Enten liker de ham – eller så liker de ham absolutt ikke. Presidenten er ikke på valg, men den uforutsigbare, impulsive og fra tid til annen irrasjonelle presidenten i Det hvite hus vil kunne få stor innflytelse på valgresultatet. Derfor er det i år større interesse for

Mellomvalget vil få stor betydning for Donald Trumps politiske makt. Foto: Mandel Ngan / AFP
Mellomvalget vil få stor betydning for Donald Trumps politiske makt. Foto: Mandel Ngan / AFP

mellomvalgene enn tidligere. 33 av de 100 senatorene i Senatet er på valg, mens to senatplasser avgjøres i ekstravalg. Alle de 435 representantene i Representantenes hus er på valg, i tillegg til 36 guvernører.

Hva er det Trump har gjort som får velgerne til å velge republikanske eller demokratiske kandidater ved årets mellomvalg? Et konkret tiltak er å øke tollsatsene spesielt for stål og aluminium. Presidenten ønsker å beskytte amerikansk industri og næringsliv, særlig i landsdeler av USA som har hatt økt arbeidsløshet og nedbygging av den tradisjonelle industrien i mange år. Trump vil beskytte dette næringslivet fra det han sier er urettferdig konkurranse.

Les kommentaren: Krise for Facebook etter salg av persondata

Hans politiske motstandere mener imidlertid at det bare vil føre til at USAs handelspartnere også setter opp tollbarrierer mot eksport fra USA – og de arbeidsløse industriarbeiderne på prærien vil være like langt.

De amerikanske børsene reagerer negativt på tolløkningen, næringsledere har blitt vant til stadig reduserte tollbarrierer gjennom frihandselsområder og spesialavtaler som Trump i økende grad kansellerer.

Senator Doug Jones. Foto: Studio-Renee Bouchard
Senator Doug Jones. Foto: Studio-Renee Bouchard

Det som kanskje er Trumps største suksess gjennom sitt første år som president, er skattelettelsene han har fått innført overfor bedrifter. Standard&Poor 500-indeksen steg med 23 prosentpoeng i løpet av Trumps første år som president, en økning som bare presidentene Franklin Roosevelt og Barack Obama opplevde. Men begge overtok som presidenter straks etter finanskrise og børskrakk. Ifølge New York Times, som ellers ikke er spesielt nådig med Trumps innsats som president, mener at hans økonomiske politikk og samarbeidende republikanerne i Kongressen fortjener ros. Det er ingen tvil om at folk flest vil ha mer igjen etter skatt etter at Trump ble president, skriver avisen.

Brutto nasjonalprodukt økte med 2,3 prosent i 2016-17, hvilket er mindre enn det målet Trumps folk satte opp på mer enn 3 prosent, men betydelig bedre enn det siste året da Obama var president. Da økte BNP bare med 1,6 prosent. Under Trump går arbeidsløsheten noe ned og står nå på 4,1 prosent.

Til USA å være, er det meget bra.

Trump har fått gjennomslag for sin skattereform, men han fikk ikke annullert helseforsikringsordningen «Affordable Care Act» (Obamana-care). Og omstridte saker som å bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre meksikanere å krysse grensen er ikke fullført. Heller ikke er Trumps plan om å nekte barn som er blitt bragt inn I USA som småbarn og vokst opp med USA som sitt hjemland etter at deres forfeldre er reist tilbake, er innført.

Les kommentaren: Putin hærfører i en ny, kald krig

To valgresultater i den senere tid tyder på at den gamle tid kan gå mot slutten også i landsdeler som på godt og vondt representerer gamle tradisjoner i en ny tid. I Alabama vant i fjor høst advokat Doug Jones et suppleringsvalg til Senatet over sheriff Roy Moore, som var omstridt og hadde overgrepssaker mot seg. Juristen Doug Jones hadde blant annet vært anklager mot et Ku Klux Klan-medlem i en av de store borgerrettighetstragediene fra 1960-årene, da fire afroamerikanske småjenter ble drept i en eksplosjon på den lokale kirketrappa i Birmingham, Alabama.

Demokraten Conor Lamb danket ut republikaneren Rick Soccone i et distrikt somo er typisk for Trumps kjernevelgere. Foto: Gene J. Puskar / AP
Demokraten Conor Lamb danket ut republikaneren Rick Soccone i et distrikt somo er typisk for Trumps kjernevelgere. Foto: Gene J. Puskar / AP

Den andre overraskelsen var i Pennsylvania, hvor demokraten Conor Lamb nylig slo republikaneren Rick Soccone i et distrikt som er typisk for Trumps republikanske kjernevelgere. Ved forrige valg vant den republikanske kandidaten med 20 prosentpoeng over den demokratiske kandidaten.

Det er positivt at de som representerer gamle, nedarvede vaner og forstillinger blir avløst av folk med mer moderne synspunkter – uansett partitilknytning.

Doug Jones spilte en sentral rolle i en del av borgerrettighetskampen i Alabama, og Lamb brøt tradisjonelle partigrenser. Hans knepne suksess i år gir ham plassen i Representantenes hus fram til han eventuelt gjenvelges i november.

Nye personer er ofte interessante på den politiske arena. Et interessant innslag med et kjent navn er Cynthia Nixon, som forsøker å utkonkurrere Andrew Cuomo i nominasjonen for å bli demokratenes kandidat til guvernør i delstaten New York.

Cynthia Nixon, kjent fra Sex og Singelliv, utfordrer guvernøren i New York. Foto: Timothy A. Clary / AFP
Cynthia Nixon, kjent fra Sex og Singelliv, utfordrer guvernøren i New York. Foto: Timothy A. Clary / AFP

Nei, hun er ikke i slekt med president Richard Nixon. Hennes far var radiojournalist i Texas. Hun er 51 år gammel, tilhører det demokratiske partiet og er kjent som skuespiller i TV-serien «Sex and the City». På valgkampmøter og plakater bruker hun gjerne bare navnet Cynthia – og holder Nixon utenfor.

Gallup-instituttet melder at per oktober 2017 identifiserte 31 prosent av amerikanerne seg med demokratene, mens 24 prosent identifiserte seg med republikanerne. 42 prosent mente at de var uavhengige. Når det gjelder velgernes forhold til president Trump, er det til en viss grad oppadgående. 42 prosent av velgerne sier at de liker den måten han gjør jobben sin som president i februar 2017. Det var to prosentpoeng bedre enn året før.

Over den utøvende makten i det amerikanske konstitusjonelle systemet henger det i år en mørk sky.

Den skyen er undersøkelsen av mulig russisk innblanding i presidentvalget i 2016, og om president Trump – eller noen av hans nærmeste - hadde noe med den eventuelle innblandingen å gjøre. Etterforskningen ledes av justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller og har pågått siden 17. mai i fjor. Dersom etterforskeren skulle finne tegn på ulovlig innblanding fra presidentens side, er det høyst uvisst hvilken rolle presidenten kan spille ved mellomvalget i november.

Mellomvalget er alltid viktig – i år blir det kanskje viktigere enn på lang tid.

Der vil gi en antydning om velgerne ønsker eller ikke at deres politiske representanter skal ha en tilknytning til det republikanske parti, Donald Trump og hans rolle som president.

Les også:

Trump og Nord-Korea: «Hvor utgangspunktet er galest»

Brexit-saken kan gi nyvalg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:45 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet03:22 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:46 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen
Siste nytt
03:45VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet03:22VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:46VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen
Populært