Meny

Seriemorderen Charles Manson blir kremert

Kroppen hans har i tre måneder ligget på et kjølelager, men nå ser det ut til at seriemorderen og kultlederen Charles Manson havner på et varmere sted. Etter at en domstol bestemte hvem som får levningene, vil han snart bli kremert.

Mandag avgjorde en domstol i Kern County hvem som skal få utlevert levningene etter en av den vestlige verdens mest beryktede fanger, kultlederen Charles Manson som ville starte en rasekrig på 60-tallet.

Etter å ha tilbrakt mesteparten av sitt liv i fengsel døde Manson 19. november i fjor. Han ble 83 år. 

I tiden etter har flere hevdet at de var etterkommere og arvinger. Tre menn har hevdet at de var barnebarn av ham, mens en fjerde har hevdet at Manson i 2002 overlot ham alle eiendeler i et testamente.

Rettssaken har handlet om hvem som har rett til levningene. Dommerne mente til slutt at Jason Freeman var den riktige, skriver det lokale nyhetsstedet «KTLA 5».

Freeman har tidligere sagt at han vil gi Manson en privat begravelse. Etter planen vil bare en liten gruppe bli invitert til seremonien hvor asken skal spres over et ikke spesifisert vann.

«Manson Family»

Fengselsfoto av Charles Manson med hakekors tatovert i panna. Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation

Charles Manson var småkriminell og en mislykket musiker som ble en kultleder på slutten av 60-tallet.

Han styrte den kriminelle banden som fikk navnet «Manson Family», og under hans ledelse ble det begått en rekke drap.

Sekten holdt til utenfor Los Angeles. På en gård levde medlemmene i et fellesskap, brukte narkotika og deltok i orgier.

Kultlederen – som senere tatoverte et hakekors i panna – ønsket blant annet å starte en rasekrig i det konfliktfylte USA.

Denne kalte han «Helter Skelter», en betegnelse han tok fra Beatles-sangen med samme navn.

Det mest kjente enkeltdrapet var  på den høygravide skuespillerinnen Sharon Tate (som var gift med filmregissør Roman Polanski) i august 1969.

Tates søster sa til CNN før dommen at hun nå håpet på ro, og at hun hadde tilgitt de som drepte søsteren.

Men det samme var ikke tilfelle for bakmannen:

«Det føles galt at denne mannen ikke er plassert et fredelig sted», sa Debra Tate før mandagens dom.

Bisarr kjendisstatus

Manson kontrollerte sine kultmedlemmer og fikk dem også til å begå andre overgrep og kriminelle handlinger, blant annet et attentatforsøk på president Gerald Ford i Sacramento – etter at Manson var arrestert og satt i fengslet.

Han ble sett på som et symbol på galskap, vold og det makabre – og oppnådde en bisarr kjendisstatus. Etter dommen ble det i 1970 gitt ut et album med hans sanger – «Lie: The Love and Terror Cult» – hvor også artister som Guns N' Roses og Marilyn Manson senere har gitt ut egne tolkninger av materialet.

Mansons barnebarn, Jason Freeman, kan nå hente levningene etter kultlederen i Bakersfield, California. Foto: AP/ NTB scanpix

Om kort tid vil en ny rettssak starte. Den vil bli ført i Los Angeles, det siste sted hvor Manson hadde bolig før fengselet. 16. mars starter rettsprosessen som skal avgjøre hvem som får overta seriemorderens eiendeler.

Det er ventet at sanger, tekster, tegninger og annet med tilknytning til Manson vil ha en stor samlerverdi. Den som blir tilkjent dette materialet kan med andre ord omsette det til betydelige summer.

Jason Freemans advokat, Dale A. Kiken, sa til New York Times at mandagens avgjørelse vil bidra til en slags avslutning for klienten. Freeman har slitt med familiehistorien. Hans far, Charles Manson jr., tok sitt eget liv i 1993.

– Han prøver å håndtere dette på sin egen måte, sa Kiken.

Enkelte andre av Manson-familiens medlemmer sitter fortsatt fengslet, blant dem Leslie Van Houten som soner en livstidsdom for medvirkning til drapene på et ektepar.

Populært