Nord-Korea: – Ta truslene våre bokstavelig

Nord-Korea ledes av Kim Jong-un.
Nord-Korea ledes av Kim Jong-un. Foto: Wong Maye-e / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordkoreansk diplomat hevder at diplomatiske løsninger med USA ikke er aktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den verbale kampen mellom USA og Nord-Korea tar ingen ende.

I september truet Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho med å teste en hydrogenbombe i Stillehavet.

– Jeg tror det kan bli en ny test av hydrogenbombe på et nivå vi ikke har sett så langt, kanskje over Stillehavet. Men det er opp til lederen vår, så jeg vet ikke helt sikkert, sa han videre, uttalte han.

I et ferskt intervju med CNN advarer den nordkoreanske diplomaten, Ri Yong Pil, mot å ta lett på truslene.

– Utenriksministeren vet veldig godt hva vår leder vil, så jeg mener dere burde ta ordene hans bokstavelig, sier han.

Avkrefter diplomati

USAs utenriksminister Rex Tillerson har sagt at USAs ønske er å løse konflikten med diplomati.

Det virker ikke aktuelt for Nord-Korea for øyeblikket.

– USA snakker om militære muligheter og til og med om å gjøre noe militært. De presser oss på alle fronter med sanksjoner. Hvis du tror dette vil føre til diplomati, så tar du alvorlig feil, sier Ri i intervjuet med CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har Donald Trump sagt at kun én ting vil virke i den anspente konflikten.

3. september testet Nord-Korea en hydrogenbombe nord i landet. Totalt har landet gjennomført seks lignende tester. Alle har vært underjordiske, men nå truer altså landet med en test i Stillehavet.

«Supereksplosiv kraft»

Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydrogenbomber, eller H-bomber, er langt kraftigere enn de relativt sett enkle kjernefysiske våpnene Nord-Korea antas å ha prøvesprengt så langt.

Men det er fortsatt uklart om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, og om de har en hydrogenbombe som fungerer. Ifølge landets statlige nyhetsbyrået har Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved landets kjernevåpeninstitutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

– Sterkeste noensinne

I september skjerpet FN sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevder Nord-Korea vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av de nye sanksjonene og mener at dette vil bidra til å svekke landets omstridte atom- og rakettprogram.

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sier Haley, som får støtte fra Japans statsminister Shinzo Abe.

Sanksjonene vil blant annet føre til at 90 prosent av Nord-Koreas importinntekter vil bli utestengt.

Nord-Koreas kjernefysiske våpenprogram

* 1970-tallet: Nord-Korea starter arbeidet med å utvikle sin egen versjon av Sovjetunionens Scud-B-rakett, som har en rekkevidde på 300 kilometer.

* 1984: Nord-Korea gjennomfører sin første prøveskyting.

* 1987-1992: Nord-Korea begynner utvikling av sine egne varianter av missilene Scud-C (500 kilometer), Rodong-1 (1.300 kilometer), Taepodong-1 (2.500 kilometer), Musudan-1 (3.000 kilometer) og Taepodong-2 (6.700 kilometer)

* August 1998: Taepodong-1 prøveskytes over Japan, i det som skal være et forsøk på å skyte opp en satellitt.

* September 1999: Stans i prøveskytingene for å komme USA i møte.

* 12. juli 2000: Femte runde i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea ender med brudd, etter at nordkoreanerne krever 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.

* 3. mars 2005: Nord-Korea erklærer at de avslutter prøvestansen på grunn av Bush-administrasjonens fiendtlige politikk.

* 5. juli 2006: Nord-Korea prøveskyter sju missiler, inkludert en langtrekkende Taepodong-2 som eksploderer etter 40 sekunder.

* 9. oktober 2006: Nord-Korea gjennomfører en underjordisk atomvåpentest.

* 5. april 2009: Nord-Korea skyter en langdistanserakett over Japan og inn i Stillehavet, som skal ha vært enda et forsøk på å skyte opp en satellitt. USA, Japan og Sør-Korea anser det som en prøveskyting av Taepodong-2.

* 25. april 2009: Nord-Korea gjennomfører enda en underjordisk atomprøvesprengning.

* 13. april 2012: Nord-Korea skyter opp det de hevder er en langdistanserakett som skal skyte opp en satellitt, men den går i oppløsing kort etter oppskytningen.

* 12. desember 2012: Nord-Korea lykkes i å skyte opp en satellitt ved hjelp av en flertrinnsrakett.

* 13. februar 2013: Nord-Korea gjennomfører sin tredje underjordiske atomprøvesprengning.

* 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.

* 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.

* 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.

* 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

* 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.

* 9. september 2016: Femte atomvåpentest.

* 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.

* 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.

* 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

* 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.

* 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

* 29. august 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

* 3. september 2017: Et jordskjelv målt til styrke 6,3 finner sted ved Nord-Koreas område for kjernefysisk prøvesprengning. Nord-Korea gjennomfører sin sjette kjernefysiske prøvesprengning, ifølge japanske myndigheter.