Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

<p>Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix</p>
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix

Nord-Koreas leder hadde kort lunte som ung. I tillegg hevder tanten hans at det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-un (33) er Nord-Koreas statsoverhode. Han har regjert i det lukkede regimet siden 2011, og ble utnevnt til leder av Nord-Korea i sin fars (Kim Jong-il) begravelse. 33-åringen er verdens yngste statsleder.

Et halvt år etter at Kim Jong-un tok over makten, ble det kjent at han også innehar rollen som forsvarssjef i landet. Ifølge Store norske leksikon har Nord-Korea verdens fjerde største hær, og Kim Jong-un har 1,1 millioner soldater til rådighet.

Hans liv har alltid vært unndratt fra offentligheten, og vi vet svært lite om hvem Kim Jong-un egentlig er. Men noen personer har møtt ham.

Les også: Trump roser Nord-Koreas leder for klok avgjørelse

Flyktet fra Nord-Korea

Den japanske sushikokken Kenji Fujimoto flyttet til Nord-Korea på 80-tallet for å være kokken til Kim Jong-il. Kokken flyktet fra landet i 2001. Han skal ha kjørt motorsykkel og vannscooter med den daværende lederen av landet. I tillegg skal han ha fungert som en «lekekamerat» for Kim Jong-un og en av hans eldre brødre. Fujimoto skal ha reist verden rundt for å kjøpe kaviar og cognac til Nord-Koreas tidligere leder Kom Jong-il, ifølge Washington Post.

Etter det har han skrevet bok om tiden i Nord-Korea, og stilt opp i flere TV-intervjuer om oppholdet.

Fujimoto husker Kim Jong-un som en dårlig taper som tidvis kastet spillbrikkene på sin bror Kim Jong-chul, da han ikke trakk det lengste strået, ifølge Expressen.

Han husker også tilfeller hvor Kim Jong-un viste raserianfall som tiåring.

– Dette var uforglemmelige episoder som viste den aggressive siden av hans personlighet, skal Fujimoto ha skrevet i sin bok, ifølge Washington Post.

Kim Jong-un fikk sin første generalsuniform da han var åtte år, og denne tok han på høyeste alvor.

Etter dette begynte de virkelige generalene i landet å bukke og vise respekt overfor Kim Jong-un.

– Det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn når menneskene rundt behandlet ham slik, har Kim Jong-uns tante, Ko Yong Suk, fortalt til Washington Post.

Dette bildet ble tatt tidligere denne måneden på Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP
Dette bildet ble tatt tidligere denne måneden på Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP

Hun og ektemannen Ri Gang flyttet til USA i 1998. De to lever et vanlig middelklasseliv utenfor New York.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

– Ingen bråkmaker

I 1996 ble Kim Jong-un sendt til Sveits for å gå på skole. Der bodde han sammen med en av brødrene sine, hos deres tante og onkel.

Ko Yong Suk kommer med enkelte personlige avsløringer. Blant annet sier hun at diktatoren er født i 1984 – ikke i 1982 eller 1983, slik det har blitt antatt – og at han som barn var så besatt av basketball at han sov med en ball i sengen. Hun sier at de levde som en vanlig familie i Sveits. Et familieliv som inkluderte skiferie i Alpene, sommerferie på den franske Rivieraen og besøk til Disneyland utenfor Paris.

– Kim var ingen bråkmaker, men han hadde kort lunte og var ikke særlig tolerant, forteller hun.

Under tiden i Sveits gikk Kim Jong-un under et falsk navn. Klassekameratene kjente han som Pak Un. I tillegg ble det påstått at han var sønnen til en nordkoreansk diplomat. Han var kjent som «den korte fete».

CNN har snakket med Joao Micaelo, som var klassekamerat med Pak Un i Sveits. Pak Un fortalte til Micaelo en gang at «jeg er sønnen til lederen av Nord-Korea», men klassekameraten svarte med at han ikke trodde på ham.

Micaelo forteller videre at basketball var alt for Kim Jong-un på denne tiden, og at han var en sjenert og rolig tenåring.

– Han spilte basketball, han hadde basketballspill på PlayStation. Hele verden for ham var bare basketball på denne tiden, forteller Micaelo.

Les også: Mattis: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Opptatt av å vinne

Kim Jong-un og den tidligere amerikanske basketballstjernen, Dennis Rodman, er gode bekjente. Rodman er en av få amerikanere som er velkomne i Nord-Korea.

I tillegg påpeker Micaelo at Kim Jong-un også var veldig fascinert av James Bond.

Marco Imhof var også en klassekamerat av Kim Jong-un. Han beskriver den nordkoreanske lederen som en humoristisk person.

– Han var morsom og lo selv ofte. Han kom godt overens med elever som kom fra land som var fiender av Nord-Korea. Men politikk var tabu på skolen. Vi kunne diskutere fotball, men ikke politikk, sier han.

Videre forteller Imhof at Kim Jong-un hatet å tape, og at det å vinne, var veldig viktig for ham.

– Jeg kan ikke tro at jeg har spilt basketball med ham, og nå er han leder for Nord-Korea, sier han.

Imhof fikk også se en annen side av Kim Jong-un. Nordkoreaneren skal ha kjeftet på en kelner som serverte ham kald spaghetti.

– Da ble jeg overrasket. Det var ikke slik han vanligvis oppførte seg, skal Imhof ha uttalt ifølge The Telegraph.

Les også: USA: Vi er ikke ute etter skifte av regime i Nord-Korea

Ville på Disneyland i Japan

I 2012 giftet Kim Jong-un seg med den tidligere sangeren Ri Sol-ju. Deres privatliv er ikke kjent, men det hevdes at de har en datter sammen.

Kim Jong-uns sine forfedre, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Foto: Damir Sagolj / Reuters
Kim Jong-uns sine forfedre, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Foto: Damir Sagolj / Reuters

I Nord-Korea fungerer det slik at den eldste sønnen skal overta makten etter sin far. Kim Jong-un har eldre halvbrørdre, men ble likevel Nord-Koreas statsoverhode. Grunnen skal være at hans eldste halvbror, Kim Jong-nam, skjemmet ut faren deres da han ble tatt for å prøve å komme seg inn i Japan med et falskt pass fra Den dominikanske republikk i 2011. Kim Jong-nam ønsket nemlig å besøke Disneyland i Tokyo, ifølge Daily Mail.

Kim Jong-chul, Kim Jong-uns andre eldre halvbror, virket ikke heller å være aktuell for å bli Nord-Koreas leder etter Kim Jong-il. Ifølge Expressen skriver Kenji Fujimoto i sin bok fra 2003, at Kim Jong-il mente at Kim Jong-chul var for «feminin».

Les også: Nord-Koreas økonomi setter rekord under Kim Jong-un

– Ung og uerfaren

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet. Ifølge Store norske leksikon ble Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, henrettet i 2013 fordi han forsøkte å kuppe makten.

Tidligere i år ble Kim Jong-nam drept i Malaysia. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

– Kim Jong-un er farlig fordi han er ung og uerfaren. Han er hensynsløs, siden han har kommet til makten ved angivelig å henrette 70 av sine kolleger, inkludert sin onkel, og hersker over et svært fattig og isolert land, har mer en et halvt dusin atomvåpen, og er villig til å sulte ut sin befolkning for å bevare regimet sitt, har professor Michael Nacht ved University of California, Berkeley i USA, uttalt til VG.

Tilbake i 2014 ble menn i Nord-Korea pålagt å ha samme hårsveis som Kim Jong-un.

– Vår leders hårsveis er ganske spesiell, uttale en nordkoreaner til Radio Free Asia.

Nordkoreanske medier meldte i 2014 at landet hadde nådd VM-finalen i fotball. Der skulle de møte Portugal. Dette var selvsagt ren løgn fra Kim Jong-un og hans regime. Den ordentlige VM-finalen ble spilt mellom Tyskland og Argentina. Nord-Korea var ikke engang kvalifisert for turneringen.

I 2016 ble det kjent at den tidligere norske fotballspilleren, Jørn Andersen, hadde blitt landslagstrener for Nord-Koreas herrelandslag i fotball.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Siste nytt
18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Populært