Meny

Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder hadde kort lunte som ung. I tillegg hevder tanten hans at det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn.

Kim Jong-un (33) er Nord-Koreas statsoverhode. Han har regjert i det lukkede regimet siden 2011, og ble utnevnt til leder av Nord-Korea i sin fars (Kim Jong-il) begravelse. 33-åringen er verdens yngste statsleder.

Et halvt år etter at Kim Jong-un tok over makten, ble det kjent at han også innehar rollen som forsvarssjef i landet. Ifølge Store norske leksikon har Nord-Korea verdens fjerde største hær, og Kim Jong-un har 1,1 millioner soldater til rådighet.

Hans liv har alltid vært unndratt fra offentligheten, og vi vet svært lite om hvem Kim Jong-un egentlig er. Men noen personer har møtt ham.

Les også: Trump roser Nord-Koreas leder for klok avgjørelse

Flyktet fra Nord-Korea

Den japanske sushikokken Kenji Fujimoto flyttet til Nord-Korea på 80-tallet for å være kokken til Kim Jong-il. Kokken flyktet fra landet i 2001. Han skal ha kjørt motorsykkel og vannscooter med den daværende lederen av landet. I tillegg skal han ha fungert som en «lekekamerat» for Kim Jong-un og en av hans eldre brødre. Fujimoto skal ha reist verden rundt for å kjøpe kaviar og cognac til Nord-Koreas tidligere leder Kom Jong-il, ifølge Washington Post.

Etter det har han skrevet bok om tiden i Nord-Korea, og stilt opp i flere TV-intervjuer om oppholdet.

Fujimoto husker Kim Jong-un som en dårlig taper som tidvis kastet spillbrikkene på sin bror Kim Jong-chul, da han ikke trakk det lengste strået, ifølge Expressen.

Han husker også tilfeller hvor Kim Jong-un viste raserianfall som tiåring.

– Dette var uforglemmelige episoder som viste den aggressive siden av hans personlighet, skal Fujimoto ha skrevet i sin bok, ifølge Washington Post.

Kim Jong-un fikk sin første generalsuniform da han var åtte år, og denne tok han på høyeste alvor.

Etter dette begynte de virkelige generalene i landet å bukke og vise respekt overfor Kim Jong-un.

– Det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn når menneskene rundt behandlet ham slik, har Kim Jong-uns tante, Ko Yong Suk, fortalt til Washington Post.

Dette bildet ble tatt tidligere denne måneden på Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP

Hun og ektemannen Ri Gang flyttet til USA i 1998. De to lever et vanlig middelklasseliv utenfor New York.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

– Ingen bråkmaker

I 1996 ble Kim Jong-un sendt til Sveits for å gå på skole. Der bodde han sammen med en av brødrene sine, hos deres tante og onkel.

Ko Yong Suk kommer med enkelte personlige avsløringer. Blant annet sier hun at diktatoren er født i 1984 – ikke i 1982 eller 1983, slik det har blitt antatt – og at han som barn var så besatt av basketball at han sov med en ball i sengen. Hun sier at de levde som en vanlig familie i Sveits. Et familieliv som inkluderte skiferie i Alpene, sommerferie på den franske Rivieraen og besøk til Disneyland utenfor Paris.

– Kim var ingen bråkmaker, men han hadde kort lunte og var ikke særlig tolerant, forteller hun.

Under tiden i Sveits gikk Kim Jong-un under et falsk navn. Klassekameratene kjente han som Pak Un. I tillegg ble det påstått at han var sønnen til en nordkoreansk diplomat. Han var kjent som «den korte fete».

CNN har snakket med Joao Micaelo, som var klassekamerat med Pak Un i Sveits. Pak Un fortalte til Micaelo en gang at «jeg er sønnen til lederen av Nord-Korea», men klassekameraten svarte med at han ikke trodde på ham.

Micaelo forteller videre at basketball var alt for Kim Jong-un på denne tiden, og at han var en sjenert og rolig tenåring.

– Han spilte basketball, han hadde basketballspill på PlayStation. Hele verden for ham var bare basketball på denne tiden, forteller Micaelo.

Les også: Mattis: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Opptatt av å vinne

Kim Jong-un og den tidligere amerikanske basketballstjernen, Dennis Rodman, er gode bekjente. Rodman er en av få amerikanere som er velkomne i Nord-Korea.

I tillegg påpeker Micaelo at Kim Jong-un også var veldig fascinert av James Bond.

Marco Imhof var også en klassekamerat av Kim Jong-un. Han beskriver den nordkoreanske lederen som en humoristisk person.

– Han var morsom og lo selv ofte. Han kom godt overens med elever som kom fra land som var fiender av Nord-Korea. Men politikk var tabu på skolen. Vi kunne diskutere fotball, men ikke politikk, sier han.

Videre forteller Imhof at Kim Jong-un hatet å tape, og at det å vinne, var veldig viktig for ham.

– Jeg kan ikke tro at jeg har spilt basketball med ham, og nå er han leder for Nord-Korea, sier han.

Imhof fikk også se en annen side av Kim Jong-un. Nordkoreaneren skal ha kjeftet på en kelner som serverte ham kald spaghetti.

– Da ble jeg overrasket. Det var ikke slik han vanligvis oppførte seg, skal Imhof ha uttalt ifølge The Telegraph.

Les også: USA: Vi er ikke ute etter skifte av regime i Nord-Korea

Ville på Disneyland i Japan

I 2012 giftet Kim Jong-un seg med den tidligere sangeren Ri Sol-ju. Deres privatliv er ikke kjent, men det hevdes at de har en datter sammen.

Kim Jong-uns sine forfedre, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Foto: Damir Sagolj / Reuters

I Nord-Korea fungerer det slik at den eldste sønnen skal overta makten etter sin far. Kim Jong-un har eldre halvbrørdre, men ble likevel Nord-Koreas statsoverhode. Grunnen skal være at hans eldste halvbror, Kim Jong-nam, skjemmet ut faren deres da han ble tatt for å prøve å komme seg inn i Japan med et falskt pass fra Den dominikanske republikk i 2011. Kim Jong-nam ønsket nemlig å besøke Disneyland i Tokyo, ifølge Daily Mail.

Kim Jong-chul, Kim Jong-uns andre eldre halvbror, virket ikke heller å være aktuell for å bli Nord-Koreas leder etter Kim Jong-il. Ifølge Expressen skriver Kenji Fujimoto i sin bok fra 2003, at Kim Jong-il mente at Kim Jong-chul var for «feminin».

Les også: Nord-Koreas økonomi setter rekord under Kim Jong-un

– Ung og uerfaren

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet. Ifølge Store norske leksikon ble Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, henrettet i 2013 fordi han forsøkte å kuppe makten.

Tidligere i år ble Kim Jong-nam drept i Malaysia. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

– Kim Jong-un er farlig fordi han er ung og uerfaren. Han er hensynsløs, siden han har kommet til makten ved angivelig å henrette 70 av sine kolleger, inkludert sin onkel, og hersker over et svært fattig og isolert land, har mer en et halvt dusin atomvåpen, og er villig til å sulte ut sin befolkning for å bevare regimet sitt, har professor Michael Nacht ved University of California, Berkeley i USA, uttalt til VG.

Tilbake i 2014 ble menn i Nord-Korea pålagt å ha samme hårsveis som Kim Jong-un.

– Vår leders hårsveis er ganske spesiell, uttale en nordkoreaner til Radio Free Asia.

Nordkoreanske medier meldte i 2014 at landet hadde nådd VM-finalen i fotball. Der skulle de møte Portugal. Dette var selvsagt ren løgn fra Kim Jong-un og hans regime. Den ordentlige VM-finalen ble spilt mellom Tyskland og Argentina. Nord-Korea var ikke engang kvalifisert for turneringen.

I 2016 ble det kjent at den tidligere norske fotballspilleren, Jørn Andersen, hadde blitt landslagstrener for Nord-Koreas herrelandslag i fotball.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Minst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Siste nytt
07:38VerdenMinst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Norge11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Populært