Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

<p>Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix</p>
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un vinker under en parade i Pyongyang. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix

Nord-Koreas leder hadde kort lunte som ung. I tillegg hevder tanten hans at det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-un (33) er Nord-Koreas statsoverhode. Han har regjert i det lukkede regimet siden 2011, og ble utnevnt til leder av Nord-Korea i sin fars (Kim Jong-il) begravelse. 33-åringen er verdens yngste statsleder.

Et halvt år etter at Kim Jong-un tok over makten, ble det kjent at han også innehar rollen som forsvarssjef i landet. Ifølge Store norske leksikon har Nord-Korea verdens fjerde største hær, og Kim Jong-un har 1,1 millioner soldater til rådighet.

Hans liv har alltid vært unndratt fra offentligheten, og vi vet svært lite om hvem Kim Jong-un egentlig er. Men noen personer har møtt ham.

Les også: Trump roser Nord-Koreas leder for klok avgjørelse

Flyktet fra Nord-Korea

Den japanske sushikokken Kenji Fujimoto flyttet til Nord-Korea på 80-tallet for å være kokken til Kim Jong-il. Kokken flyktet fra landet i 2001. Han skal ha kjørt motorsykkel og vannscooter med den daværende lederen av landet. I tillegg skal han ha fungert som en «lekekamerat» for Kim Jong-un og en av hans eldre brødre. Fujimoto skal ha reist verden rundt for å kjøpe kaviar og cognac til Nord-Koreas tidligere leder Kom Jong-il, ifølge Washington Post.

Etter det har han skrevet bok om tiden i Nord-Korea, og stilt opp i flere TV-intervjuer om oppholdet.

Fujimoto husker Kim Jong-un som en dårlig taper som tidvis kastet spillbrikkene på sin bror Kim Jong-chul, da han ikke trakk det lengste strået, ifølge Expressen.

Han husker også tilfeller hvor Kim Jong-un viste raserianfall som tiåring.

– Dette var uforglemmelige episoder som viste den aggressive siden av hans personlighet, skal Fujimoto ha skrevet i sin bok, ifølge Washington Post.

Kim Jong-un fikk sin første generalsuniform da han var åtte år, og denne tok han på høyeste alvor.

Etter dette begynte de virkelige generalene i landet å bukke og vise respekt overfor Kim Jong-un.

– Det var umulig for ham å vokse opp som et normalt barn når menneskene rundt behandlet ham slik, har Kim Jong-uns tante, Ko Yong Suk, fortalt til Washington Post.

Dette bildet ble tatt tidligere denne måneden på Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP
Dette bildet ble tatt tidligere denne måneden på Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP

Hun og ektemannen Ri Gang flyttet til USA i 1998. De to lever et vanlig middelklasseliv utenfor New York.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

– Ingen bråkmaker

I 1996 ble Kim Jong-un sendt til Sveits for å gå på skole. Der bodde han sammen med en av brødrene sine, hos deres tante og onkel.

Ko Yong Suk kommer med enkelte personlige avsløringer. Blant annet sier hun at diktatoren er født i 1984 – ikke i 1982 eller 1983, slik det har blitt antatt – og at han som barn var så besatt av basketball at han sov med en ball i sengen. Hun sier at de levde som en vanlig familie i Sveits. Et familieliv som inkluderte skiferie i Alpene, sommerferie på den franske Rivieraen og besøk til Disneyland utenfor Paris.

– Kim var ingen bråkmaker, men han hadde kort lunte og var ikke særlig tolerant, forteller hun.

Under tiden i Sveits gikk Kim Jong-un under et falsk navn. Klassekameratene kjente han som Pak Un. I tillegg ble det påstått at han var sønnen til en nordkoreansk diplomat. Han var kjent som «den korte fete».

CNN har snakket med Joao Micaelo, som var klassekamerat med Pak Un i Sveits. Pak Un fortalte til Micaelo en gang at «jeg er sønnen til lederen av Nord-Korea», men klassekameraten svarte med at han ikke trodde på ham.

Micaelo forteller videre at basketball var alt for Kim Jong-un på denne tiden, og at han var en sjenert og rolig tenåring.

– Han spilte basketball, han hadde basketballspill på PlayStation. Hele verden for ham var bare basketball på denne tiden, forteller Micaelo.

Les også: Mattis: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Opptatt av å vinne

Kim Jong-un og den tidligere amerikanske basketballstjernen, Dennis Rodman, er gode bekjente. Rodman er en av få amerikanere som er velkomne i Nord-Korea.

I tillegg påpeker Micaelo at Kim Jong-un også var veldig fascinert av James Bond.

Marco Imhof var også en klassekamerat av Kim Jong-un. Han beskriver den nordkoreanske lederen som en humoristisk person.

– Han var morsom og lo selv ofte. Han kom godt overens med elever som kom fra land som var fiender av Nord-Korea. Men politikk var tabu på skolen. Vi kunne diskutere fotball, men ikke politikk, sier han.

Videre forteller Imhof at Kim Jong-un hatet å tape, og at det å vinne, var veldig viktig for ham.

– Jeg kan ikke tro at jeg har spilt basketball med ham, og nå er han leder for Nord-Korea, sier han.

Imhof fikk også se en annen side av Kim Jong-un. Nordkoreaneren skal ha kjeftet på en kelner som serverte ham kald spaghetti.

– Da ble jeg overrasket. Det var ikke slik han vanligvis oppførte seg, skal Imhof ha uttalt ifølge The Telegraph.

Les også: USA: Vi er ikke ute etter skifte av regime i Nord-Korea

Ville på Disneyland i Japan

I 2012 giftet Kim Jong-un seg med den tidligere sangeren Ri Sol-ju. Deres privatliv er ikke kjent, men det hevdes at de har en datter sammen.

Kim Jong-uns sine forfedre, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Foto: Damir Sagolj / Reuters
Kim Jong-uns sine forfedre, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Foto: Damir Sagolj / Reuters

I Nord-Korea fungerer det slik at den eldste sønnen skal overta makten etter sin far. Kim Jong-un har eldre halvbrørdre, men ble likevel Nord-Koreas statsoverhode. Grunnen skal være at hans eldste halvbror, Kim Jong-nam, skjemmet ut faren deres da han ble tatt for å prøve å komme seg inn i Japan med et falskt pass fra Den dominikanske republikk i 2011. Kim Jong-nam ønsket nemlig å besøke Disneyland i Tokyo, ifølge Daily Mail.

Kim Jong-chul, Kim Jong-uns andre eldre halvbror, virket ikke heller å være aktuell for å bli Nord-Koreas leder etter Kim Jong-il. Ifølge Expressen skriver Kenji Fujimoto i sin bok fra 2003, at Kim Jong-il mente at Kim Jong-chul var for «feminin».

Les også: Nord-Koreas økonomi setter rekord under Kim Jong-un

– Ung og uerfaren

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet. Ifølge Store norske leksikon ble Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, henrettet i 2013 fordi han forsøkte å kuppe makten.

Tidligere i år ble Kim Jong-nam drept i Malaysia. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

– Kim Jong-un er farlig fordi han er ung og uerfaren. Han er hensynsløs, siden han har kommet til makten ved angivelig å henrette 70 av sine kolleger, inkludert sin onkel, og hersker over et svært fattig og isolert land, har mer en et halvt dusin atomvåpen, og er villig til å sulte ut sin befolkning for å bevare regimet sitt, har professor Michael Nacht ved University of California, Berkeley i USA, uttalt til VG.

Tilbake i 2014 ble menn i Nord-Korea pålagt å ha samme hårsveis som Kim Jong-un.

– Vår leders hårsveis er ganske spesiell, uttale en nordkoreaner til Radio Free Asia.

Nordkoreanske medier meldte i 2014 at landet hadde nådd VM-finalen i fotball. Der skulle de møte Portugal. Dette var selvsagt ren løgn fra Kim Jong-un og hans regime. Den ordentlige VM-finalen ble spilt mellom Tyskland og Argentina. Nord-Korea var ikke engang kvalifisert for turneringen.

I 2016 ble det kjent at den tidligere norske fotballspilleren, Jørn Andersen, hadde blitt landslagstrener for Nord-Koreas herrelandslag i fotball.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene

Personvernpolicy