Trump om konflikten med Nord-Korea: – Kun én ting virker

<p>ORDKRIG-KAMERATER: Kim Jong-un og Donald J. Trump har nærmest kappes i å skjelle hverandre ut.</p>
ORDKRIG-KAMERATER: Kim Jong-un og Donald J. Trump har nærmest kappes i å skjelle hverandre ut. Foto: Saul Loeb Ed Jones / AFP

Donald Trump skriver på Twitter at alle forsøk på å få til en avtale med Nord-Korea de siste 25 årene, har vært nytteløse. «Kun én ting virker», skriver han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske presidenten la ut sin seneste twittermelding lørdag ettermiddag amerikansk tid.

«Presidenter og deres administrasjoner har snakket med Nord-Korea i 25 år, avtaler er gjort og massive pengesummer er betalt, men ingenting har virket. Avtaler er brutt før blekket har tørket, og amerikanske forhandlere latterliggjort. Beklager, men kun én ting vil virke», skriver han.

Trump har gjentatte ganger de siste månedene malt et bilde av Nord Koreas leder Kim Jong-un som en irrasjonell og gal mann.

Les også: Nordkoreanere jobber under slavelignende forhold i Kina

– Undervurderer han

Yong Suk Lee, visedirektør ved CIAs Korea-avdeling, mener Jong-un er en svært rasjonell politiker og man må forstå verden fra hans ståsted.

– I vårt land har vi en tendens til å undervurdere hans konservatisme. Han ønsker å regjere i lang tid og dø i sin egen seng, sa Lee på en CIA-konferanse ved George Washington University onsdag.

En annen faktor Lee trekker fram, er at Nord-Korea hele tiden har vært omringet av større og mektigere nasjoner. Det betyr at landet hele tiden er på defensiven, noe landets ledere har måttet spille på, forklarte han.

– Nord- Korea er en politisk organisme som blomstrer på konfrontasjon, sa Lee.

Les også: Forsker tror Nord-Korea vil tviholde på atomvåpnene

3,5 milliarder kroner

Tidligere denne uka ble det kjent at Pentagon spytter inn 440 millioner dollar for å svare på Nord- Koreas tiltakende trussel om å sende av gårde en atomrakett som kan nå USA.

Beløpet tilsvarer rundt 3,5 milliarder kroner.

Pentagon har bedt Kongressen endre det nåværende budsjettet i stedet for å vente til neste forsvarsbudsjett.

USAs utenriksminister Rex Tillerson håper å forhandle med Nord-Korea slik at landet avbryter sitt atomvåpenprogram. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
USAs utenriksminister Rex Tillerson håper å forhandle med Nord-Korea slik at landet avbryter sitt atomvåpenprogram. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

USAs forsvarsdepartement forklarte onsdag i detalj om hvordan om lag tre firedeler av pengene er brukt. Noe av beløpet har gått til hemmelige prosjekter, inkludert såkalte «IT-operasjoner».

USAs utenriksminister Rex Tillerson uttalte i helgen at USA er i kontakt med Nord- Korea og forsøker å finne ut om regimet er villig til å forhandle om å avbryte atomvåpenprogrammet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært