Meny

USA og Sør-Korea planlegger ny maktdemonstrasjon overfor Nord-Korea

Hangarskipet USS Ronald Reagan, her avbildet under et besøk i Hongkong tidligere i oktober, skal delta i en felles militærøvelse med Sør-Korea i Gulehavet og Japanhavet neste uke. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Vincent Yu / AP
Hangarskipet USS Ronald Reagan, her avbildet under et besøk i Hongkong tidligere i oktober, skal delta i en felles militærøvelse med Sør-Korea i Gulehavet og Japanhavet neste uke. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Vincent Yu / AP
USA og Sør-Korea skal neste uke begynne en ti dager lang militærøvelse i Japanhavet og Gulehavet, de to havene som omslutter Nord-Korea.

Øvelsen kan tolkes som en tydelig maktdemonstrasjon overfor Pyongyang og Kim Jong-un, som har trosset nye FN-sanksjoner med en rekke rakett- og atomvåpentester de siste månedene.

USA har siden det økt frekvensen på de felles militærøvelsene med Sør-Korea og Japan, deres to nærmeste allierte i regionen.

I en uttalelse fra USAs sjuende flåte heter det at hangarskipet USS Ronald Reagan og to amerikanske krigsskip skal delta i en øvelse sammen med skip fra den sørkoreanske marinen.

Etter planen skal øvelsene pågå mellom 16. og 26. oktober i Japanhavet og Gulehavet, og ifølge uttalelsen «fremme kommunikasjon, operativ samhandling og partnerskap».

Les også: Trump fortsetter sabelraslingen mot Nord-Korea

Nord-Korea har hacket sørkoreanske militærplaner

– Vil fremskynde egen undergang

Det ventes at Nord-Korea vil la seg provosere av øvelsen, ettersom de tidligere har advart mot enhver form for felles militærøvelse i området.

– Hvis de amerikanske imperialistene og de sørkoreanske nikkedukkene initierer en aggressiv atomkrig mot oss, vil det bare framskynde deres egen undergang, het det i en uttalelse fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

De siste dagene har det vært mye aktivitet fra det amerikanske militæret rundt koreahalvøya. Fredag ankom den atomdrevne ubåten USS Michigan den sørkoreanske havnen Busan, ifølge Yonhap, få dager etter at USS Tucson forlot havnen etter å ha vært der i fem dager.

Tidligere denne uka fløy to amerikanske bombefly over koreahalvøya i en annen felles øvelse med Sør-Korea.

Les også: Trump om konflikten med Nord-Korea: – Kun én ting virker

Forsker tror Nord-Korea vil tviholde på atomvåpnene

Populært