Filippinenes president: – Jeg drepte selv kriminelle

Se talen til Duterte her

Filippinenes president Rodrigo Duterte skryter av at han personlig drepte kriminelle mens han var borgermester i Davao.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innrømmelsen eller påstanden kom i en tale til presidenten holdt sent mandag, i presidentpalasset. Duterte talte om kampen for å «utrydde ulovlige rusmidler», en kamp der politi og ukjente gjerningspersoner har drept flere tusen mennesker siden han kom til makten 30. juni.

Etter å ha fortalt om politi som dreper mistenkte under den pågående krigen mot narkotika uttalte Duterte at han ledet en lignende «innsats» som borgermester for Davao, den største byen i sør. Her var han politisk toppsjef mesteparten av de foregående 20 åra.

– I Davao brukte jeg å gjøre det selv. Bare for å vise gutta (politiet, journ. anm.) at hvis jeg kan gjøre det, hvorfor skulle ikke de?, sa Duterte i løpet av talen.

– Jeg kjørte omkring i Davao på motorsykkel og patruljerte gatene. Jeg oppsøkte også problemer. Jeg lette virkelig etter en konfrontasjon, så jeg kunne drepe.

– Skjøt i blinde på kriminelle

Duterte (71), besvarte også kritikk fra menneskerettighetsgrupper og den amerikanske presidenten Barack Obama om den pågående «krigen» mot kriminalitet. Han lovet de fremmøtte forretningsfolkene at han «ikke ville la seg avskrekke».

I en tale til filippinere i Kambodsja under et statsbesøk tirsdag spøkte Duterte om at han som borgermester i Davao brukte å bli med politiet på oppdrag og skyte i blinde på mistenkte kriminelle.

– Jeg dro noen ganger ut sammen med dem. Hvis du sier jeg skjøt noen, kanskje jeg gjorde det. Jeg lukket øynene fordi jeg er redd for å avfyre et våpen, sa Duterte, advokat og tidligere statsadvokat.

Menneskerettighetsgrupper har tidligere anklaget Duterte for å ha drevet dødsskvadroner i Davao, som har drept mer enn 1000 mistenkte kriminelle. Blant ofrene er det ifølge organisasjonene barn anklaget for småkriminalitet.

Duterte har tidligere avvist enhver forbindelse til dødsskvadronene.

Han vant presidentvalget i mai med god margin etter å ha lovet å innføre Davao-taktikken i hele landet.

Han lovet at «100.000 mennesker ville dø» i aksjonen, og at «så mange lik ville bli dumpet i Manila-bukta ved hovedstaden at fiskene der ville bli tykke».

Les også: Duterte avviser anklager om folkemord

Offisielle tall: – 5086 døde siden juni

Siden Duterte overtok presidentembetet i slutten avjuni har politiet innrapportert drap på 2086 mennesker i aksjoner mot narkokriminalitet. Ytterligere 3000 har mistet livet under «ukjente omstendigheter», ifølge offisielle tall.

Ofte bryter maskerte angripere seg inn i hjem i slummen og dreper folk som har blitt utpekt som narkosmuglere eller bare rusmisbrukere. Rettighetsgrupper har advart om at rettsstaten er i ferd med å bryte sammen, og at politi og leiemordere uten frykt for straffeforfølgelse begår denne typen forbrytelser.

Duterte har hevdet at politiet kun dreper i selvforsvar, og at det er «gangstere» som dreper de andre ofrene.

Men han har også uttalt at han ikke vil tillate at politifolk fengsles hvis de finnes skyldige i drap under presidentens pågående «krig».

Meningsmålinger viser at befolkningen på Filippinene fremdeles støtter den karismatiske Duterte og hans kriminalitetspolitikk. Folk slutter også opp om presidentens argument om at drastiske tiltak er nødvendig for å hindre at Filippinene blir en «narkostat».

I oktober sammenlignet Duterte seg selv med Adolf Hitler, og sa han «gladelig ville slakte» tre millioner rusavhengige.

Han har senere bedt om unnskyldning for Hitler-referansen, men sa han han ville «vektlegge» at han fremdeles ønsket å drepe millioner av misbrukere.

Les også: Duterte sammenlignet seg selv med Hitler

– Matet offer til krokodillene

I september vitnet et selverklært tidligere medlem av en dødsskvadron i Davao under en senatshøring om narkokrigen. Edgar Matobato hevdet at den daværende borgermesteren Duterte selv skjøt en agent fra justisdepartementet, og beordret drap på politiske motstandere.

Den selverklærte tidligere leiemorderen Matobato hevdet videre at et av ofrene ble matet til en krokodille.

Dutertes rådgivere avviste anklagene, forsøkte å trekke Matobatos troverdighet i tvil, og sørget for å få fjernet presidentens viktigste politiske rival som leder for høringen i det filippinske senatet.

Tekst: nyhetsbyrået AFP. Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Les også: Duterte møtte Putin

Duterte vil ha amerikanske soldater ut innen to år

Duterte fortsatt svært populær på Filippinene

Duterte gir EU fingeren

Duterte til Obama: «Din horeunge!»

Filippinene: forlenger krigen mot narkotika

Truer med å spise Abu Sayyaf-medlemmer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden