Duterte tatt i ed som president på Filippinene

President Rodrigo Duterte ble insatt som president torsdag. Hans datter Veronica holder bibelen under innsvergningsseremonien. Foto: Presidential Palace / Handout / Reuters / NTB scanpix
President Rodrigo Duterte ble insatt som president torsdag. Hans datter Veronica holder bibelen under innsvergningsseremonien. Foto: Presidential Palace / Handout / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridte Rodrigo Duterte er tatt i ed som ny president på Filippinene. Han lover krig mot kriminelle, men hevder han vil følge loven i kampen mot lovbryterne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duterte tok torsdag fatt på sin seksårsperiode som president på Filippinene. 71-åringen vant valget i forrige måned, til tross for sine mange kontroversielle utspill om både politikk og andre saker.

Hans planlagte anti-krimprogram inkluderer gjeninnføring av dødsstraff, og han vil gi politiet tillatelse til å skyte med mål om å drepe og tilby dem belønning for å likvidere narkolangere.

– Det blir en vanskelig ferd, men bli med meg likevel. Sammen, skulder til skulder, skal vi ta de første stegene på denne ferden, sa den nye presidenten under seremonien da han ble tatt i ed.

I talen snakket han videre om hvordan kriminalitet, narkotika og korrupsjon ødelegger liv, og gjør situasjonen verre for fattige i landet. Han oppfordret kongressen, kommisjonen for menneskerettigheter og andre mulige motstandere om å vurdere hans kampanje mot kriminalitet fra perspektivet til dem som blir utsatt for kriminalitet og korrupsjon. Han ga også løfter om at metodene hans skal holde seg innenfor lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at det er folk som ikke godkjenner min metode når det gjelder bekjempelse av kriminalitet. De sier metodene mine er uortodokse og ulovlige. Som advokat med bakgrunn fra påtalemyndigheten kjenner jeg maktens begrensninger og hva som er presidentens myndighet. Jeg vet hva som er lovlig, og hva som er ulovlig. Min tilslutning til rettssikkerhet og loven er kompromissløs, sa han videre.