Meny

Duterte til Obama: «Din horeunge!»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama avlyser det planlagte møtet med Rodrigo Duterte etter å ha blitt kalt «horeunge» av den filippinske presidenten.

– Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet, sa Duterte mandag, med henvisning til møtet som skulle ha funnet sted med Obama på sidelinjen av et regionalt toppmøte i Laos tirsdag.

Kommentaren var svar på Obamas uttalelse om at han ville ta opp Dutertes plan om å drepe tusener av mistenkte kriminelle.

Obama gikk mandag i tenkeboksen og antydet at et møte med Duterte neppe ville resultere i noe produktivt. Obama besluttet mandag kveld å avlyse møtet. I stedet skal den amerikanske presidenten møte Sør-Koreas president Park Geun-hye, opplyser Det hvite hus.

Krig mot kriminelle

Duterte og Obama skal begge være til stede på det sørøstasiatiske toppmøtet (ASEAN) i Laos tirsdag. På en pressekonferanse før avreise mandag ble Duterte spurt om hvordan han har tenkt å forklare de mange likvideringene på Filippinene for Obama. Over 2.000 mistenkte narkotikaforbrytere og rusbrukere er blitt drept siden Duterte ble tatt i ed 30. juni og lanserte sin krig mot narkotika.

– Jeg er president i en suveren stat, og det er lenge siden vi sluttet å være en koloni. Jeg har ingen herre bortsett fra det filippinske folk, ingen, svarte Duterte, før han på tagalog kalte Obama «horeunge».

Politiets egen statistikk viser at det er ukjente gjerningsmenn bak mange av de 2.000 drapene. Menneskerettsgrupper og aktivister kaller dette utenomrettslige likvideringer og mener sikkerhetsstyrkene står bak.

FN: Brudd på folkeretten

Duterte lovet i valgkampen dusør for å ta livet av 100.000 kriminelle og dumpe så mange lik i Manilabukta at fiskene ville bli fete.

FN anklaget deretter Filippinenes nyvalgte president for brudd på folkeretten på grunn av den varslede krigen mot narkotika.

Duterte har i forholdsvis lite diplomatiske ordelag slått tilbake mot FN-utspillet ved å si at «hvis dere ikke viser respekt, horeunger, kommer vi til å melde oss ut» av FN. I tillegg har han beskrevet USAs ambassadør til Filippinene som «homo» og en «horeunge». Duterte trakk senere tilbake trusselen om å melde landet ut av verdensorganisasjonen.

– Han er en fargerik fyr, sa Obama om Duterte da han møtte pressen før avreise fra G20-toppmøtet i Kina mandag.

Den relativt ferske filippinske presidenten er kjent for sin grove språkbruk og røffe framferd.

Les også:  Duterte: Narkomane er ikke mennesker

Les også:   Duterte vil ha dødsstraff som hevn

Les også:  Filippinenes president truer med å forlate FN

Populært