Obama tok farvel med verdensscenen etter åtte år

Barack Obama holdt søndag sin siste pressekonferanse i utlandet som amerikansk president. Det skjedde i forbindelse med avslutningen på APEC-toppmøtet i Lima i Peru. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
Barack Obama holdt søndag sin siste pressekonferanse i utlandet som amerikansk president. Det skjedde i forbindelse med avslutningen på APEC-toppmøtet i Lima i Peru. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama beklaget at han ikke har fått gjennom flere av sine kjernesaker da han holdt sin siste pressekonferanse som amerikansk president i utlandet. Nå gleder han seg til å dra på ferie med Michelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av verdenslederne tok et følelsesladd farvel på slutten av helgens APEC-toppmøte i Lima i Peru søndag.

– Det er et stort, men trist øyeblikk å ha vårt siste møte, sa Australias statsminister Malcolm Turnbull.

– Jeg kommer til å savne Barack, sa Canadas Justin Trudeau.

Les også: Obama vil ha Ukraina-avtale før han går av

Politisk pause

Obama selv varslet at han ikke planlegger noe politisk comeback med det første. I stedet vil han bruke tiden etter at han går av i januar til å være sammen med familien og til å skrive og tenke. Det aller første han vil gjøre er «å ta Michelle med på ferie».

– Jeg vil respektere presidentembetet og gi den nyvalgte presidenten en mulighet til å fremme sin plattform, sa Obama.

Samtidig beklaget han at han ikke har greid å sikre strengere våpenkontroll, økt minstelønn og storsatsing på ny infrastruktur. Likevel mener han at han har vært tro mot sine velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prøvesteinen var hva som var bra for det amerikanske folket. Når alt kommer til alt og de åtte årene er over, kan jeg se tilbake og si at jeg hele tiden gjorde det jeg trodde var best. Det betyr ikke at du ikke gjør feil. Men det betyr at du er tro mot din ed og de løftene du ga folket som valgte deg, sa Obama.

Les også: Obama ber Trump om å stå opp mot Russland

– Vent og se!

Under sin siste utenlandstur, som startet i Hellas, fortsatte i Tyskland og ble avsluttet i Peru, har Obama forsøkt å dempe bekymringene for sin etterfølger Donald Trump, en mann han tidligere har hevdet er uskikket til å bli USAs president. Nå ber han verden behandle Trump på samme måte som han selv gjør: «Vent og se».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker også at han ikke er helt ferdig som president. Blant annet vil han forsøke å få på plass en avtale om Ukraina før han forlater Det hvite hus 20. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorvidt Russland er innstilt på dette, er imidlertid høyst usikkert. Møtet med president Vladimir Putin under APEC-toppmøtet varte kun i fire minutter.

Les også: Obama: – Trump vil møte virkeligheten

Pessimistisk

Når det gjelder Syria, tror Obama ikke på noen løsning på kort sikt, og han refser både Russland og Iran for den støtten de har gitt til president Bashar al-Assad. Han mener de har bidratt til å knekke den moderate delen av opprøret i Syria.

– Assad har blitt mer dristig. Dette er en mann som har bestemt at det å ødelegge landet sitt, gjøre det om til en ruinhaug og se at befolkningen blir splittet eller drept, er verdt prisen for å kunne klynge seg til makten, sier Obama.

Krigen i Syria anses for å ha vært Obamas største utenrikspolitiske utfordring i hans åtte år som president.

Trump har antydet at han kommer til å ha en helt annen tilnærming, som muligens sammenfaller mer med den russiske, til både til krigen i Ukraina og Syria.

Les også: Spår USAs sammenbrudd