Rubio på offensiven før «supertirsdagen»

Marco Rubio under et valgmøte i Huntsville i Alabama lørdag.
Marco Rubio under et valgmøte i Huntsville i Alabama lørdag. Foto: Harrison Mcclary / Reuters

Den republikanske partieliten strømmer til Marco Rubio i forkant av at elleve delstater holder sine nominasjonsvalg tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Jeb Bush trakk seg fra nominasjonskampen for en uke siden, strømmer både republikanske politikere og rike bidragsytere nå til den 44 år gamle Florida-senatoren i et forsøk på å stanse Donald Trump, skriver nyhetsbyrået AP.

Men Rubio har innsett at ryggdekningen fra partiet ikke er nok og angriper nå den styrtrike eiendomsmogulen mer aggressivt enn tidligere.

– Jeg vil aldri gi meg. Jeg vil ikke stanse før vi har forhindret at bedrageren tar over Reagans parti og den konservative bevegelsen, sa Rubio i Oklahoma City fredag.

Les også: Christie får kritikk for sin støtte til Trump

Optimistisk budskap

Ronald Reagan, den svært populære republikaneren som var president fra 1981 til 1989, er et navn som nevnes jevnt og trutt når Rubio forsøker å overtale velgere til å stemme på ham.

Med slagordet «Et nytt amerikansk århundre» forsøker han å spille på et positivt budskap som også spiller på hans unge alder.

Under talene sine snakker Rubio om den amerikanske drømmen som gjorde det mulig for en sønn av cubanske innvandrere å nå forsøke å vinne USAs høyeste embete:

– Men jeg frykter at mine barn kan bli den første generasjonen som ikke får det bedre enn sine foreldre, sa Rubio og understreket at han er «den eneste kandidaten som kan forene partiet og slå Hillary Clinton».

Trump med soleklar ledelse

På Rubios nettside er «Stopp Trump» nå det første som møter dem som klikker seg inn. Og i partiet brer panikken seg etter hvert som det blir stadig mer sannsynlig at Trump vinner nominasjonen.

Mangemilliardæren leder fortsatt i ti av de elleve delstatene som holder nominasjonsvalg tirsdag, og Rubio har til gode å vinne en delstat.

Samtidig har han fortsatt en utfordrer i den svært konservative senatoren Ted Cruz, som leder med i gjennomsnitt 8,6 prosentpoeng på Trump i hjemstaten Texas.

Les også: Trump får Christies støtte på vei mot «supertirsdag»

Støtte fra partieliten

FiveThirtyEights oversikt over støtteerklæringer leder Rubio soleklart på republikansk side. De siste to ukene har blant annet fire guvernører og sju nye senatorer oppfordret folk til å stemme på ham.

– For å vinne i november, trenger de konservative en kandidat som kan inspirere amerikanere fra alle bakgrunner. Hvis Marco står ved siden av Hillary Clinton på debattscenen, vil valget mellom fremtiden og fortiden bli klart for alle, sa Tennessee-guvernør Bill Haslam da han kunngjorde at han støtter Rubio.

Men Trumps enorme popularitet hos de republikanske velgerne har vist at partielitens innflytelse over valget er begrenset.

En etter en har mer etablerte politikere falt fra, som forhåndsfavorittene Bush og Wisconsin-guvernør Scott Walker.

Vinn eller forsvinn for Sander

På demokratisk side gjør Hillary Clintons brakseier i South Carolina lørdag at det er vanskelig å se en vei mot nominasjonen for Bernie Sanders, skriver Politico.

Clinton-kampanjen ser for seg at Vermont-senatoren kan vinne Colorado, Minnesota, Massachusetts, Oklahoma og Vermont tirsdag, men at Sanders likevel ikke kan ta igjen Clinton sammenlagt.

De to partiene velger sine kandidater under sine landsmøter i sommer. Selve presidentvalget holdes 8. november.

Personvernpolicy