Tyrkia ber allierte om hjelp mot militante kurdere

Brannfolk forsøker å slukke flammene etter bombeangrepet mot militærbussen.
Brannfolk forsøker å slukke flammene etter bombeangrepet mot militærbussen. Foto: Stringer / Reuters

Tyrkiske myndigheter mener den kurdiske gruppen YPG sto bak onsdagens bombeangrep i samarbeid med PKK. Nå ønsker NATO-landet hjelp i kampen mot militante kurdere, men USA slår fast at landet ikke vil utpeke noen skyldige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Angrepet viser at syriskkurdiske YPG er en terroristgruppe, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Myndighetene mener at den 24 år gamle syreren Salih Necar kjørte en bil med eksplosiver og tok sitt eget liv ved å sprenge den like ved en militærbuss i Ankara i rushtiden onsdag kveld. Minst 28 mennesker ble drept og 61 såret. Necar var ifølge Davutoglu medlem av YPG, og skal ha reist til Tyrkia i fjor sommer.

Bakgrunnen for identifiseringen er fingeravtrykk tatt ved grensen og i bombebilen. Avisen Yeni Safak skriver at han trolig tok seg over grensen sammen med syriske flyktninger.

14 personer er pågrepet etter angrepet, og myndighetene tror det kan bli flere pågripelser i dagene som kommer.

Bakgrunn: Nærmere 30 drept i bombeangrep i Ankara

– USA utpeker ingen

YPG er militsen til det syriske kurderpartiet PYD og kjemper med hjelp fra USA og Russland mot IS i Syria. Tyrkia mener YPG har tette bånd til det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Mange militante fra PKK kjemper angivelig også i YPGs rekker.

YPG står derimot ikke på USAs terrorliste, og amerikanske myndigheter ser ingen grunn til å peke ut noen skyldige etter bombeangrepet i Ankara onsdag kveld, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus torsdag ettermiddag.

– Som regjering har vi ikke tildelt noen ansvar for angrepet, sier president Barack Obamas sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes. Han fordømmer bombeangrepet.

Les også: – Tyrkia og Russland leker med ilden i Syria

– Vi har slått fast overfor tyrkerne at vi i all vår kontakt med YPG og andre kurdiske elementer har gjort det helt klart at vår allianse med Tyrkia er viktig og at de ikke må begi seg ut på aktiviteter som kan undergrave det som burde være vårt fokus, nemlig å håndtere den felles trusselen fra IS, sier Rhodes.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepet. PKK sier de ikke vet hvem som står bak, og PYD nekter for å ha noe med bomben å gjøre.

– Jeg kan forsikre deg om at ikke en kule er blitt avfyrt av YPG i Tyrkia. De anser ikke Tyrkia som en fiende, sier PYDs partileder Saleh Muslim til Reuters.

Les også: En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

Fortsatte luftangrep

Torsdag ble militæret igjen rammet av en eksplosjon, da seks soldater ble drept av en veibombe i et kurdiskdominert område sørøst i landet.

Natt til torsdag fortsatte Tyrkia bombingen av PKK-mål i Irak. Mellom 60 og 70 PKK-medlemmer skal ha blitt truffet, og ifølge Davutoglu ble flere høytstående medlemmer drept.

Senere torsdag beskjøt tyrkiske soldater stillinger nord i Syria som skal tilhøre YPG-militsen som svar på beskytning fra syrisk side av grensen. Tyrkia har også flere ganger tidligere skutt mot YPGs stillinger nær grensen.

Les også: Greske medier:– Gresk luftrom krenket 20 ganger av Tyrkia

Ber om NATO-hjelp mot YPG

Statsministeren forventer at NATO-landets allierte vil samarbeide i kampen mot YPG. Samtidig mener han at det syriske regimet har et direkte ansvar for angrepet.

President Recep Tayyip Erdogan varsler intensivert kamp mot folk som angriper landets interesser.

– Det må være klart at Tyrkia ikke viker tilbake fra sin rett til selvforsvar når som helst, hvor som helst og ved en hvilken som helst anledning, sa Erdogan onsdag kveld.

Samtidig advarer Russland og sier enhver inngripen av en fremmed makt i Syria vil være ulovlig. Russlands utenriksdepartement nevnte ingen fremmede makter ved navn torsdag, men det ligger i kortene at meldingen var rettet mot Tyrkia. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa tidligere denne uken at han ønsker utenlandske bakkestyrker i Syria.

Russland og Tyrkia står på hver sin side i konflikten. Russland er aktiv deltaker i krigen i Syria ved å gjennomføre en rekke flyangrep som støtter det syriske regimet.

Les også: Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus