En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

En gjennomgang VG har gjort, viser at minst 400 turister er drept i terrorangrep de siste tre tiårene. Det påvirker nordmenns ferieplaner. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX
En gjennomgang VG har gjort, viser at minst 400 turister er drept i terrorangrep de siste tre tiårene. Det påvirker nordmenns ferieplaner. Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix

Hver tredje nordmann sier at terrorfrykt påvirker ferieplanene. Det kommer fram i en undersøkelse InFact har gjort for VG.

Litt over halvparten, 55,6 prosent, svarer at terroren ikke påvirker hvilke reisemål man velger i ferien, mens 11,4 prosent er usikre. Det siste året har terrorister slått til mot utenlandske turister i populære ferieland som Egypt, Tunisia, Frankrike, Thailand, Filippinene og nå sist Tyrkia.

En gjennomgang VG har gjort, viser at minst 400 turister er drept i terrorangrep de siste tre tiårene.

Les også: – Ti IS-krigere drept i NATO-angrep i Afghanistan

– Det virker å være IS' strategi å ramme økonomien i et land som allerede har politiske problemer. Folk har fram til nå tenkt seg om to ganger før de har bestilt reise til Tyrkia. Nå vil de tenke seg om tre ganger, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Hun viser til selvmordsangrepet i hjertet av turiststrøket i Istanbul tidligere denne uken, der 11 turister, ti av dem tyske, ble drept. Internasjonale terroreksperter mener IS, gjennom å rette sine angrep mot slike mål, ønsker å sende en tydelig beskjed.

Les også: IS-terror rammet flere irakiske byer

– Terroristene vet at når de angriper slike mål, så vil de fleste av ofrene være utenlandske turister. De vet også at ved å drepe utlendinger, så vil det ha større påvirkning på det internasjonale samfunnet, sier terrorekspert Ercan Citlioglu ved Senter for strategiske studier ved Baskent-universitetet i Ankara til Al Jazeera.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus