Nærmere 30 drept i bombeangrep i Ankara

En bil fullastet med eksplosiver gikk i lufta og rammet en militærbuss som ventet på grønt lys i Ankara i Tyrkia onsdag. Minst 28 mennesker ble drept og over 60 såret i det som tyrkiske myndigheter sier var et terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske sikkerhetskilder var raskt ute med å anklage den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak.

Men på en pressekonferanse onsdag kveld, understreket visestatsminister Numan Kurtulmus at man ennå ikke vet med sikkerhet hvem som er ansvarlig for det som myndighetene omtaler som et terrorangrep.

– Vi fordømmer angrepet og vi lover å finne de ansvarlige. Det er ingen tvil om at dette var en godt planlagt angrep, sa Kurtulmus.

Frykter dødstallet vil stige

28 mennesker er så langt bekreftet døde mens 61 er såret. Tallet på døde kan imidlertid stige, ifølge tyrkiske helsemyndigheter.

Det er så langt ingenting som tyder på at norske borgere er rammet av det som har skjedd, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Angrepet skjedde i rushtiden onsdag kveld da en bil fullastet med sprengstoff eksploderte rett ved siden av en militærbuss som sto og ventet på grønt lys. Eksplosjonen førte til en kraftig brann, og brannmannskaper strevde med å få slukket flammene.

Angrepet skjedde i et veikryss ved en militærforlegning i den tyrkiske hovedstaden. Like ved ligger nasjonalforsamlingen, flere regjeringskontorer og andre offentlige bygninger.

Les også: Frankrikes statsminister: – Det vil bli flere, store terrorangrep

Fordømmer

NATO generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Jeg sender mine kondolanser til familiene til de dreptes familier og til det tyrkiske folk. Mine tanker går også til dem som ble såret, sier Stoltenberg på NATOs hjemmeside.

Også utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer angrepet.

– Vår dypeste sympati og våre tanker går til de rammede og Tyrkias befolkning, skrev Børge Brende en twittermelding onsdag kveld.

Både statsminister Ahmet Davutoglu og president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde kort tid etter at de avlyser sine planlagte reiser til henholdsvis Brussel og Aserbajdsjan.

Les også: En av tre nordmenn sier terror påvirker ferieplanene

Siste i rekken

Tyrkia har vært rammet av flere bombeangrep de siste månedene, senest 12. januar da tolv tyske turister ble drept i Istanbul.

I oktober i fjor ble over 100 mennesker drept og over 500 såret i en selvmordaksjon mot en fredsdemonstrasjon i Ankara, mens 33 mennesker mistet livet og over 100 ble såret i et selvmordsangrep i byen Suruc i juli i fjor.

Les også:

Europol: IS planlegger et større angrep i Europa

Antall terrorangrep mer enn syvdoblet siden 2000

Bombeangrep i Tyrkia det siste året:

* 17. februar 2016: Minst 20 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Myndigheten anklager den kurdiske PKK-geriljaen for å stå bak.

* 12. januar 2016: Tolv tyske turister ble drept da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul.

* 10. oktober 2015: 102 ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

* 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

* 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus