Titusener mot homofile partnerskap i Roma

Titusener av mennesker samlet seg lørdag på Circus Maximus i Roma for å protestere mot den italienske regjeringens planer om å åpne for partnerskap for likekjønnede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrangørene hevder at så mange som 2 millioner mennesker deltok i demonstrasjonen i det gamle romerske stadionet i Roma, men journalister sier langt færre enn ventet møtte frem, og at det kanskje bare var noen titusener til stede.

Det omstridte lovforslaget ble lagt frem for nasjonalforsamlingen i forrige uke, til tross for at det er uenighet om det også i regjeringen. Motstanderne håper de kan stemme ned forslaget når det blir lagt frem til avstemning i februar.

Italia er det eneste vesteuropeiske landet som ennå ikke har åpnet for homofile partnerskap, noe både landets egen forfatningsdomstol og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har oppfordret til.

Les også: Homo-blemme for Google

Fra hele landet

Tog og busser fraktet demonstranter fra hele det katolske landet inn til hovedstaden lørdag formiddag.

Antonio Brandi fra den katolske organisasjonen Pro Vita sa til nyhetsbyrået DPA at alle forsøk på å åpne for partnerskap må motarbeides fordi det ville være det første skrittet mot at personer av samme kjønn kunne gifte seg og adoptere barn.

Lovforslaget åpner ikke for likekjønnede ekteskap, men ville gi likekjønnede par samme rettigheter som gifte, for eksempel når det gjelder besøk i sykehus eller fengsler, arverett og etterlattepensjon.

Les også: Slovenia avskaffer homo-ekteskap

Adopsjon mest omstridt

Den mest omstridte delen av forslaget gjelder rett til å adoptere den andre partens biologiske barn. Motstanderne ser dette som første skritt mot å tillate adopsjon og surrogati.

– Vi vil ha hele lovforslaget trukket tilbake, uten noe om og men, sa en av arrangørene, Simone Pillon.

Italia er imidlertid delt på midten i saken. Lørdagens masseprotest fant sted en uke etter at opp til 1 million mennesker fylte gatene i Italias byer til støtte for loven.

Et av statsminister Matteo Renzis løfter i fjor var å få gjennom en lov om likekjønnede partnerskap, men han har møtt større motstand innenfor sine egne rekker for dette forslaget enn for noen av sine andre reformer.

Les også: Homo-organisasjon roser Sultans engasjement

Regjeringen splittet

Flere medlemmer av regjeringen, blant andre miljøminister Gian Luca Galleti, deltok i demonstrasjonen, mens andre applauderte fra sidelinjen.

– Jeg støtter fullt ut formålet med denne demonstrasjonen, sa innenriksminister Angelino Alfano, som er leder for sentrumhøyrepartiet NCD, på Twitter og understreker dermed hvilke vansker Renzi kommer til å møte for å få flertall.

Den romersk-katolske kirken har fortsatt en sterk stilling i Italia, selv om innflytelsen er blitt mindre i de siste årene. De italienske biskopene er sterkt imot loven, og de var også på plass i demonstrasjonen med bannere og transparenter.

De siste meningsmålingene viser at 70 prosent av italienerne mener likekjønnede par bør ha visse rettigheter, som for eksempel arverett, men bare 24 prosent mener de bør ha rett til å adoptere.

Les også: Hareide holder homo-standpunkt hemmelig

Personvernpolicy