2015 knuste forrige temperaturrekord

Denne animasjonen fra NOAA viser hvor mye av den eldste isen i Arktis som har forsvunnet siden 1990.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjorårets globale rekordvarme knuste alle tidligere temperaturrekorder, ifølge nye amerikanske beregninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare var 2015 det varmeste året globalt siden målingene begynte. Også marginen ned til de forrige rekordene er den største noensinne, ifølge beregningene.

De er utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, den offentlige amerikanske forskningsinstitusjonen NOAA og det britiske meteorologiske instituttet Met Office.

– Temperaturrekorden bør få politikerne til å stoppe opp og merke seg dette: Nå er tiden inne for å gjøre noe med klimaet, sier NASA-sjefen Charles Bolden.

Les også: Klima i Norge 2100: Regn, skred og flom

Klimautslipp

Temperaturen ved jord- og havoverflaten lå i fjor i snitt 0,9 grader over det globale gjennomsnittet for det 20. århundret, ifølge de amerikanske forskerne.

Fram til i fjor var 2014 et av flere år som i praksis hadde «delt førsteplass» i den globale temperaturstatistikken. Nå er denne rekorden slått med 0,16 grader, noe som er mye i denne sammenhengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hawking: – Menneskeheten risikerer selvutsettelse

At temperaturen fortsatte å stige i fjor, skyldtes med høy sannsynlighet to ting: Menneskeskapt global oppvarming og værfenomenet El Niño.

Mens El Niño har ført til et midlertidig temperaturhopp, bidrar menneskeskapte klimautslipp til en langsiktig trend i retning høyere temperaturer.

– Vi ville ikke fått temperaturrekorden uten den langsiktige trenden, sier Gavin Schmidt, som leder NASAs Goddard Institute for Space Studies.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundtoft om klimaet: Vær forberedt på store endringer

Halvveis til togradersmålet

På klimatoppmøtet i Paris i desember bekreftet regjeringene i omtrent alle verdens land at de vil unngå global oppvarming på mer enn 2 grader.

I tillegg erklærte de at oppvarmingen helst bør holdes under 1,5 grader. Nå er vi imidlertid allerede halvveis på veien mot de 2 gradene, sammenlignet med temperaturen på slutten av 1800-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klimaendringene er vår generasjons utfordring, sier Bolden i en uttalelse.

Selv om temperaturen varierte mye på kloden i fjor, var mange områder rekordvarme. Nye rekorder ble satt i Mellom-Amerika, den nordlige delen av Sør-Amerika, deler av Afrika og store områder i Stillehavet.

I Norge var 2015 det tredje varmeste året siden målingene begynte – og i tillegg det tredje våteste.

Hvor lenge den nye globale temperaturrekorden blir stående, er høyst usikkert. Siden El Niño fortsatt pågår, forventer forskerne at det kan bli satt ny rekord allerede neste år.