Hawking: – Menneskeheten risikerer selvutslettelse

Stephen Hawking, her fra en prisutdeling i London i desember, advarer mot at menneskeheten står i fare for å utslette seg selv.
Stephen Hawking, her fra en prisutdeling i London i desember, advarer mot at menneskeheten står i fare for å utslette seg selv. Foto: Toby Melville / Reuters

Menneskeheten står overfor en rekke selvpåførte farer, og utviklingen kan bære fullstendig galt av sted, slår den kjente fysikeren Stephen Hawking fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjernefysisk krig , global oppvarming og genmanipulerte virus utgjør noen av faremomentene han påpeker. Etter hvert som utviklingen innen forskning og teknologi går framover, vil menneskeheten skape «nye måter som ting kan gå galt på», som han formulerer det overfor BBC.

Les også: Hawking advarer mot kunstig intelligens

Menneskeheten kommer nok til å overleve bare vi etter hvert er i stand til å etablere kolonier på andre planeter, sier han videre, men legger til at det vil neppe skje de neste hundre årene, og at menneskeheten derfor må være ekstra forsiktig i mellomtiden.

Les også: Advarer mot «antiobiotika-apokalypse»

– Selv om sjansen for at en katastrofe skal ramme vår planet i løpet av et gitt år er ganske lav, vil risikoen over tid vokse, og etter hvert bli nærmest uunngåelig de neste tusen eller titusen årene, sier Hawking.

Les også: Hawking lanserer jakt på utenomjordisk liv

Hawkings advarsler kommer i forbindelse med to forelesninger han skal holde på BBC Radio 4 den 26. januar og 2. februar.

Hawking ble som 20-åring rammet av en uhelbredelig og progressiv nevromotorisk sykdom, som har ført til lammelser. Han antas å være blant dem som har levd lengst med en slik lidelse.

Hawking har arbeidet med rom-tid-teori, gravitasjonsteori og kvanteteori. Han har gitt ut mange populærvitenskapelige bøker og mottatt en rekke priser.

Les også: Hvordan ville det sett ut om Hiroshima-bomben «Little boy» traff din by?Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus