Politiet i Köln etterforsker 379 saker etter nyttårsaften

<p>Opprørspoliti tar hånd om en demonstrant i Köln lørdag. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters / NTB scanpix)</p>
Opprørspoliti tar hånd om en demonstrant i Köln lørdag. Foto: Wolfgang Rattay (Reuters / NTB scanpix)

Politiet i Köln sier de etterforsker 379 saker etter nyttårsaften, da en stor gruppe menn skal ha overfalt og forulempet kvinner. Det er en kraftig økning fra det som tidligere er oppgitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 40 prosent av sakene dreier seg om seksuelle overgrep av forskjellig karakter, men sakene dreier seg også om vold og tyverier.

Tidligere har politiet i byen opplyst at de har mottatt rundt 170 anmeldelser.

Politiet sier at de fleste mistenkte er ulovlige immigranter eller asylsøkere.

Les også: «Aggressiv» demonstrasjon i Köln

Måtte gå

Politisjefen i byen måtte fredag gå på grunn av misnøye med hans håndtering av saken. Tyske medier meldte da at Wolfgang Albers (60) var innvilget pensjon.

Angrepene skjedde selv om politiet var massivt til stede på jernbanestasjonen og ved den kjente Kölnerdomen i sentrum av byen. Flere tjenestemenn har innrømmet at de ikke skjønte hva som foregikk.

I en intern politirapport som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til, heter det at politiet ble så overveldet av den aggressive gruppen av menn at de fryktet at situasjonen skulle resultere i «alvorlige skader og til og med dødsfall».

Les også: Overfallene i Köln koster politisjef jobben

Opphetet debatt

Overfallende og overgrepene har ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Statsminister Angela Merkel blir angrepet fra flere hold.

Etter et møte med ledelsen i sitt parti CDU lørdag tok hun til orde for skjerpelser i asylloven. De foreslåtte lovendringene vil bety at folks rett til å søke asyl faller bort hvis de dømmes for kriminelle handlinger.

– Det som hendte nyttårsaften er forkastelige kriminelle handlinger som krever besluttsomme svar, sa Merkel.

Les også: Merkel: Flyktningkrise kan utløse militærkonflikt

Demonstrasjoner

Lørdag var det både fredelige og aggressive demonstrasjoner i byen i protest mot hendelsene og Angela Merkels asylpolitikk. Rundt 450 tilhengere av den høyreorienterte, innvandringskritiske bevegelsen Pegida ble møtt av omkring 1.300 motdemonstranter.

Politiet tok til slutt i bruk vannkanoner mot Pegida-demonstrantene, etter at det ble kastet flasker og fyrverkeri mot politiet.

Les også: Tyske krisemøter etter masseovergrep på nyttårsaften