Tyske krisemøter etter masseovergrep på nyttårsaften

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Köln har mottatt mer enn 60 anmeldelser etter nyttårsfeiringen i byen. Store grupper menn fra «Nord-Afrika» antastet og bestjal kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Köln er forferdet over det store antallet overgrep og tyverier som fant sted i kaoset nyttårsaften.

Man regner med store mørketall, men så langt regner en med over 80 ofre. Gjerningsmennene beskrives som grupper med «nord-afrikanske eller arabiske menn» av politisjefen i byen.

Det var utenfor byens jernbanestasjon at det oppsto kaos, noe som ble forsterket etter at det ble fyrt av raketter inn i folkemengden.

Jakter gjerningsmennene

Innenriksministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger, sier man vil slå hardt ned på denne type kriminalitet.

– Vi kan ikke godta at grupper av menn fra Nord-Afrika organiserer seg for seksuelt angripe kvinner, sier han til lokalavisen Express.

Les også: Knivstukket kandidat valgt til borgermester i Köln

Politiet har mottatt mer enn 60 anmeldelser, hvorav en fjerdedel omhandler seksuelle overgrep, melder det ansette tidsskiftet Der Spiegel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant har politiet anholdt fem mistenkte menn i alderen 19 til 24 år.

Ble befølt

Et øyenvitne beskriver en ubehagelig situasjon da hun kom til nyttårsfesten utenfor jernbanestasjonen. Her skal det ha samlet seg en stor folkemengde hovedsaklig bestående av menn.

27-årige Anne sier at det var ubehagelig å bevege seg i folkehavet og at hun selv opplevde å bli befølt.

Les også: Erdogan mener Hitlers styresystem var effektivt

Byens overborgermester, Henriette Reker (partiløs), har innkalt til krisemøter med politiet og andre. Hun beskriver overfallene som uhyrlige overfor lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke tillate at det oppstår et rettsløst rom, sier hun og understreker at byens besøkere ikke skal føle frykt.

1000 menn

Politiet har opprettet en egen enhet som skal oppklare overgrepene og tyveriene, og de samler for tiden inn videoopptak og annet bevismateriale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet opplyser til Der Spiegel at om lag 1000 menn fra Nord-Afrika og de arabiske landene samlet seg på plassen i 23-tiden på kvelden. Til sammen skal det ha vært 100.000 mennesker som deltok i feiringen i Kölns sentrum.

Les også: En million asylsøkere til Tyskland i år

Gruppen skal ha bestått av menn i alderen 15 til 35 år som også skal ha vært sterkt alkoholpåvirket. Disse skal ha blitt spredd etter en politiinnsats, men mindre grupper på 20-40 menn skal så ha beveget seg i området og stjålet mobiltelefoner, vesker og lommebøker.

Det er ikke første gang man opplever kriminelle ansamlinger utenfor jernbanestasjonen. Også i oktober 2014 måtte politiet gripe inn.