Hjelpeorganisasjoner får kritikk: – Til å være så store gjør de veldig lite

<p>Norske hjelpearbeidere på Lesvos skryter av frivillige fra verden over, men savner de store organisasjonene.</p>
Norske hjelpearbeidere på Lesvos skryter av frivillige fra verden over, men savner de store organisasjonene. Foto: PRIVAT

Norske hjelpearbeidere på den greske «flyktningøya» Lesvos langer ut mot store bistandsorganisasjoners innsats. – Vi ble feilinformert, svarer Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hva er det egentlig pengene går til som vi donerer i Norge? Jeg skulle ønske jeg kunne si de store organisasjonen er der, men det er de ikke. De er i hvert fall ikke synlig, sier Terje Bratland til ABC Nyheter.

For en uke siden kom Bratland og Khalid Banouni hjem fra en ukes frivillig arbeid på den greske «flyktningøya» Lesvos. I november hadde over 740.000 reist over Middelhavet til Hellas, mens tallene har sunket litt de siste dagene og ukene grunnet Tyrkia og EUs flyktningavtale.

Ifølge de norske hjelpearbeiderne har de i løpet av en uke tatt imot over tusen flyktninger som har kommet i overfylte båter gjennom sjøveien fra Tyrkia.

– Det er frivillige her fra verden rundt som tar seg fra fra jobb, slutter i jobbene sine og tar penger fra egen lomme for å hjelpe, det er rørende å se, sier Terje Bratland.

Bakgrunn: Slik påvirker avtalen flyktningstrømmen til Lesvos

– Later som de er der

Banouni og Bratland er forundret og bekymret over at de store hjelpeorganisasjonene ikke er til stede på øya. Tidligere har flere andre norske hjelpearbeidere meldt om det samme.

Terje Bratland etterlyser de store organisasjonene på Lesvos. Foto: PRIVAT
Terje Bratland etterlyser de store organisasjonene på Lesvos. Foto: PRIVAT

– Det er mindre flyktninger nå, men man vet aldri når det eventuelt slippes opp på tyrkisk side. Organisasjonene kan godt si de er her, og de er her og tar bilder, men til å være så store gjør de veldig lite, sier Banouni til ABC Nyheter.

– Jeg har ikke sett Redd Barna en eneste gang, sier Bratland.

Norske Mohsan Raja var også en uke på Lesvos i starten av desember.

– Vi kjørte rundt hele øya, fra Skala til Mytholini og til flyplassen, men jeg så knapt noen fra de store organisasjonene. Det er trist at de later som de er der.

Norsk frivillig: De er veldig aktive når media er til stede, så forsvinner de når pressen drar.

– Vi ble feilinformert

Bratland sier han så Røde Kors et par gang i løpet av de syv dagene på øya.Ifølge programkoordinator i Røde Kors, Christine Weima Lager, er organisasjonen til stede på øya, men Norges Røde Kors deltar ikke på Lesvos.

Programkoordinator i Røde Kors, Christina Weima Lager. Foto: Pressefoto
Programkoordinator i Røde Kors, Christina Weima Lager. Foto: Pressefoto

– Det er slik at vi er en av 190 nasjonalforeninger i Røde Kors-bevegelsen, og vi opererer alltid gjennom det lokale Røde Kors.

Lager forteller det i starten derfor ikke fungerte optimalt fordi Røde Kors Hellas er en relativt svak nasjonalforening.

Et bilde fra øya viser Røde Kors-mannskap som tar imot en båt. Bildet er fra en tidligere uke. Foto: PRIVAT
Et bilde fra øya viser Røde Kors-mannskap som tar imot en båt. Bildet er fra en tidligere uke. Foto: PRIVAT


– Organisasjonen er et produkt av det greske samfunnet. Så 2. september ba de om hjelp. Det internasjonale forbundet responderte raskt, og det gjorde de blant annet gjennom å sende personell.


Lager forteller at den norske organisasjonen har driftet en helseklinikk i Idomeni i Hellas, på grensen til Makedonia, hvor de så langt har behandlet 12.000 personer.

– Det klart det er store behov på Lesvos og der har forbundet satt inn nødshjelpsdelegater, men ingen norske. Vi har fått tilgang til mottaksleirene, så vi har prioritert det istedenfor å være på strendene.

Programkoordinatoren forteller situasjonen har vært vanskelig fordi de i sommer ble feilinformert.

– Vi fikk et inntrykk av at det var flere lokale frivillige som stod i beredskap, det tallet har ikke vist seg å være så høyt som vi tidligere antok.

Alle Røde Kors-frivillige skal ifølge Lager være synlig med Røde Kors-klær, og Røde Kors styrker nå kapasiteten til humanitær respons på de greske øyene.

Les norske Tinas beretninger: – Barn blir trampet ihjel i folkehavet

Avkrefter at de er på øya

– Utgangspunktet fra de frivillige om at ingen av de store organisasjonene er på Lesvos, er ikke helt korrekt. Både Røde Kors, Redd Barna, Unicef, FN og selvfølgelig også Flyktninghjelpen er på Lesvos, sier Harriet Ruud, sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Unicef som avkrefter at de er på øya.

– Nei, vi er ikke til stede på øya. Det er i hovedsak to grunner til det, og de er økonomi og at FN-organisasjonen har noen restriksjoner med tanke på programmer i høyinntekstland. Derfor er det mer krevende å få satt opp programmer der. I mellomtiden har vi bidratt med utstyr og teknisk støtte i Hellas, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, Helene Sandbu Ryeng.

Ryeng forteller organisasjonen har satt inn hovedinnsatsen i Syria og nabolandene, i tillegg til å øke aktiviteten i Serbia, Kroatia og Makedonia.

Situasjonen på Lesvos i oktober: – Det er et helvete på jord her nede

– Bruker ikke t-skjorter med logo

– Flyktninghjelpen er på plass på Lesvos med eksperter fra vår beredskapsstyrke NORCAP (Flyktninghjelpens beredskapsstyrker journ.anm). Disse ekspertene er sendt ut for å jobbe for UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger journ.anm), og går følgelig ikke med Flyktninghjelpen t-skjorter. Ekspertene jobber blant annet med å koordinere alt hjelpearbeidet nord på øya, der de fleste flyktningene kommer i land, sier Ruud i Flyktninghjelpen.

Sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Harriet Ruud. Foto: Pressefoto
Sjef for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen, Harriet Ruud. Foto: Pressefoto

Ifølge Ruud er det et godt samarbeid med mange frivillige, både greske og utenlandske.

– I tillegg til ekspertene vi har sendt til Lesvos, har vi gjennom NORCAP sendt en rekke eksperter til andre greske øyer og andre land i Europa, og vi har valgt å starte opp en nødhjelpsoperasjon på den greske øya Chios, der behovene er svært store.

Les saken: EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

Prioriterer andre øyer

Kirkens Nødhjelp har heller ikke styrker på Lesvos, men er på de tre andre greske øyene Chios, Samos og Kos.


– Kirkens Nødhjelp har generelt få norske delegater i felt, det samme gjelder for denne krisen. Vi er en internasjonal organisasjon, og de fleste av våre uteansatte er lokale. Dette er både økonomisk og faglig mest effektivt, sier Arne Grieg Riisnæs, kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Nødhjelp, til ABC Nyheter.


Han forklarer det kan stå andre ting enn Kirkens Nødhjelp på ryggen til hjelpearbeiderne, og at det derfor ikke alltid er synlig at det er deres organisasjon.

Den norske artisten reiser til Lesvos: – Dette er et veldig lite bidrag i forhold til dem som står i dette hele tiden.


Redd Barna bekrefter til ABC Nyheter at de er på Lesvos og andre steder i Hellas.


– Behovene er store, koordineringen dårlig og vi ser både at det er for få profesjonelle hjelpearbeidere og at det ikke er holdbart at frivillige skal løse store og vanskelige oppgaver, skrev organisasjonen i en pressemelding i november.


Ifølge organisasjonen er de til stede i begge de store flyktningleirene på Moria og Kara Tepe, og har gitt mer enn 100.000 flyktninger et daglig varmt måltid og busset mer enn 35.000 flyktninger fra strendene til flyktningleirene.


Av de 22 ansatte Redd Barna har i Hellas er to norske.

Les også:

Flyktninger sover under åpen himmel i Sverige

Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede danske bønder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Siste nytt
17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus