Krise i gjeldstynget dansk landbruk:

Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede danske bønder

IKKE GULL ALT SOM GLIMRER: Rapsåkeren er typisk for storskala landbruk i Danmark. Større bruk er den norske regjeringens mål, men har gitt en gjeldsbombe i dansk landbruk. Foto: Colourbox
IKKE GULL ALT SOM GLIMRER: Rapsåkeren er typisk for storskala landbruk i Danmark. Større bruk er den norske regjeringens mål, men har gitt en gjeldsbombe i dansk landbruk. Foto: Colourbox
Regjeringen i Danmark bevilger 500 millioner til vekst i landets kriserammede landbruk. Satsingen dekkes av kutt i bistand til u-land, skriver Politiken.

Det storskala landbruket i Danmark synes å være drømmemodellen for den blåblå norske regjeringen, med effektive, etter norsk skala enorme enheter.

Likefullt har næringa pådratt seg en gjeld som truer med å slå mang en dansk bonde konkurs.

Det fikk høyresiden i dansk politikk til i forrige uke å bevilge 500 millioner danske kroner til et investeringsfond for landbruket.

Pengene fikk flertallet i Folketinget, bestående av Venstre (Høyres søsterparti), Dansk Folkeparti, Liberal Alliancen og De Konservative, fra omstridte kutt i det danske bistandsbudsjettet, skriver avisa Politiken.

Les også:   Stadig større, men ikke dejligt å være bonde i Danmark

– Selv med de laveste rentene

Den samlede gjelda i dansk landbruk steg i 2014 med 6 milliarder kroner og var da på svimlende 371 milliarder kroner, skriver LandbrugsAvisen.

I 2014 ble 106 bedrifter innen jordbruk, skogbruk og fiskeri slått konkurs. I første halvår 2015 har 88 virksomheter begjært seg konkurs, forteller LandbrugsAvisen om tilstanden.

Gjelden i dansk landbruk har nå nådd et rekordnivå.

Les også:   Realinntektene i landbruket i EU ned 4,3 prosent i år

– Dette bildet er litt skremmende. For selv med de laveste renter noensinne, er næringa sterkt presset, sa nasjonalbankdirektør Lars Rohde sist torsdag om landbrukets kritiske situasjon, skriver FødevareWatch. 

Flertallet i det danske Folketinget håper at injeksjonen av 500 millioner til investeringer i landbruket, som siden 2009 har hatt netto minusinvesteringer, vil få fart på sektoren.

Mindretallet, Sosialdemokratene, Alternativet, Enhedslisten og SF stemte imot forslaget.

«Verdens fattigste skal ikke betale for lån til dansk landbruk.», skriver Enhedslisten i sine merknader ifølge LandbrugsAvisen.

Les også:   Danske bønder fra selveiere til å jobbe for pensjonsfond

Mer fart i landbruket, mer CO2

I disse klimatoppmøte-tider vekker det også harme fra enkelte hold i Danmark, at regjeringens støttepakke til landbruket angivelig vil føre til 500.000 tonn CO2 i økte klimautslipp, skriver Danmarks Radio. 

Les også:   Europeisk Ungdom: – Nei takk til euro, ja takk til norsk landbruk

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus