Meny

Norske hjelpearbeidere i Hellas: – Ikke tilløp til kaos

Flyktningtilstrømingen på Lesvos avtar noe i styrke, men det er fortsatt stort trykk på den greske «flyktningøya». Foto: PRIVAT
Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia merkes på den greske «flyktningøya» Lesvos, hvor situasjonen nå er under kontroll. 

– Det har vært ei tøff uke. Med masse inntrykk, opplevelser, men også sterke øyeblikk hvor du føler at du gjør en forskjell, sier den norske hjelpearbeideren Terje Bratland, som har vært på Lesvos i en uke, til ABC Nyheter. 

Bratland som driver Norges største lager for utstyr til flyktninger,  har sammen med styreleder i organisasjonen Innocent Norge, Khalid Banouni, sendt nedover 20 tonn med medisinsk utstyr, klær, mat, barnevogner til Lesvos. 

– Det kommer mennesker i alle aldre, barn, gravide kvinner, voksne og svake eldre i overfylte gummibåter. De er veldig redde, men de fleste blir lettet og sier de er trygge når de kommer over sjøveien.

Bratland sier oppgavene til de norske hjelpearbeiderne i hovedsak går ut på å gi informasjon, være støttende og gi trygghet.

– Jeg kjørte mennesker videre til mottaksleirene, og har rolige og hyggelig samtaler. Det aller viktigste er å holde familiene samlet. 

Les saken om Norge største utstyrslager for flyktninger:

– Jeg klarte ikke lenger sitte å se på menneskene lide

Jobben som hjelpearbeider for Terje Bratland har gått ut på mye. Utdeling av mat, informasjon, kjøre flyktninger til registreringsleirene og dele ut nødvendig utstyr. Foto: PRIVAT
Jobben som hjelpearbeider for Terje Bratland har gått ut på mye. Utdeling av mat, informasjon, kjøre flyktninger til registreringsleirene og dele ut nødvendig utstyr. Foto: PRIVAT

– Under kontroll

Situasjonen på den greske «flyktningøya» Lesvos begynner å komme under kontroll, ifølge hjelparbeiderne. 

– Det kommer fortsatt mange flyktninger hver dag, men færre enn tidligere, sier den norske hjelpearbeideren  som sier det ikke er tilløp til kaos slik det tidligere har vært på øya, sier Bratland. 

Ifølge International Organization for Migration (IOM) faller antallet på flyktninger som ankommer greske øyer kraftig. Fra 1. januar til 7. desember har det ifølge organisasjonen kommet 757.278 flyktninger, 627 har mistet livet. 

– Lesvos mottar fortsatt et betydelig antall flyktninger og innvandrere, men ikke så høyt som vi har sett de tidligere ukene, sier Kelly Namia i den internasjonale organisasjonen for innvandrere til ABC Nyheter. 

Ifølge Namia har det fra 1. til 10. desember kommet ca 18.000 til øya. 

– Fra alle inngangspunktene blir flyktningene overført til registreringssentrene hvor prosedyrene nå tar kortere tid, noe som bidrar til kontroll på øya, sier Namia videre. 

Bratland forteller det fortsatt er flest syriske flyktninger som kommer sjøveien fra Tyrkia, men at det også kommer mennesker fra Afghanistan,Etiopia og andre land. 

Les også:EU stryker Tyrkia med hårene, skjerper grensekontroll og utsendelse av flyktninger

Her tar Bratland og andre hjelpearbeidere mot en overfylt båt fra Tyrkia. Foto: PRIVAT
Her tar Bratland og andre hjelpearbeidere mot en overfylt båt fra Tyrkia. Foto: PRIVAT

– Strengere på tyrkisk side

– Ryktene går på at de nå har blitt strenger på tyrkisk side. Jeg snakket med noen unge flyktninger som fortalte at de hadde blitt behandlet dårlig av tyrkisk politi, sier Bratland.

En avtale i slutten av november mellom EU og Tyrkia sikret Tyrkia 3 milliarder euro i støtte for å begrense tilstrømningen av flyktninger og migranter til Europa.

– Flyktninger forteller historier om tyrkiske militære styrker og politi som holder igjen flyktninger. Når de først har gått om bord i de overfylte båtene blir de skutt etter hvis de angrer og vil tilbake, forteller Khalid Banouni i Innocent Norge til ABC Nyheter. 

Khalid Banouni er styreleder i den frivillige organisasjonen Innocent Norge, og har vært på Lesvos i syv dager, Foto: PRIVAT
Khalid Banouni er styreleder i den frivillige organisasjonen Innocent Norge, og har vært på Lesvos i syv dager, Foto: PRIVAT

Tyrkia skal ifølge avtalen sørge for å sende migranter som ikke har krav på asyl tilbake til opprinnelseslandet så raskt som mulig.

Ifølge Bratland fikk de meldinger om at tyrkerne holdt igjen 40.000 flyktninger i en leir.

– Dette er jo mennesker som ønsker og har mulighet til å komme til Europa, men samtidig er det viktig at det er kontroll over situasjonen. 

Les saken:EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

– Alle greske politifolk jeg har vært i kontakt med er støttende, tilstedeværende og gjør det beste ut av situasjonen.

Den norske hjelpearbeideren sier det er frivillige fra verden over, men at fraværet av de store organisasjonen er skremmende.

– De er her bare når det er media her, ellers reiser de og gjør ingenting, sier Bratland. 

Også Banouni i Innocent Norge etterlyser store norske organisasjoner. 

– Det er mindre flyktninger nå, men man veit aldri når det eventuelt slippes opp på tyrkisk side. Det er menneskesmuglere som tjener penger på dette, og de vil alltid finne løsninger, sier Banouni.

Situasjonen på Lesvos i oktober:– Det er et helvete på jord her nede

Terje Bratland har vært en uke på Lesvos som hjelpearbeider, han forteller om tøffe opplevelser. Foto: PRIVAT
Terje Bratland har vært en uke på Lesvos som hjelpearbeider, han forteller om tøffe opplevelser. Foto: PRIVAT

Nærmer seg vinter

Bratland forteller at det begynner å nærme seg vinter på den greske øya. Ifølge Meteorologisk institutt ligger temperaturen på mellom seks og elleve grader.

– Det er omtrent 5-15 grader her, og på kvelden og nettene føles det enda kaldere. Mange kommer dårlig kledd og fryser, men menneskesmuglerne bryr seg ikke om kulden. De skal ha pengene sine, sier Bratland som forteller at en billett med ferja videre ligger på 60 til 90 euro. 

Les norske Tinas beretninger:– Barn blir trampet ihjel i folkehavet

Se video av norsk redningsskøyte som redder 122 utenfor Lesvos:

Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia:

  • EU-landene har på et toppmøte i Brussel søndag inngått en avtale med Tyrkia, som får løfter om 3 milliarder euro i støtte mot å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa.
  • Tyrkia skal bruke pengene på de minst 2,2 millioner flyktninger som allerede oppholder seg i landet.
  • Tyrkia skal sørge for å sende migranter som ikke har krav på asyl tilbake til opprinnelseslandet så raskt som mulig.
  • EU og Tyrkia skal avholde toppmøter to ganger i året. Hvordan dette konkret skal skje, er ikke bestemt, men det er blitt antydet at EU-presidenten og lederen for EU-kommisjonen skal representere EU-landene.
  • EU-landene og Tyrkia åpner et nytt kapittel i de ellers fastkjørte forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap: Kapittel 17 om økonomisk og monetært samarbeid. Partene skal diskutere dialog om flere kapitler over nyttår.
  • Hvis tyrkerne oppfyller EUs krav, blant annet om passikkerhet, vil EU oppheve visumkravene for tyrkiske statsborgere fra oktober 2016.


(Kilder: Ritzau, Den europeiske unions råd)


Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus