– Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over storbyen Aleppo. Kilder fra opposisjonen sier at opprørerne klarte å bryte beleiringen og åpne en ny rute inn i byen fra sørvest. Foto: Reuters / Ammar Abdullah / NTB scanpix
Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over storbyen Aleppo. Kilder fra opposisjonen sier at opprørerne klarte å bryte beleiringen og åpne en ny rute inn i byen fra sørvest. Foto: Reuters / Ammar Abdullah / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 2.000 regimesoldater og allierte styrker kjemper mot en allianse av opprørsgrupper for å ta tilbake kontrollen over Syrias største by Aleppo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge bilder som TV-kanalen Al Jazeera har fått tak i har opprørssoldater inntatt flere av regjeringsstyrkenes posisjoner. Her har soldater posert med krigsbytte som tanks, ammunisjonslagre, militærkjøretøy, raketter og granatkastere.

Mens flere tusen soldater rykket inn mot Ramosa fra nordøst, skal andre opprørskrigere ha slåss mot regjeringsstyrkene inne i selve byen, som blant annet har fungert som artilleribase for Assads soldater.

– Slaget om Aleppo vil være avgjørende. Den som vinner dette slaget, vil trolig gå seirende ut av krigen. For opprørerne vil dette kunne tvinge det syriske regimet tilbake til forhandlingsbordet i Geneve, sier Al-Jazeeras reporter Reza Sayah, som befinner seg i grensebyen Gaziantep mellom Tyrkia og Syria.

– Hvis det motsatte skulle skje, at Assads styrker vinner frem og får kontroll med Aleppo, vil det ikke lenger være noe incentiv til å forhandle i Geneve, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prestisjenederlag for Assad

Ifølge Rami Abdulrahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), skal en styrke på 2.000 syrere, irakere, iranere og libanesiske Hizbollah-soldater ha ankommet Aleppo natt til søndag, melder AFP.

Kampene som nå pågår vil være helt avgjørende for å ta tilbake kontrollen over området i byen, ifølge Abdulrahman.

Lørdag klarte opprørsalliansen Erobringshæren å lage en forsyningslinje inn til det beleirede området, i det som ble omtalt som ett av de største tilbakefallene for syriske myndigheter siden konflikten startet i mars 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Reuters skal de nye kampene ha resultert i at opprørere fra ulike områder av byen nå kan koordinere angrepene på en mer effektiv måte.

Frontlinjen flytter seg i nordvestlig retning hvor regjeringsstyrkene står sterkt.

– Et svært viktig øyeblikk i konflikten

Seniorforsker Shashank Joshi ved Royal United Services Institute peker på fire faktorer som forklarer hvorfor kampen om nøkkelbyen Aleppo er viktig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Forsyningslinjene

* Sivilbefolkningen

* Opposisjonen

* Den fastlåste situasjonen

– Kampen om Aleppo kommer på et svært avgjørende øyeblikk i konflikten. Russisk intervensjon bidro til å redde president Assads styrker fra kollaps, og til å få overtaket i konflikten. Nå har beleirede opprørerne vist at krigen ikke er over, skriver Joshki ifølge BBC.

Han viser til at de syriske styrkene har lidd store tap og er preget av slitasje. I dag er Assad helt avhengig av russisk støtte, militser ledet av Iran samt leiesoldater fra Hizbollah.

Dersom opprørerne ikke bare bryter beleiringen, men også klarer å innta regjeringskontrollerte områder, vil det skape en helt ny situasjon, påpeker han.

– Det vil være en spektakulær helomvending for en by som lenge har sett ut til å falle i regjeringsstyrkenes hender , mener seniorforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Opprørere innleder Aleppo-offensiv

Aleppo-beleiringen kan være brutt

Kampen om Aleppo krever mange sivile liv

Stort slag raser om Aleppo

Avis: Forsterkninger er på plass

Den regjeringsvennlige avisa Al-Watan melder at «militære og allierte styrker har fått de nødvendige forsterkningene for å ta tilbake kontrollen over området».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Guardian er den tidligere Nusra-fronten, nå kalt Jabhat Fateh al-Sham, blant opprørsgruppene som trolig drar størst fordel av å ha brutt beleiringen. Soldater fra denne jihadist-grupperingen skal ha vært sterkt delaktige under kampene. og skal dermed ha styrket sin posisjon.

I dag er Aleppo delt mellom regimet i vest og en rekke ulike opprørsgrupper i øst, samt den kurdiske militsen YPG i nord. Etter regjeringens russiskstøttede offensiv i vinter, har opprørerne bare hatt én forsyningsrute til byen, men lørdag klarte de altså å åpne en ny rute inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har i lengre advart mot de menneskelige lidelsene i den beleirede byen. Etter de intensiverte kampene skal prisen på matvarer ha firedoblet seg.

En slagmark siden 2012

Ifølge en opprørskommandant blir de nå utsatt for massive angrep fra russiske og syriske fly.

– Vi er i våre skyttergraver mens det pågår vanvittige luftangrep. Regimet bruker både kluster- og vakuumbomber, sier kilden til Reuters.

Aleppo har vært en slagmark helt siden 2012 da opposisjonsgrupper stormet byen. Senere er Aleppo blitt delt mellom regjeringsstyrker, som har kontrollen i vest, og opprørsgrupper som kontrollerer den østlige delen av byen.

Om lag 400.000 mennesker skal ha mistet livet i de blodige kampene i Syria. Mange av disse har falt i Syrias største by Aleppo.

Selv om alliansen av opprørere hevder å ha brutt beleiringen av Aleppo, er det fortsatt svært risikofylt å bevege seg i området, og nærmest umulig å få igjennom nye forsyninger eller slippe ut sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskåret fra omverdenen

Ifølge hjelpeorganisasjoner befinner det seg om lag 1,5 millioner internflyktninger i vest-Aleppo, mens en kvart million mennesker er fanget i den østlige bydelen.

Etter regjeringens russiskstøttede offensiv i vinter, har opprørerne bare hatt én forsyningsrute til byen. Siden den ble kuttet i juli, har rundt 300.000 mennesker som bor i de opprørskontrollerte områdene, vært avskåret fra omverdenen, ifølge FN.

Den nye såkalte Erobringshæren sier målet er å gjenerobre hele Aleppo. De varsler samtidig at de vil doble antall stridende soldater før neste slag.

– Dette er en ny fase for å frigjøre hele Aleppo. Vi gir oss ikke før vi kan heise flagget over Aleppos festning, sier en kilde til Al Jazeera.