Kampen om Aleppo krever mange sivile liv

En mann sykler forbi brennende hjul i Aleppo. Røyken skjuler bygninger for krigsfly. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
En mann sykler forbi brennende hjul i Aleppo. Røyken skjuler bygninger for krigsfly. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Seks barn er blant minst 28 sivile drept av granater avfyrt av opprørsgrupper i den sørvestlige delen av Aleppo i Syria, ifølge eksilgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som kan vise seg å være syriske opprøreres siste forsøk på å bevare kontrollen over østlige Aleppo, har allerede kostet mange sivile liv.

Minst 30 sivile er drept i regimekontrollerte områder av Aleppo i løpet av de siste 24 timene, opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Minst elleve av dem var barn. I tillegg er mange mennesker såret som følge av granater avfyrt av opprørere.

Samtidig er russiske fly i gang med en omfattende luftbombing av opprørerne som forsøker å bane seg vei inn i opprørskontrollerte Øst-Aleppo fra distrikter sørvest for byen. Greier de det, vil de ha åpnet en ny forsyningslinje inn til områdene etter at regimet sørget for å stenge alle transportruter for over to uker siden.

Les også: Nærmere 30 sivile drept i luftangrep i Aleppo

Slått tilbake

De russiske flyangrepene har imidlertid ført til at offensiven går tregt, og tirsdag hadde regimevennlige styrker gjenerobret fem av åtte stillinger som opprørerne hadde inntatt siden offensiven startet søndag.

– De russiske angrepene fortsatte hele natten ved alle frontlinjene, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Han sier også at 50 opprørere og allierte jihadister er drept i kampene siden søndag. Ifølge Abdulrahman er offensiven opprørernes største i Aleppo siden krigen nådde storbyen i 2012.

– Dette slaget er den siste sjansen for opprørerne. Hvis de taper, vil det være svært vanskelig for dem å starte en ny offensiv for å bryte beleiringen, sier han.

Les også: Sivile drept i opprørsangrep i Aleppo

Mye på spill

Aleppo var før krigen Syrias største by og næringslivssenter. Nå ligger store deler av de opprørskontrollerte områdene i ruiner, ødelagt av granatangrep og tønnebomber som regimet har sluppet over byen.

Hvis opprørerne mister kontrollen her, vil de i manges øyne ha tapt krigen. De vil dessuten har svært få kort på hånden i en eventuell ny fredsforhandlingsrunde i Genève.

Opprørernes fremste mål med offensiven er å ta kontroll over et distrikt kalt Ramussa, som ligger i byens sørlige utkant. I dag fungerer dette området som regimets viktigste forsyningslinje inn til den vestlige delen av byen. Ved å kutte regimets forsyningslinje vil de også få etablert en ny vei inn til de opprørskontrollerte områdene.

Ifølge en talsmann for opprørerne raste det tirsdag harde kamper i nærheten av Ramussa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus