– Therese Johaug er jo selve Moder Teresa innen langrenn

<p>Therese Johaug forlater Holmenkollen Park Hotel etter møtet med pressen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Therese Johaug forlater Holmenkollen Park Hotel etter møtet med pressen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Svenske kommentatorer ryker nå i tottene på hverandre i kjølvannet av dopingmistankene mot Therese Johaug. De som sier de tror på Johaugs forklaring blir latterliggjort og hånet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eksperten gråter om kapp med Johaug. Bytt ham ut allerede i morgen eller send ham på kurs.

Kraftsalven kommer fra Dagens Nyheters faste kommentator, journalisten og forfatteren Johan Croneman.

– Skadefryd

Mannen han omtaler er skieksperten i Sveriges Televison, Anders Blomquist, som nylig uttrykte tillit til Johaugs forklaring.

– Jeg kjenner henne og det norske miljøet. Jeg har utrolig vanskelig for å tro at man holder på med kontrollert og systematisk doping. Jeg får ikke det bildet til å stemme, sier Blomquist, ifølge SVT.

Han uttalte seg også om det han mener er manglende rettssikkerhet for langrennsløpere.

– Rettssikkerheten for en som driver med idrett er mye mindre enn for øvrig i samfunnet. Man skal dømme henne for det som hun har gjort, men jeg tror også man skal se den andre siden og ikke kaste ut dårlig underbygde teorier eller skadefryd. Det mener jeg er umenneskelig, sier SVTs ekspertkommentator.

Se video: Svensk sportssjef: – Flere ting jeg ikke får til å stemme


– Totalt ukritisk

Dette får Dagens Nyheters faste kommentator til å se rødt.

– Jeg blir opprørt over at han håndterer sin jobb så dårlig. Man kan ikke ha en ekspert som er totalt ukritisk og sier at han velger å tro på henne, tordner Johan Croneman, og sammenligner Johaug med andre idrettsstjerner som har hevdet sin uskyld.

Blomquist avviser at han tar Therese Johaug i forsvar, og gjentar advarselen mot å utøve skadefryd mot en person som ligger nede for telling.

Dette biter imidlertid ikke på Dagens Nyheters kommentator-profil.

– Therese Johaug er jo selve Moder Teresa innen langrenn, og det er klart at folk er opprørte. Men la oss få vite sannheten. Og i det at hun hadde en anabol steroid i urinen, og det er forbudt, påpeker Johan Croneman.

Les også: Kjenner: – Johaug kan få lavere straff

– En bagatell

Russlands skipresident, Jelena Välbe, omtalte nylig dopinganklagene mot Therese Johaug slik.

– For meg ser det ut til å være en bagatell. Johaug fikk hjelp for å lege et sår på leppa av den norske landslagslegen. Det er vanskelig å se at det er doping. Jeg kjenner henne som en glad og stor idrettsutøver. Hvorfor skulle hun dope seg, spør Jelena Välbe i et intervju med Østlendingen i Moskva.

Finlands tidligere dopingtatte langrennsutøver Janne Immonen er mer kritisk.

– Hvis sannheten skal fram, er det som skjer i Norge ikke spesielt overraskende. Det har bare vært et tidsspørsmål, sier Immonen i et intervju med finske Ilta Sanomat, som også er gjengitt i svenske Expressen.

– Ser du på det faktum at hun ikke ble testet på fire måneder, så framstår det som urettferdig mot løpere fra andre nasjoner. Du får unngåelig en følelse av at de beste løperne slipper lettere unna. Uansett om hun har dopet seg vilje eller ikke, så har ulovligheten skjedd og hun skal straffes i samsvar med loven. Basert på samme logikk, så bør straffen bli hard. Jeg blir sjokkert om hun stiller i Lahti-VM, sier Janne Immonen.

Les også: Idrettspsykolog: – Johaug befinner seg i en ekstrem psykologisk påkjenning

– Utarter til ren fundamentalisme

Den profilerte høyesterettsadvokaten Cato Schiøtz advarer mot at debatten om doping utarter til ren personforfølgelse.

«Man må kort og godt ikke være så opptatt av å bekjempe doping at det utarter seg til ren fundamentalisme, og at man i praksis ofrer enkeltpersoner på alteret til den gode hensikt og det aktverdige formål», skriver Schiøtz i et debattinnlegg i Dagbladet.

Cato Schiøtz Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Cato Schiøtz Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Dersom Johaugs forklaring viser seg å stemme; at salven ble kjøpt og gitt av Norges Skiforbunds sjefslege på grunnlag av en alvorlig betennelse, og at salven ble kjøpt og overlevert av den samme legen, mener Schiøtz dette taler til Johaugs fordel.

«Disse to forhold burde i seg selv normalt medføre at utøveren har et meget beskjedent ansvar for det som skjedde. Men det er mer: Johaug spurte – til overmål – om at alt var ok, og fikk et bekreftende svar. Det forhold at hun i tillegg ikke studerte selve pakningen fremstår i denne sammenheng som rimelig marginalt ved en skyldvurdering,» skriver advokaten.

Les også: Manager: Johaug er fast bestemt på å komme tilbake

– Dårligere rettsvern enn drapsmenn

Han viser til at hendelsen trolig er et engangstilfelle, at det skjer utenfor sesong, at dosen av det forbudte stoffet er lav, at dosen neppe er særlig prestasjonsfremmende, samt at Johaug selv opplyste om medikamentbruket ved kontrollen.

Tidligere justisminister Anne Holt er også bekymret over rettssikkerheten for idrettsutøvere som mistenkes for bruk av dopingmidler.

– Denne saken illustrerer hvordan den i utgangspunktet prisverdige jakten på jukserne har fortrengt prinsippet som for eksempel gjelder for drapsmenn og sedelighetsforbrytere: Det er bedre at ti skyldige går fri enn at én uskyldig blir dømt, sier Holt til VG.

Les også: Røste: – Ikke tid for å hoppe av skuta

– Omdømmekrasj for norsk langrenn

Jacob Lund
Jacob Lund

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, omtaler Johaug-saken som en omdømmekrasj for norsk langrenn.

– Jeg tenker på skrekk og gru på hvordan norske medier og det norske folk ville reagert hvis det var en finne, en russer eller en polakk dette handlet om. Vi hadde vært rimelig skeptiske, og hvorfor skulle en finne, en russer eller en polakk ha mer tillit til en norsk utøver enn vi har til dem? I første omgang er dette en heidundrende omdømmekrasj for norsk langrenn, mener Lund.

Han ville ventet til dommen var klar for å avgjøre om han som sponsor ville trukket seg ut.

– Nøkkelspørsmålet for meg er hvordan en norsk lege ikke har med seg den medisinen som jenta trenger når han drar fra Norge, når han i tillegg visste at Johaug har hatt problemer med leppa før. Dette er en grunnleggende systemsvikt, selv om han har tatt på seg all skyld, sier Lund.

Les også: – Må vokte seg for ikke å skyte spurv med kanon i Johaug-saken

Personvernpolicy