Northug om da han forlot landslaget: – Var ikke her for å vinne en popularitetskonkurranse

<p>I 2013 presenterte Petter Northug sin avtale med Coop, og at han at samtidig valgte å bryte med landslaget.</p>
I 2013 presenterte Petter Northug sin avtale med Coop, og at han at samtidig valgte å bryte med landslaget. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

«For at jeg skulle fortsette å vinne, måtte jeg gjøre noe», forteller Petter Northug om bruddet med landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren 2013 valgte Petter Northug å bryte med landslaget. Han startet å satse på egenhånd. I sin bok «Petter Northug – min historie», som er i salg fra torsdag av, forklarer Northug hva som lå bak valget.

Northug skriver at han var lei av landslaget, men tilføyer at han hadde ikke noe imot verken menneskene eller treningene.

«Livet på landslaget var intenst. En ting var samlingene, en helt annen ting var sponsoreventer og middager med samarbeidspartnere, reklameinnspillinger, fotoshoots, pressekonferanser og evalueringsmøter. Det tok mye tid og fokus. Og det ble ekstra tungt fordi så mye av trykket lå på meg», skriver Northug.

Svensk kommentator: – Jeg håper du gir dine landsmenn en utstrakt langfinger, Northug

«Jeg skjønte at det kom til å bli styr»

Videre skriver 32-åringen at på pressekonferansene var så mange av spørsmålene rettet mot ham at lagkameratene bare ble sittende og høre på.

Petter Northug med de fem medaljene han vant i Oslo-VM i 2011. I alt er det blitt 20 OL- og VM-medaljer på spurtkongen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Petter Northug med de fem medaljene han vant i Oslo-VM i 2011. I alt er det blitt 20 OL- og VM-medaljer på spurtkongen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Til slutt begynte landslagsledelsen å starte hver pressekonferanse uten meg, slik at de andre utøverne fikk litt oppmerksomhet. Men selv da handlet mange av spørsmålene om meg. For at jeg skulle fortsette å vinne, måtte jeg gjøre noe».

Northug forteller at det ikke var noe alternativ. I boken er han åpen om at motivasjonen endret seg etter VM i Oslo i 2011, hvor han tok tre gull.

«Om jeg ikke fant en måte å dytte meg selv inn i den bobla jeg hadde vært i før VM i Oslo, få meg selv 100 prosent motivert igjen, så var jeg ferdig. Jeg skjønte at det kom til å bli styr, men jeg var ikke her for å vinne en popularitetskonkurranse. Jeg var her for å vinne skiløp», skriver Northug i boken.

Turbulent oppkjøring

Kommende vinter er Northug tilbake på landslaget etter å ha stått utenfor i fem år.

Medaljegrossisten har ikke hatt noen helt optimal sesongoppkjøring. Tidligere i høst fikk han ikke trent hardøkter i en periode som følge av en forkjølelse. Sykdommen tvang han også til å stå over en samling for landslagssprinterne. På sensommeren måtte han også ta en ufrivillig treningspause som følge av at han følte seg unormalt sliten etter et treningsopphold i Spania.

Fakta om Petter Northug

* Født: 6. januar 1986 (32 år)

* Klubb: Strindheim

* OL-medaljer: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse

* VM-medaljer: 13 gull, 3 sølv

* Verdenscupen: 2 sammenlagtseirer og 38 enkeltseirer, 1 sammenlagtseier i Tour de Ski

* Aktuell: Med boka "Min historie", som ble utgitt av Pilar forlag torsdag.

Om drøye tre uker innledes langrennssesongen med nasjonal åpning på Beitostølen. I februar er det ski-VM i Seefeld.

Gullet som glapp førte til søvnløse netter

I boka tar Northug leseren fra oppveksten på folkefattige Framverran i Mosvik, gjennom nesten utallige gode og dårlige skirenn, via damehistorier til fortellinger om overtrening, kameratskap og tilværelsen som en litt «ensom ulv».

Blant de mer oppsiktsvekkende og emosjonelle erkjennelsene i boka er Northugs fortellinger om tvangstanker, måneder med mareritt og tendenser til sosial angst.

Særlig fallet på 30-kilometeren under VM i 2007, som kan ha kostet en da 21 år gammel Northug hans første individuelle VM-gull, skapte søvnløse netter for trønderen.

Personvernpolicy