Northug mener vrakingen fra 2006-OL fortsatt er en skandale

Her har Petter Northug nettopp fått beskjed om at han ikke får representere Norge i OL i Torino, på vei for å møte pressen med medierådgiver Rolf Nereng. 12 år etter står den avgjørelsen igjen som en skandale, mener Northug.
Her har Petter Northug nettopp fått beskjed om at han ikke får representere Norge i OL i Torino, på vei for å møte pressen med medierådgiver Rolf Nereng. 12 år etter står den avgjørelsen igjen som en skandale, mener Northug. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug er fremdeles opprørt over at han måtte være hjemme fra OL i Torino etter NM-suksessen i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 12 år er gått siden norsk sportspresse gikk bananas over den 20-årige NM-vinneren på 30 kilometer skiathlon på Heistadmoen.

Alle ville vite om Norges nye skiyndling skulle få delta i OL. Svaret fra landslagsledelsen ble nei. Uten at de da ante hvilken framtidig skistjerne de hadde vraket.

« … Og så holdt de pressekonferansen hvor troppen ble presentert. Men ingen journalister var interessert i troppen. Alt de var opptatt av var hvorfor jeg ikke var tatt ut. Fram til det tidspunktet hadde jeg levd et anonymt liv. Etter den dagen forandret alt seg», forteller Petter Northug i den ferske boka «Min historie».

Svir fortsatt

Den dag i dag er han like lite imponert over landslagstrener Krister Sørgårds valg. Northug tar leseren tilbake til 21. januar 2006, i timene etter OL-vrakingen.

«Det var kaldt, himmelen lå mørk over meg, og jeg tenkte at jeg skulle vise dem alle sammen. Jeg skulle sørge for at det landslagsuttaket ble stående i historien som en skandale. Jeg skulle vise dem hva de kom til å gå glipp av i OL», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørgård begrunnet valget den gang med at Petter Northug var for ung. Når NTB i dag spør Northug om OL-uttaket i 2006 står igjen i historien som en skandale, er svaret krystallklart:

– Ja.

Med fasiten i hånd er det vanskelig å argumentere imot Northug. Torino-OL ble en gedigen norsk skuffelse uten et eneste langrennsgull. Det ble riktig nok tre sølvmedaljer og én bronse, men på herrestafetten skuffet Norge og ble nummer fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Da lekene var ferdige var det ett land som hadde vunnet flere skimedaljer enn de andre. Mesterskapets store vinnernasjon. Sverige. Jeg bestemte meg der og da. Det skulle aldri skje igjen», sier Petter Northug i boka.

Aktuelt: Klæbo: Umulig å si hvor god Northug blir

Gullgrossist

Resten av historien kjenner de fleste. Northug ble bare bedre og bedre og vant gull i fem mesterskap på rad etter 2006-mesterskapet. Han er utvilsomt den mest suksessrike norske langrennsløperen på herresiden siden Bjørn Dæhlie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om det ikke ble noen OL-tur til Torino, føler Northug at han har fått nok heder for å ha løftet norsk langrennssport og levert resultater etter en tung periode på midten av 2000-tallet.

– Jeg har fått mer enn nok oppmerksomhet og anerkjennelse, sier han til NTB om den saken.

Aktuelt: Fortvilt Northug besøkte Snåsamannen - det endret alt