Fortvilt Northug besøkte Snåsamannen - det endret alt

<p>FØLTE SEG IKKE BRA: En sliten Petter Northug havnet på en 13. plass på 15. kilometeren i Sveits, kun få måneder før ski-VM i Holmenkollen. Kroppen hadde gått på en smell etter et knallhardt høydeopphold.</p>
FØLTE SEG IKKE BRA: En sliten Petter Northug havnet på en 13. plass på 15. kilometeren i Sveits, kun få måneder før ski-VM i Holmenkollen. Kroppen hadde gått på en smell etter et knallhardt høydeopphold. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Et par måneder før Petter Northug tok tre VM-gull slet han med å gå opp trapper. Etter møtet med Joralf Gjerstad «danset han som en kenguru».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boken «Min historie» forteller skikongen Petter Northug om hvordan han reiste til Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen, i forkant av ski-VM i Holmenkollen i 2011.

Etter et hardt høydeopphold i Val Senales i Italia under sesongoppkjøringen og påfølgende uker med knalltøff trening, gikk Northug rett i kjelleren.

Kroppen sa stopp.

– Det var ikke noe unormalt, sånn var det når du hadde gitt for mye i høyden. Det pleide å ta et par, tre dager, så var du tilbake igjen, skriver Northug i boken.

Les også: Northug hadde VM-mareritt i månedsvis

– Noe var alvorlig galt

Det var bare et par måneder igjen til VM, men kroppen ville ikke mer. Dagene gikk uten at Northug fikk tilbake energien han ventet på.

– På den sjuende dagen prøvde jeg å gå opp til andre etasje, men hadde store problemer i trappa. Det var noe alvorlig galt, skriver han.

«VARME HENDER»: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, møtte Petter Northug et par måneder før ski-VM i Holmenkollen. Foto: NTB scanpix
«VARME HENDER»: Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen, møtte Petter Northug et par måneder før ski-VM i Holmenkollen. Foto: NTB scanpix

Etter fire uker uten trening ble Northug spurt om han ikke skulle «ta en tur til Joralf». Noen dager senere satte skikongen seg i bilen sammen med to kamerater. De vendte snuten i retning Snåsa.

Mannen de skulle møte var Joralf Gjerstad.

Les også: Northug trosset pappas råd om omstridt avtale

«Kjenner du deg bedre?»

Northug beskriver hvordan Gjerstad, som er kjent som helbreder med «varme hender», begynte å ta han på beina, armene og brystet. Han gjentok «behandlingen» tre ganger den dagen.

«Og nå kjente jeg det. Det var som en glød», skriver Northug.

På vei hjem fra Snåsa ba Northug kameratene stoppe bilen. Kroppen hadde begynt å lystre og skikongen ville teste skiene.

«Jeg følte meg pigg. Jeg skøyta rolig bortover, og merka hvordan kreftene var tilbake. Til slutt dansa jeg rundt på jordet som en kenguru. Så ringte jeg landslagtrener Morten (Aa Djupvik, red.anm), og friskmeldte meg selv», skriver han.

Les også: Northug løy til politiet om fyllekjøringen

(Saken fortsetter under bildet)

Gullvinner Petter Northug tok imot hyllest etter mennenes 50 km fristil i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Gullvinner Petter Northug tok imot hyllest etter mennenes 50 km fristil i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Endte med braksukess

Ski-VM i Holmenkollen ble en stor suksess for Northug med tre gull og to sølv. Et av gullene kom på den prestisjetunge femmila.

Northug kjempet mot russiske Maxim Vylegzjanin om gullet på vei inn til stadion. I bunn av den siste bakken satte trønderen inn støtet og fikk luke til sin russiske konkurrent.

På oppløpet, foran 100.000 tilskuere som fulgte rennet ringside, kunne han juble for sitt tredje gull i mesterskapet.

Se video: Petter Northug om den kommende boka: – Lagkameratene må skjelve litt til:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært